utazás és nyaralás a várandósság alatt

Szabad utazni a várandósság alatt? Ha igen, mikre ügyeljünk?

Sok leendő szülőben, amikor már az ábrándozás időszakát élik és készülnek a fogantatásra, bújkálhat bennük az a gondolat, hogy a várandósság alatti életmód megváltoztatásakor hozzá kell szokni ahhoz a gondolathoz is, hogy most már nem nagyon megyünk semerre. Hiszen áldott állapot alatt nem nagyon szoktak a leendő szülők mocorogni, új tájakat felfedezni, új ételeket kipróbálni. Biztonságosabbnak tűnik otthon maradni vagy maximum pár alkalommal belföldi utazást választani.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció
Autoval
Repulovel

Utazás autóval a várandósság alatt?

Szeretném kiemelni, hogy alapesetben is kifejezetten ajánlott, de hosszabb autóút esetén mindenképpen fontos, hogy szerezzünk be kismamáknak kialakított övterelőt és ne felejtsünk el gyakran megállni, átmozgatni magunkat. Továbbá várandósság alatt nagyobb utazás alkalmával inkább utasként vegyünk részt, minthogy sofőrként, hogy elkerüljük a nagyobb leterheltséget. 

Lehet utazni repülővel ha terhesek vagyunk?

Nem feltétlen kell elzárkózunk a távolabbi utaktól sem. Jó ha tudjuk, hogy a várandósság alatti utazás, repülőzés nem tiltott. Bár az tény és való, hogy vannak szempontok, amelyeket figyelembe kell venni. 

Ha ezeket biztonsággal betartjuk, semmi akadálya, hogy élvezzük az utazás által kapott pótolhatatlan élményeket, érzéseket, szervezetünkre és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait. 

Mik is lehetnek ezek a szempontok?

Alapesetben semmiféle egészségügyi ellenjavallat nincs a várandósság alatti repülés ellen, akármelyik trimesztert is érintse. Bár az első és a legfontosabb kritérium, hogy a várandósságunk milyen rizikó besorolást kapott.

Tehát veszélyeztetett várandósság esetén ( Terhesség alatti cukorbetegség-magas vérnyomás-vérzékenység-hüvelyi vérzés stb..) többségében kivitelezhetetlenné is válhat egy távolabbi út bevállalása, hiszen a magunk egészsége, illetve kisbabánk épsége mindent felülír.

Ha az utazásnak orvosi ellenjavallata nincsen, akkor is pár dologra nagyon fontos, hogy odafigyeljünk külföldi utunk során: 

  1. Kompressziós harisnya
  2. Vérellátás és a trombózis elkerülése
  3. Szakmai hozzájárulás utazáshoz
  4. Táplálkozás és folyadékpótlás az utazás, nyaralás alatt
  5. Napvédelem a terhesség alatt
  6. Utazásbiztosítás várandósoknak

Néhány órás utazásnál is, de hosszabb  repülőút esetén mindenképpen érdemes, kompressziós harisnyát beszereznünk az útra. Fontos, hogy erre alkalmas és megbízható terméket válasszunk, ami a pocakot nem nyomja viszont masszív tartást képes biztosítani az esetleges trombózis (vérrög) kialakulásának megelőzésére. Lehetőleg próbáljunk meg olyan helyet foglalni, ahol kényelmesen ki tudjuk nyújtani a lábunkat és több helyünk van a kényelmes üléshez.

Akár hosszabb vagy rövidebb utazás során is fontos, hogy a vérellátásunkat mind magunk mind a babánk számára gyakran pezsdítsük, amit gyakori mozgással tudunk elérni. Ahogy lehetőségünk van rá minél többet zökkentsük ki magunkat az ülésből, mozgassuk át magunkat, álljunk vagy polcoljuk kissé fel lábunkat.

Ha több napos repülésről/utazásról van szó, a testmozgás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a megfelelő folyadékbevitelről se feledkezzünk meg. (Akár csomagolhatunk is magunknak előre olyan ételeket, amelyeket biztonsággal felvihetünk a repülőre). 

Szakmai hozzájárulás várandósoknak

Természetesen mind alacsony mind magas rizikójú terhesség esetén a várandósságért felelős szakember véleménye és javallata a döntő. Ezért mielőtt bárhova is letennénk a szállás foglalót és megvásárolnánk a repülőjegyet érdemes elsősorban utazással kapcsolatos terveinkről tájékoztatni szakorvosokunkat és kérni a szakmai hozzájárulását a távolabbi utazáshoz.

Ügyeljünk, hogy angol nyelven is meglegyen ez a szakorvosi beleegyezés, mely tartalmazza a várandóssággal kapcsolatos legfontosabb információkat is.

Például: terhességünk idejét, szülés várható időpontját, anyuka neve, magzatok száma, terhességi hét, hány hetes lesz a magzat az utazás időpontjában, várandósságunkért felelős személy aláírása-orvosi pecsétje.

Sok légitársaság is igényli a szakorvosi beleegyezést a kismama utazásához, ezért mindig tájékozódjunk, hogy az adott cég milyen szabályzati leírással rendelkezik. Vannak olyan társaságok, melyek a várandós kiskönyv és a várandósságért felelős személy beleegyezésének hiányakor vagy akár a terhesség bizonyos hetének (gyakoribb a megszorítás 32-35 hét körül) eltelte után nem engedik felszállni a repülőre a kismamát. (Hiszen az esetleges komplikációkért, akár a szülés megindulása esetén nem tudják vállalni a felelősséget.

utazás a várandosság alatt

Miket ehet egy várandós az utazás alatt?

Az ételeket-italokat, mindig ellenőrzött bontatlan csomagolásban fogadjuk el, akárhova is utazunk. Egzotikus országokban különösen oda kell figyelni a zöldségek, gyümölcsök, húsok megfelelő tisztaságára és elkészítésére.

Semmiképp sem ajánlom, hogy várandósan bármilyen kaja piacot meglátogassatok vagy az utcai árustól vegyetek evésre kész gyümölcsöket, húsokat. Szállodában vagy megbízható- higiénikus étteremben egyetek, külön felhívva a figyelmet arra, hogy áldott állapotban vagytok, tehát a hús/hal legyen jól átsütve, hőkezeletlen tejterméket ne tartalmazzon az ételed és kerülj továbbra is mindent ami a tiltólistán szerepel!

A harmadik opció, ha olyan apartmant választottatok, ahol van konyha, akkor a boltban megvásárolt alapanyagokkal könnyen követheted a megszokott étrendedet.

 

Tipp: Még ha étteremben is eszünk akkor is érdemes megfontolni, hogy kipróbáljuk-e a helyi specialitásokat. Gyakran a fűszerezés miatt is előfordulhat, hogy nem könnyen fogadja be a gyomor a hirtelen változást és akár könnyedén hasmenés vagy egyéb panaszok is felléphetnek. Tehát csak mértékkel a még megbízhatónak is tűnő újdonságokkal. 

Illetve a várandós vitamint és terhesség alatt használható fájdalomcsillapítót sem érdemes otthon hagyni. Praktikus lehet egy kis neszeszerben, egy alap elsősegély csomaggal is készülni (sebtapasz, fertőtlenítő, gézlap, leukoplaszt stb..)  

A trópusibb országokban ( melegebb, párásabb levegő) vagy nyári utazás alkalmával a hőleadásunk, ezáltal vízháztartásunk is megváltozik. Így fokozottabban oda kell figyelnünk a folyadék bevitelünkre (Legnagyobb arányban palackozott szénsavmentes vizet fogyasszunk!), aminek szüksége is emelkedhet! 

Jó ha tudjuk: Ha már szomjúság érzetet érzünk, az már a szervezet felsőbb késztetése arra, hogy a testnek szüksége van vízre, mert már felhasználás alá került az a mennyiség, amit biztonsággal fel tud használni. Tehát a legideálisabb az lenne, ha egész nap nem éreznénk magunkat szomjasnak, így tudhatjuk, hogy babánk számára is állandóan biztosítjuk az anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen folyadékbevitelt

Napozás a terhesség alatt

A melegebb- naposabb országokat tekintve jó, ha figyelembe vesszük azt is, hogy testünket ne engedjük túlhevülni, hiszen magzatunk egészségét veszélyeztethetjük vele, melyet a napozási részben részletesen átbeszéltünk. A tartósan magasabb hőmérséklet a lázhoz hasonlóan, kiugrik a magzat fejlődéséhez ideális testhőből, ezért figyeljünk oda, hogy a legmelegebb ( délelőtt 11-től délután 3-ig)  napszakokban tartózkodjunk hűvösebb helyen, árnyékban vagy ahol jól átjár a levegő.

Továbbá legyen lehetőséged arra, hogy le tudd hűteni magad, ha már érzed, hogy kezd meleged lenni (tarkóra, csuklóra, bokára vizes kendőt helyezni), tehát ügyelj arra, hogy gyakran frissítsd magad. Jó ha azt is számításba vesszük, hogy  nem erről a nyaralásról fogsz napbarnítottan hazaérkezni.

A naptól való tartózkodás, illetve védelem, a várandósság alatt kifejezetten fontos, nem csak a túlmelegedés miatt, de bőrünk érzékenysége is okot ad arra, hogy megfelelő napvédő krémet használjunk abban az esetben is még ha konkrét napozást nem is engedhetünk meg magunknak. Egyrészt a leégés egyfajta bőrgyulladással is járhat. Ami lázzal, fájdalommal, a hő leadásának megváltozásával, a fertőzés esélyének kockázatával és egyéb élettani folyamatok befolyásával is bírhat.

Továbbá a hormon hatások következtében a nap hatására előfordulhatnak különböző bőrfelszíni elváltozások. A legjobb védekezést ezek megelőzésére a nagy faktorú napvédő krém használata mellett, a könnyed szellőzésű, kényelmes, világos, természetes anyagú lehetőleg vállat takaró- hosszú lenge ruhadarabok. A napszúrás elkerüléséhez és arcunk védelmére az is jó, hogy ha készülünk egy szép- nagyobb peremű, világos (pl: szalma) kalappal, így vállunk és mellkasunk se bánja ha nem szeretnénk testet takaró ruhákban járni. 

Jó ha tudjuk: Ha a szülés a nyaralás során megindul, még ha természetes úton, komplikáció nélkül is akkor sem valószínű, hogy az előre eltervezett időpontban haza is tudunk térni. A legtöbb légitársaság ilyen esetben is külön szabályzattal él. Sok esetben 1 hetesnél fiatalabb baba szállítását nem engedélyezik. De alap ajánlás, hogy minimum a gyermekágyi időszakot jó, ha nyugodt körülmények között tölti a baba-mama. Tehát ez esetben készüljünk egy minimum 6 hetes maradással. 

Külföldi betegellátás várandósoknak

Alapesetben az egész világban minden sürgős eset ellátása alanyi jogon jár (Érdemes tudnunk, az ellátást követően az ellátó intézmény költség terhelést szab ki ránk. Különösen akkor, ha a biztosító nem fedezi az ellátás költségét, ez esetben személyre szabott számlával találkozhatunk szembe, melynek költségét legtöbb esetben a kórház elhagyása előtt kérik rendezni).
 
Az Európai Uniós tagállamokban való tartózkodás idejére is lehet külön utasbiztosítást kötni, de akár az Európai Uniós biztosítási kártya kiváltásával is hozzájárulhatunk ehhez. Ettől függetlenül figyeljünk arra, hogy megbízható és korrekt biztosítás nélkül, a várandósság alatt ne menjünk külföldre. Nem csak a biztonság érzet miatt, hanem igen nagy meglepetések érhetnek az egészségügyi ellátás után, még akkor is, ha csak egy rutin vizsgálat történt. Érdemes már azt is előre feltérképezni, hogy a szállásokhoz képest hol van a legközelebbi kórház, amely rendelkezik szülészeti részleggel. 

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük