első trimeszter

Milyen vizsgálatokra számítsak az első trimeszterben?

Első trimeszter vizsgálatok: Biztos vagyok benne, hogy sohasem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor a terhességi teszten megláttam azt a bizonyos két csíkot! Elmondhatatlan élmény volt. A boldogságnak és az izgatottságnak annyi fajtája kavargott bennem (és ahogy láttam, férjemben is), hogy szinte azt elképzelhetetlen leírni. 

Várva vártuk ezt a pillanatot, mégis mondhatnám, hogy meglepetésként ért bennünket. Bármennyire furcsa lehet, várandósságom egész szakaszában többször elkapott az a meglepő érzés: “úristen, hamarosan tényleg anya leszek!”

Alig vártam, hogy menjek ide-oda, különböző vizsgálatokra egyrészt azért is, hogy minél valóságosabbá váljon a babavárásom, másrészt, hogy megbizonyosodjak arról, hogy minden rendben van. 

Első trimeszter

első trimeszter

Az első vizsgálat természetesen a nőgyógyásznál történt, aki megállapította az első ultrahang alkalmával a méhen belüli várandósságomat. Ez mindenki számára az első komoly lépés és meggyőződés. A szülész – nőgyógyász ekkor belső ultrahang vizsgálatot készít (a 12. terhességi hétig a hüvelyen keresztül végzik), melynek során megállapítja a babavárás tényét. Továbbá megvizsgálja azt is, hogy a látható petezsák szabályos-e, mekkora méretű, hol helyezkedik el, és hány embriót lát.  Ha elértük azt a terhességi kort, akár már a várandósság 6. hetétől csöppségünk szívhangját is hallhatjuk. Mondanom sem kell, hogy ez egy hihetetlenül felemelő érzés! A nőgyógyászati vizsgálat egyik legfontosabb részét képezi a kóros folyamat korai felismerése is.  A vizsgálat rizikó besorolással zárul, tehát megállapításra kerül, hogy alacsony vagy magas kockázatú- e a várandósság. A baba-mama egészsége szempontjából az egész várandósság alatt ez a vizsgálati eredmények alapján változhat. Ez a besorolás nagyon fontos támpont a gondozás szempontjából. Egyrészt, mert a magas rizikójú várandósság esetén (attól függően mi a magas rizikó oka) speciális figyelmet és gondozást kap a kismama az ellátó rendszertől. Ennek az a célja, hogy várandóssága komplikációmentes maradhasson.

Fontos: Ha a legutóbbi méhnyakrák szűrésünk több, mint egy éve volt (vagy megközelítőleg egy éve, ezt mindenképp jelezzük a szakorvosnak! Hiszen a nőgyógyászati rákszűrés eredménye is minden nő számára elengedhetetlen, beleértve az emlők vizsgálatát is! Mind a két szűrés ez esetben veszélytelen a magzat épsége szempontjából, de a szűrés hiánya komoly kétségeket is okozhat. Jó ha tudjuk, ha a területileg illetékes védőnőnek adottak a méhnyakrák szűréséhez szükséges tárgyi és személyi feltételei, (A rendelő rendelkezik szűréshez kialakított helyiséggel és eszközökkel továbbá a védőnő rendelkezik a vizsgálat elvégzésére jogosító vizsgával) abban az esetben elvégezgeti a vizsgálatot. További információkat a méhnyakrák szűréssel kapcsolatban itt olvashatsz.

Érdekesség: Ha állandó nőgyógyászunk van, akkor az anamnézis felvételére, tehát a kórelőzmény lekérdezésére nem kerül sor a vizsgálat előtt, amennyiben ez már részletesen megtörtént. 

Ellenkező esetben számíthatunk rá, hogy mielőtt a ultrahang vizsgálat elkezdődne felveszik a személyes adatokat és az anamnézist (kórelőzményt), melyet a védőnő és sok esetben a háziorvos is megtesz. Természetesen a kimaradhatatlan kérdés az utolsó menstruáció első napja, hiszen ez fogja meghatározni csöppségünk és ezáltal a  várandósságunk korát illetve a szülés várható időpontját. 

Miután a (várandósságunkért felelős) szülész-nőgyógyász szakorvos megállapította a várandósságot és a rizikó besorolást elvégezte, a következő lépéseként a lakóhely szerinti területileg illetékes védőnőhöz küldi a kismamát. A védőnőnkkel a várandósgondozás keretein belül a gondozásba vételt leszámítva (tehát az első alkalmat) minden trimeszterben találkozunk ( ami összesen 4 tanácsadási alkalmat jelent a várandósság alatt). Természetesen szükség és igény esetén ez bővülhet. 

Tipp:Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy lakhely szerint kihez tartozunk, egy telefonhívással a területi védőnők könnyen meg tudják mondani, kihez kell majd időpontot kérni! A védőnőhöz az előre egyeztetett időpontra a nőgyógyász által kiállított papírokat is vinnünk kell. Érdemes számítanunk arra, hogy az első találkozás hosszadalmasabb lehet (nagyjából 1 másfél óra), hiszen ekkor egyrészt megismerkedsz azzal a szakemberrel, aki segíteni fog egész várandósságod alatt, majd később, az újszülött gondozásban végigkíséri/támogatja gyermeked cseperedését. Mind abban a tanácsadói helyiségben, ahol nagy valószínűséggel először találkoztok, mind majd az otthonotokban, illetve közösségi rendezvényeken/klubokban. (Külön fejezetben részletesen végig vesszük mire számíthatunk védőnőnktől, de ha addig is kíváncsi vagy akkor egy videóban már igyekeztem összeszedni a legfontosabb szempontokat.) Másrészt a védőnő is megismer téged, feltérképezi, hogy milyen lesz a várható gondozás menete (gondozási tervet állít össze), illetve nyilvántartásba vesz. 

Az utóbbihoz szükséges néhány dokumentum közös kitöltése:

  • Várandós anya gondozási könyve
  • Várandós anya törzslapja
  • Várandós Nyilvántartó könyv

FONTOS: A védőnő által a kismamák számára kiállított várandós gondozási kiskönyvet minden várandós gondozás kereteibe tartozó vizsgálat/gondozás/tanácsadás alkalmával vigyük magunkkal! Hiszen ez a kiskönyv tartalmaz minden fontos adatot/ vizsgálati és lelet eredményt rólad a babavárással kapcsolatban. 

 

Az adatok felvételéhez szükség lesz személyes adatokra és a családi kórtörténetre (anyai és apai ágon). Továbbá gyerekkorig visszamenőleg minden egészségügyi és életvezetési állapotokra (műtétek, korábbi terhességek, allergia, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás, szövődményes vagy krónikus betegség stb..). Majd az aktuális egészségi állapot felméréséhez a védőnő is a találkozások alkalmával elvégez pár felmérést: 

 

Védőnői általános vizsgálatok:

  • BMI meghatározás

Csak az első találkozás alkalmával meg fogja állapítani védőnőnk a testtömeg indexünket, ami a kiindulási BMI. Kicsit érthetőbben, a testsúly és testmagasság értékéből kiszámítja, milyen kategóriába tartozunk testsúlyunk szempontjából: kórosan sovány, sovány, normál, elhízott, kórosan elhízott. Ez azért is fontos, mert már több fejezetben szó esett róla, hogy az elhízás, mozgásszegény életmód vagy a hirtelen hízás/ fogyás és a nem megfelelő táplálkozás is komolyan befolyásolhatja várandósságunk egészségét. 

  • vizelet vizsgálat
  • vérnyomás és pulzus mérés
  • testtömeg mérés
  • vércukorszint mérés (szükség esetén)
  • alsó végtag vizsgálat (ödéma megfigyelése, tapintásos vizsgálat

Tapasztalatom alapján nem szokványos a következő vizsgálatokat megejteni a védőnői találkozások alkalmával, de bizonyos esetekben sor kerülhet rá:

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük