cink-szules-utan-fogantatas

Cink: Növeljük meg a fogantatás esélyét

Sokan nem gondolnánk, hogy a cink mennyire sokszínű módon tudja támogatni szervezetünket. A cink nagyon jó barátunk lesz már a felkészülési időnkben is, de végig segíti magzatunk fejlődését, a szülés utáni regenerálódást, továbbá pszichés állapotunkra is jótékony hatással bírhat!

Várandósságot tervező időszakban, a cinkre igazán szükségünk lehet, hiszen kiváló kiegyensúlyozó szereppel bír! Hogy növelni tudjuk a megfogantatás esélyét, elengedhetetlen a termékenységi állapot stabilitása. A cink olyan ásványi elem, amely nagy hatással van hormonjaink termelésére és természetesen a férfiaknál is meghatározó a spermiumok képződéséhez.

Kiegyensúlyozó szerepét, a hormon termelés támogatása mellett több szinten is megtalálhatjuk. Segíti a folsav megfelelő felszívódását és szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásainak kibontakozását.

Továbbá állandó szabályozás alatt tartja az anyagcsere folyamatainkat, legfőképpen az inzulin-termelésünket. Számomra ez azért is nagyon fontos, mert az én családomban halmozottan fordul elő anyai és apai ágon is a cukorbetegség.

Magas cink tartalmú ételek

Természetes alapanyagok, melyeket dús cink tartalmuk miatt is érdemes felhasználni:

  • Olajos magvak
  • Csirke, bárány és marha hús
  • Máj
  • Teljes őrlésű gabonafélék
  • Osztriga (főtt vagy sült formában)
  • Tejtermékek
  • Tojás
  • Hüvelyesek

Szerencsésnek mondhatom magam, mert rendszeresen szoktam ellenőriztetni vércukor szintemet és eddig mindig a megfelelő értékhatáron belül volt, (még a több lépcsős terheléses vércukor vizsgálat alkalmával is). Tehát én hamar tudatába kerültem annak, hogy a cink ellátottságom és az inzulin termelésem szorosan összefüggnek egymással.

Az anyagcsere folyamatok parancsnokaként, kontrollálja azok működését, így az inzulin termeléséhez, felszabadulásához is társítható. Testünk állandó összhangot alkotva alakítja ki működését, így ha az inzulin termelésünk megfelelő támogatást kap, akkor csökkenthetjük az inzulin termelés zavarának kialakulását, még a várandósság alatt is. (vagyis a Gestatio Diabetes Mellitus, köznapi nyelven a terhességi cukorbetegség kialakulásának a kockázatát).

De azt is tartsuk szem előtt miért is fontos nemcsak a fogantatás előtti időszakban odafigyelni a rendszeres fogyasztására?!

Az anyagcsere folyamatok parancsnokaként, kontrollálja azok működését, így az inzulin termeléséhez, felszabadulásához is társítható. Testünk állandó összhangot alkotva alakítja ki működését, így ha az inzulin termelésünk megfelelő támogatást kap, akkor csökkenthetjük az inzulin termelés zavarának kialakulását, még a várandósság alatt is. (vagyis a Gestatio Diabetes Mellitus, köznapi nyelven a terhességi cukorbetegség kialakulásának a kockázatát).

De azt is tartsuk szem előtt miért is fontos nemcsak a fogantatás előtti időszakban odafigyelni a rendszeres fogyasztására?!

A magzatot a méhben kifejlődő úgynevezett méhlepény, más néven placenta fogja segíteni táplálni. (természetesen még nagyon sok mindent át fogunk beszélni, hogy hogyan is fejlődik ki minden alkotó elem és hogyan alakul testünk annak érdekében, hogy kis jövevényünk fejlődése biztosított legyen a növekedéséhez.)

Ezekhez a fejlődési folyamatokhoz a sejteknek osztódniuk kellmelyhez cinkre is szükségük van, ezért a méhlepény fokozatosan nagy mennyiségben raktározni kezdi ezt az ásványi anyagot kisbabánk fejlődésének segítésére. Mivel a magzat állandó gyarapodásához és szervezeti alakulásához is hozzájárul, ezért fontos megjegyezni, hogy a magzati fejlődési rendellenességek – elhalálozás és a koraszülés prevenciójával (megelőzésével) is – összefüggésben van.

Napi bevitel a fogantatás után?

  • Ajánlott napi mennyiség: 13 mg/nap
  • Fontos: Gondosan ellenőrizzük, hogy táplálék kiegészítőnk semmiképp ne legyen 6 mg-nál kevesebb cink tartalmú.  

Ha követjük képzeletünkkel a folyamatot, úgy bele is tudjuk élni magunkat abba, ahogy fejlődik kis csöppségünk és hogyan is lehetne kifelejteni ilyenkor, hogy saját anyai és apai örökítő anyagaink fogják megadni számára az alapokat. Ezek a mozaik szóként írva az RNS és a DNS komplex hálózatai, melyek előállításában szintén kulcsszerepet játszik a cink.

Cink bevitel a szülés előtt és után

Tovább tekintve, mikor lehet még szükségünk a sejtek osztódására, fejlődésére és a regenerálódásukra? A szülést követően mindenképpen, akár természetes módon, azaz hüvelyi úton vagy császár metszéssel történő szülés esetén is, hiszen ezt követően testünk ekkor is változásnak indul annak érdekében, hogy méhünk izomzata, a kismedence ízületei, szalagjai, tartó izomzata, továbbá hasi izmaink és minden egyéb képlet, melyet érint a szülés folyamata az eredeti állapotába tudjon visszafejlődni (ezt a folyamatot szaknyelven involúciónak nevezzük). Ebből adódóan már tudjuk, hogy minden fejlődéshez és anyagcsere folyamathoz a cinkre is szükségünk van!

De igazán érdekes az is, hogy a cinkre már érezhetően úgy tekinthetünk, mint a változások és az egyensúly kialakításáért felelős egyik lényeges támogató elemre. Így, ha belegondolunk nemcsak a testi, de pszichés állapotunk átalakulása is hozzájárul várandósságunkhoz és azt követő szülői felelősség érzetünkhöz.

A cinket összefüggésbe hozták kutatások a szülést követő mentális egészség fenntartásával is. Kutatók véleménye szerint, a cink segíthet a szülés utáni depresszió enyhítésében, de akár megjelenését is nagy mértékben akadályozhatja.

Miért nem szabad túladagolni a cinket?

A cink túladagolása

Fontos: Mivel tisztáztuk, hogy ez az ásványi elem mennyi mindenben játszik kulcsszerepet, nagy lehet egyesekben a kísértés, hogy akkor én aztán most megadom a módját és jól betankolom magam cinkkel.

Nagyon fontos, hogy azért, mert megfelelő adagban táplálva vele szervezetünket segítjük, biztosítjuk a változások folyamatainak pozitív kimenetelét, a túladagolás minden esetben kockázatos!

A cinket hosszútávon az ajánlottnál nagyobb mennyiségben (már 50 mg/ napos többlet mennyiséggel) vesszük magunkhoz, zavart okozhat a testi folyamatokban és más komponensek hasznosításában (pl. réz, folsav stb), mely több kárt okozhat, mint amennyi hasznot.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük