köröm ápolás a várandósság alatt

Várandósság alatti szépségápolás: Köröm

Sokan szeretik különböző praktikákkal igényesebbé és szebbé tenni a külsejüket és ez alól a köröm sem kivétel. Nagyvonalakban elmondható, hogy a nők egyfajta kiváltsága, a szépségápolás sokszínű világa, melyet legtöbbünk igazán szeret igénybe venni. Gyakran érezhetjük, hogy a fodrásznál, a körmösnél vagy akár egy jóleső masszázs után, nemcsak külsőnk szépül, de lelkünk is felvirágzik.

A legtöbb nőnek már a várandósság előtt megvan a kialakított – jól bevált köre, jó esetben “saját” körmöse, “saját” fodrásza vagy akár az imádott szoláriuma, amelyeket időnként meglátogat.

Többségében nagyszerű lehetőségeket kapunk arra, hogy újra felfrissüljünk, kicserélődjünk és magabiztosságunkat növeljük. Természetesen nem szeretnék általánosítani, minden nőnek (vagy akár férfinak) megvannak a saját elképzelései és szokásai a szépségápolással kapcsolatban.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

A gyermekvállaláshoz közeledve viszont felmerülhetnek bennünk azok a kérdések, hogy vajon ugyanúgy rakhatok e fel várandósan műkörmöt, festhetem a hajam vagy le kell ezekről mondanom a várandósság időszakára? Szerintem ez teljesen felelősségteljes kérdés!

A manikűrözés világába (nagy általánosságban) beletartozik a gél lakk felrakás, a műkörömépítés vagy akár egy egyszerű szépészeti manikűr egy könnyed lakk felrakásával. Nézzük meg, hogy milyen veszélyeket rejthetnek.

Örömmel jelentem ki, hogy különösebb orvosi ellenjavallat nincsen a körmeink szépítésével kapcsolatban. Viszont vannak olyan tényezők, amiket érdemes figyelembe vennünk.

Első és legfontosabb kritérium, hogyha az orvosunk valamilyen oknál fogva azt ajánlja, hogy kerüljük ezt a fajta szépség praktikát, akkor azt mindenképp be kell tartanunk.

Érdemes figyelembe vennünk, hogy a várandósság során a hormonváltozások ideiglenesen nem csak a hajhullást fokozhatják, de akár körmeink is vékonyabbá válhatnak. (Általánosságban ugyan elmondható, hogy azok a kismamák, akiknek étrendjük változatos és megfelelő vitamin ellátottsággal pótolják napi vitamin szükségeltüket ellentétes hatást vehetünk észre. A hajunk dúsabbá, körmeink és hajszálaink vastagabbá válhatnak, melyet gyors növekedés is kísérhet. Sajnos ez a folyamat szülést követően leszokott zárulni, illetve sokan kisebb fokú hajhullásról és töredezettebb körmökről számolnak be. Ne ijedjünk meg az utóbbi is csak egy átmeneti állapot!)

Ez esetben körmösünk, egyúttal szakértőnk tanácsára jó, ha hallgatunk, mert sok esetben ilyenkor jobbnak tartják a géllak felrakását, mint a műköröm építést.

A hagyományos, jó minőségű körömlakk használata is megengedett, bár jó, ha figyelünk arra, hogy a körömlakklemosónk acetonmentes legyen. Ha mi magunk szeretjük festeni a körmünket, akkor ezt lehetőség szerint a szabad levegőn végezzük vagy szellőzésnek biztosítsunk lehetőséget.

Fontos: Ha úgy döntünk, hogy csak egyszerű, hagyományos géllakkot szeretnénk felrakatni, abban az esetben is mindenféleképpen jelezzük áldott állapotunkat, különösen, ha veszélyeztetett várandósok vagyunk. Feltétlenül meg kell említenünk a szakember számára, ha például cukorbetegség, magas vérnyomás, fokozott oedema, vérzékenység fordul elő.

Mérlegelést inkább a műköröm építése igényel, melynek folyamata során több olyan tényező is akadhat, melyet érdemes átbeszélnünk a manikűrössel vagy akár átgondolnunk, hogy érdemes e ebben az időszakban bevállalni.. Az első trimeszterben egyáltalán nem ajánlott körmünk építése a segédanyagok káros hatásai miatt. (Az első trimeszter a várandósság első három hónapját tekintjük, hetekben számolva 12 hét.)

A legkritikusabb anyag ebben az esetben a ftalátok, melyek a körömlakkokon felül, egyéb kozmetikai szerekben is megtalálhatunk, mint például különböző dezodorokban, hajlakkokban. 2005-ben a University of Rochester által kiadott kutatási eredmény azt tükrözi, hogy minél többször találkozott az anyuka ftalátokkal, annál nagyobb volt az esélye hogy fiú gyermekeik nemiszervében rendellenességet fedeztek fel. A későbbiekben is tanácsos nagyobb körültekintéssel lenni.

Felmerülhet 3 olyan tényező az építés során, mely akár káros is lehet számunkra, illetve magzatunk számára.

A köröm építés veszélyei

Por belélegzése

Az első észrevétel az előkészítés/leszedés során a reszelés folyamata nagyobb fokú porral is járhat, melynek belégzése ártalmas.

Bár a körmös szalonok asztalai a legtöbb helyen porelszívóval vannak kialakítva. Ha ez a funkció nem áll rendelkezésre, szerencsére egy maszk segítségével ez orvosolható.

Kellemetlen szag

Továbbá segítségünkre lehet a maszk a folyamat során keletkező kellemetlen, szúrós szagok enyhítésére is. ( Melyekre a várandósság során sokkal érzékenyebbek lehetünk.)

Ülő helyzet

A harmadik akadályt az is jelentheti, hogy általában a köröm építése több órás hosszadalmas munka, mely egy várandós kismamának megterhelő lehet. A hosszú ideig tartó ülés, sem a vérkeringés, sem az esetleges ödéma miatt nem ajánlatos.

Emiatt a körmös szakemberek gyakran tanácsolják, áldott állapotú kismamáknak a műköröm építés helyett, a gél lakk felrakását illetve sima pedikűrt. Bár az anyukák az utolsó trimeszterben a szülésre ráhangolódva, általában jobban is szokták preferálni a természetesebb állapotot.

Tipp: A szüléshez közeledve, illetve a szoptatás során lehetőleg kerüljük a hosszú műkörmöt. A kórházi tartózkodás során körmünk elszíneződése akár jelzésértékű lehet az orvosok, nővérek számára vagy más ápolási- vizsgálati eljárást is megnehezíthet.

Későbbiekben a szoptatás illetve az újszülött- és csecsemőgondozás során azért nem javasolt a túl hosszú köröm, mert a mi tevékenységeinket is megnehezíti. Hosszú körömmel könnyen megkarcolhatjuk gondozás közben kisbabánk puha bőrét továbbá a kórokozóknak és a baktériumoknak is jó táptalaja lehet a köröm alatti felrakodás.

Szeretném azt is említeni, hogy a körmözésre valószínűleg a gyermekágyas időszakban (születést követő 6 hét) nem nagyon lesz sem időnk, sem energiánk, sem kedvünk. Ez természetes, hiszen ebben az időszakban kisbabánkban gyönyörködhetünk és ő prioritást élvez a megszokott tevékenységeinkkel szemben.

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online konzultáció Eker Timi védőnővel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük