kismama higiénia és tisztálkodás

Babavárás: Higiéniai szokásainkban mit kéne változtatnunk?

Személyes higiénia alatt érthetjük a testünk, illetve lelkünk ápolását, karbantartását. Ebben a fejezetben külön szeretnék foglalkozni testünk ápolásával. Pontosabban az úgynevezett hétköznapi ápolási tevékenységekkel, melyeket minden nap vagy rendszeres időközönként teszünk testi-lelki egyensúlyunkért, higiéniánkért.

Ilyen például a fürdés, az intim higiénia, fogmosás, hajmosás, bőrünk ápolása, különböző kozmetikumok használata és az otthoni környezeti higiénénk.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Higiénia és tisztálkodás a babavárás alatt

Ezekhez a tevékenységekhez már szinte rutinszerűen hozzászoktunk. Mindenkinek megvannak ezzel kapcsolatban a saját kialakított rutinjai, ezek hozzájárulnak a mindennapjainkhoz. Egy kicsit elgondolkodtam rajta, hogy itt is kezdjem el teljesen az alapok tisztázásával a téma kibontását, de végül arra jutottam hogy nem fogom külön ecsetelni, hogy miért fontos az, hogy a mindennapok része legyen akár a fogmosás akár a fürdés. Merem feltételezni, hogy mindenki érzi ezen szokások jótékony és szükséges alkalmazását.

Viszont azt igenis fontosnak tartom, hogy ki térjünk arra, hogy a várandósság során vagy akár már a felkészülési időben is a megszokottakon túl, mire érdemes odafigyelnünk, hogy a napi higiéné még egészségesebbé tegye a mindennapjainkat. Furcsán hangozhatott az előző mondat, hiszen gondolhatnánk, hogy a napi tisztálkodási és ápolási tevékenységek, amelyeket önmagunk ápoltságáért teszünk, hogy lehetne rosszul csinálni. Egészségünk szempontjából például az sem mindegy, hogy fürdünk- e vagy zuhanyzunk.

Fürdés vagy zuhanyzás? Lehet fürödni várandósan?

Kutatások kimutatták, hogy nők esetében a fürdés illetve testünk meleg vízben való áztatása, nemcsak a hónap kritikus napjain (menstruáció alatt) nem higiénikus, hanem úgy amblokk. Ha jól belegondolunk, ilyenkor az egész napos izzadt, koszos testünkkel beleülünk egy kádba és abban a kádban akarjuk megtisztítani magunkat.

A lemosott kosz és szennyeződés, mely a bőrünkön volt, abban a kádban fog úszni, melyben mi is ülünk. Ezáltal, nemhogy teljesen tiszták nem leszünk a fürdés végére, hanem akár hüvelyi fertőzéseknek is ki vagyunk téve. (Mivel nők esetében a hüvely egyfajta nyitottsága miatt ezek a szennyeződések/baktériumok be is kerülhetnek egészen a belső méhszájig). Ez az oka, hogy nők esetében kifejezetten jobban ajánlott a zuhanyzás, mint a fürdés.

Ennél a résznél fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy várandósság esetén főképp a zuhanyzás ajánlott, nemcsak az említett fertőzésveszély és a valódi tisztálkodás elmaradása miatt, hanem a meleg víz (38,5 Celsius fok illetve afelett) méhösszehúzódásokat is eredményezhet, mely akár koraszülést vagy vetélést is előidézhet. Nem túlzás kijelenteni, hogy a melegvizes fürdés tilos a várandósság alatt.

Intim mosakodás

Fontos, hogy az intim mosakodásról is beszélnünk pár szót. Az intim higiénia természetesen a várandósság alatt is ugyanolyan fontos és jó szokás. Sajnos többször hallottam már olyat, hogy sok nő úgy értelmezi az intim szappant vagy tusfürdő használatát, hogy azzal, jól ki tudjuk mosni a hüvelyünket, ami önmagában is egy nagyon nagy tévhit. Merem feltételezni, hogy az összes intim mosakodón fel is van tüntetve, hogy csak külső használatra ajánlott.

A hüvelyünket belülről tisztogatni, átmosni különböző kozmetikumokkal, nem csak várandós nőkre nézve veszélyes, ezáltal tilos, hanem a nem várandósoknak sem jó. De miért? A hüvelynek is meg van a saját természetes védekezőrendszere és hüvelyflórája. Amit csakis orvosunk beleegyezésével szabad bolygatnunk.

Tipp: Hüvelyflóránk működésének támogatásához, inkább megfelelő táplálkozással tudunk hozzájárulni. Együnk sok élőflórát tartalmazó ételeket, például: tejtermékek, kovászos uborka, savanyú káposzta.

A saját maga termelt savas pH-jú hüvelyváladék biztosítja magának a fertőzésekkel, baktériumokkal és egyéb szennyeződésekkel szemben a védekezést. Ha ezt felborítjuk, elég sok időbe telhet mire úgymond újra talpra áll hüvelyünk védelme.

De egy egyszerű példával is szemléltetve a veszélyeket: Belegondolva ha szét szappanozzuk a hüvelyünket szerintetek azt megfelelően ki is tudnánk mosni? Vagy pedig ott lappangana még pár napig a kence-fice a hüvelyben? Amivel vagy meg tud küzdeni szervezetünk, hogy nagyobb bajt ne okozzon vagy súlyos felborulásokat okozna belső nemi szervünkben.

Általános tisztálkodás babavárás alatt

A tisztálkodást illetően még szeretnék kitérni arra is, hogy érdemes odafigyelnünk már a felkészülési időben is, de a várandósság alatt kifejezetten, hogy milyen tisztálkodási szereket alkalmazunk a testünkön. Összetételében mindig legyünk nagyon körültekintőek. Lehetőleg kerüljük az olyan tusfürdőket vagy akár szappant, melyek nem természetes összetevőkből állnak, különösen odafigyelve A vitamin tartalmukra. Lehetőleg válasszunk olyan kozmetikumokat, melyek nem tartalmaznak szintetikus összetevőket, hozzáadott illatanyagokat és természetellenes alapanyagokat (erre a szoptatás ideje alatt is érdemes ügyelnünk). Ezeket a kritériumokat jó, hogyha minden kozmetikai termékkel szemben betartjuk.

Én az összes tisztálkodási szeremet, beleértve a tusfürdőt, az izzadásgátlót, a sampont és még a fogkrémet is, lecseréltem olyanokra, amelyek semmilyen természetellenes adalékanyagot nem tartalmaznak.

Belegondoltam, hogy milyen szerek lehetnek még amelyek árthatnak, így arra jutottam, hogy még a takarítószereket is lecseréltem természetes anyagokból készült, szinte teljesen organikus tisztítószerekre. (mosogatószer, öblítő, mosószer, fürdőszobai-konyhai tisztítószerek, stb..)

Ha megengeditek, szeretném elmondani személyes érzéseimet és tapasztalataimat ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Utólag nem is értem, hogy miért nem előbb jutott eszembe, hogy ezeket a termékeket alkalmazzam, mivel ha belegondolok gyermekkorom óta majdhogynem minden nap érintkeztem toxikus anyagokkal, hozzátéve teljesen fölöslegesen.

Most számomra egyrészt lelki örömöt is okoz, hogy tudom, szinte csak olyan anyagokkal találkozom fürdés, vagy akár házimunka alkalmával, melyek nem árthatnak sem nekem, sem a környezetemnek és természetesen a magzatomnak sem. Másrészt öröm és megnyugvás, hogy az összes terméket megkaphatom a bevásárlóközpontokban, sőt árbeli különbséget sem igazán találok.

higiénia és tisztálkodás a terhesség alatt

Akár az izzadásgátlóról beszélünk, akár a tisztítószerek hatékonyságát nézzük, ugyanolyan hatásosak, mint a méreganyaggal ellátott, reklámozott termékek. Tehát tiszta szívvel tudom ajánlani a természetes, illetve organikus termékek használatát.

A kozmetikai-szépészeti szerekben is igyekszem ezt a vonalat képviselni.

Mindig ellenőrzőm, hogy egyrészt ne tartalmazzon természetellenes adalékanyagokat, másrészt kiemelten figyelek, hogy retinolsav, szteroid származékokat és A-vitamint se tartalmazzon az adott termék, mert káros hatással lehetnek magzatunk egészségére. Illetve törekedni szoktam arra is, hogy lehetőleg jó minőségű termékeket alkalmazzak magamon.

Ha ezeknek a kritériumoknak a mostani/ megszokott tisztálkodási és testápolási szereid is megfelelnek, akkor nyugodtan továbbra is használhatod őket.

Ezeket kerülöm:

  • A-vitamint tartalmazó termékek
  • Retinolsavat tartalmazó termékek
  • Szteroid származékokat tartalmazó termékek

Fontos: Azokat a termékeket melyeket legfőképpen a bőr felszínére alkalmazzuk, beszívódásuk során nem feltétlen kerülnek be a véráramunkba így kisbabánkhoz sem jut el. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a ránctalanító krémeknek például, mélyebb a felszívódása így rájuk már nem vonatkozik az előbbi kijelentés. (Sok olyan kozmetikai árucikkel találkozhatunk, melyek könnyedén bejutnak a véráramba, így mindig legyünk körültekintőek!)

Kismama barát tisztítószerek

Továbbá a tisztító szerek esetében különösen kell figyelnünk az erős vegyszerekkel ellátott készítményekre, hiszen belélegzésük is egészségtelen.

Mivel jó ha tudjuk, méhlepény ami csodálatos kapcsolódás útján biztosítja csöppségünk és köztünk lévő anyagcsere folyamatokat, nem képes minden káros anyagot megszűrni.

Tehát a bőrön keresztül felszívódott vagy légzés által a vérkeringésünkbe jutott káros anyagok könnyen eljuthatnak a anyai-magzati vérkeringés során a kisbabánkhoz is.

Kifejezetten ügyeljünk, hogy ne tartalmazzanak háztartási szereink naftalint. Mely nagy mennyiségben használva: hányingert-hányást, hasmenést, fejfájást képes kiváltani sőt a vérsejtekre is károsító hatással bír.

Újszülöttekre nézve kifejezetten veszélyes!

kismama barát tisztítószerek

Kismama barát smink termékek

A sminkek esetében a fogantatáshoz közeledve, de leginkább a várandósság esetén szintén nem ajánlott kisérletezgetni. Többek között azért sem, mert áldott állapotban különböző anyagok iránt érzékenységünk alakulhat ki. Ezért ha úgy akad használhatjuk a megszokott, jól bevált kozmetikai termékeinket.

De ha a megszokottnál is ritkábban használjuk őket, akkor először csak egy pöttynyit kenjünk a kezünkre. Várjunk pár percet és figyeljük meg, hogy nem tapasztalunk-e bármilyen elváltozást.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük