Tiltólista a várandósság alatt

Potenciális veszélyfaktorok: Várandósság alatti Tiltólista! (1. rész)

Előző posztjaimban, már több ízben szót ejtettem arról, hogy mi-mindent  érdemes kerülnünk már a felkészülési időszakban is. Úgy gondolom, szükség lehet egy kis előretekintésre illetve egy összegezésre. Ez segíthet nekünk előre gondolkodni és felkészülni az életmódbeli változtatásokra.  

Ebben a fejezetben igyekszem könnyen áttekinthető formában pontokba szedni a várandósság/ gyermekágy és akár a szoptatási időszakban is kerülendő árucikkeket és tevékenységeket. 

Azokat a témaköröket amelyeket már részletesebben tárgyaltunk, ebben a részben nem fogjuk firtatni. Viszont amelyekről kevesebb szó esett, azokról rövid segítő magyarázattal, igyekszem szolgálni. Kiemelem, miért is került az adott elem a tiltólistára. 

Nem terveztem a terhességet, és fogyasztottam a tiltólistás termékekből.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Szeretnék pár szót szólni azokhoz a kismamákhoz, akiknek várandóssága nem tervezett körülmények között kezdődött!

Kedves kismamák! Ne ijedjetek meg kérlek attól, amíg nem tudtátok, hogy szívetek alatt egy kis élet fejlődik, addig különböző mértékig találkoztatok a tiltólistás elemekkel. Mint már az alkoholnál és a vitaminoknál is beszéltük az anyai szervezet minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kompenzálni és védeni tudja a anyaméhben fejlődő kisbabánkat.

Kisbabánk egészséges fejlődése szinte biztos jele annak, hogy a várandósság 6. hetében is folytatja életútját, növekedését. Hiszen a lezáródatlan fejlődési folyamat azt jelenti, hogy a természetes szelektálódás során nem történt olyan mértékű károsodás, mely visszafordíthatatlan lenne.

Tehát ha tudomásunkra jut várandósságunk és onnantól kezdve, fokozatosan, mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél egészségesebb életmódot éljünk magunk és az ő számára is, már a lehető legtöbbet megtesszük azért, hogy babavárásunk és csöppségünk egészsége biztosított legyen!

Fokozatos leszokás a várandósság alatt

Fontos: Akadnak olyan tiltólistás termékek, amelyek jobban megviselik a szervezetet és stresszt váltanak ki belőlünk, ha azonnal lemondunk róluk. Szeretném hangsúlyozni, hogy minden ember, várandósság és minden baba is más! Ha bármilyen függőségünk alakult ki már a várandósság előtt, annak elhagyását mindenképpen szakorvosi felügyelet mellett tegyük le! Pl:. dohányzás, mindennapos energiaital fogyasztás stb.

Szakkönyvek gyakran használják azt a kifejezést, hogy a várandósság alatt nincsenek tiltott ételek csak a mennyiségre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Ezzel nem feltétlen tudok egyetérteni, hiszen minden olyan étel- ital, illetve szer használat, beleértve minden olyan tevékenységet is melynek során nagy valószínűséggel kockáztathatjuk születendő gyermekünk egészségét, számomra az tiltólistás.

Véleményem szerint, áldott állapotunk és gyermekvállalásunk is felelősséget kíván magunk és családunk egészsége érdekében. Úgy gondolom, nem tekinthető nagy “áldozatnak” az, hogy kerüljük mindazokat a termékeket (ételeket, italokat, kozmetikumokat…) és tevékenységeket, melyekről kutatási eredmények is bizonyítják, hogy különböző mértékben képesek veszélyeztetni várandósságunkat, magzatunk fejlődését, életét. 

 

Lássunk is hozzá az áttekintéshez! 

Tiltólista várandósság alatt: Tejtermékek

Tej és tejtermékek: Ha hőkezeletlen vagy nem pasztőrözött! 

A tej -és tejtermékek (tejföl, túró, sajtok, kefir, joghurt…) esetében van egy erős arany kifejezés melynek szerepelnie kell a terméken, hogy áldott állapotban fogyaszthatónak tekintsük, ez pedig: Hőkezelt/ pasztőrözött! 

Ha ezen a folyamaton nem esett át az adott tejtermék, nagy valószínűséggel tartalmazhat Listeria baktériumot. Teljes nevén Listeria monocytogenes, mellyel ha nem várandósan találkozunk, akkor általában influenza szerű tüneteket vehetünk észre magunkon (hányás, hasmenés, levertség..). Várandósság idején, viszont, a fertőzés az anyai vérkeringés útján eljut a kis pocaklakóhoz és súlyos esetben a csöppség halálát okozhatja.

Ilyen termékek a sajtféléken belül: az érlelt vagy lágy, penészes sajtok, mint például a camembert, kék-fehérpenészes sajtok, Brie sajtok, márványsajtok, rúzsos sajtok (vöröspenészes)… A frissen fejt tej is ilyen, forralás nélkül amúgy sem ajánlatos fogyasztani, de várandósan kifejezetten tilos.

húsevés terhesen

Tiltólista várandósság alatt: Húsok

A nem megfelelően átsütött- hőkezeletlen húsokban megtalálhatjuk a toxoplazma férget, amellyel találkozva magzatunk maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhet, de akár méhen belüli elhalást is eredményezhet. Ezáltal tilalom alá kerülnek azok az ételek, amelyek nagy eséllyel tartalmazhatják.

Például: tatár beefsteak, félig átsütött, véres húsok, májpástétom, nyers halak- és tengeri herkentyűk (osztriga, kaviár), sushi

Bár a sushinál érdemes megjegyeznünk, hogy vannak vegetáriánus sushik is, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk várandósan is!

Jó tudni: A toxoplazma nevű féreggel a macskák almában/székletében is találkozhatunk. Ezért várandósan különösen ügyeljünk arra, hogy ne mi takarítsunk kedvencünk után, továbbá érintkezést (játék, simogatás) követően alaposan mossunk kezet! 🙀

Tiltólista várandósság alatt: Zöldségek és gyümölcsök

Zöldségek, gyümölcsök: Ha nincs megfelelően, gondosan megmosva fogyasztás előtt!

A toxoplasma baktérium a mosatlan gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható, ezért nagyon gondosan ügyeljünk mindig arra, hogy a vásárolt alapanyagokat még a húsokat-halakat is kellően tisztítsuk át fogyasztás illetve felhasználás (főzés, sütés) előtt is.  A toxoplazma fertőzésen felül, más férgek petéi is megtapadhatnak a mosatlan zöldségeken, mely bélférgességet is okozhat.

Tiltólista várandósság alatt: Növényi olajok​

Avokádó- olivaolaj és a kókuszzsír kivételével, minden növényi olajat érdemes lenne tiltólistára helyeznünk. A felsoroltakon kívül a többi étkezéshez használt olajok különféle gyulladásokért lehetnek felelősek és akár a depresszióhoz is hozzájárulhatnak. 

Tiltólista várandósság alatt: Tojás

Tojás: Félig vagy teljesen nyers tojás! A nyers vagy félig nyers tojás fogyasztása, igen nagy veszélyeket rejthet. A szalmonella fertőzés forrásaként szolgál. Az ebből fakadó ételmérgezés önmagában is igen megterhelő lehet az emberi szervezet számára. (hasmenés, fejfájás, hányás, láz..)

Ha várandósan találkozzunk a szalmonella baktériummal, az különböző mértékben befolyásolhatja kisbabánk fejlődését. Ennek következtében tiltólista alá kerül minden olyan étel, mely félig vagy teljesen nyers tojást tartalmaz, például: buggyantott tojás, tükörtojás (én úgy szoktam enni, hogy mind a két felét megsütöm), házi készítésű majonéz (hőkezelt bolti majonézt nyugodtan lehet fogyasztani), nyers alapanyagú tojás felhasználásával készült: tartármártás, hollandi mártás, tiramisu …

Érdemes továbbá arra is figyelnünk, hogy a tojás ne legyen sérült mielőtt felhasználásra kerül.

Fontos: Hőkezelt termékek esetében is mindig ellenőrizzük, hogy a felbontásuk után még meddig biztonságos a fogyasztásuk! Továbbá lehetőleg figyeljünk oda, hogy a már bontott árucikkek biztonsággal legyenek tárolva (becsomagolva), lehetőleg elkülönítve (külön polcon) az egyéb jellegű élelmiszerektől.

Halak és tengeri herkentyűk: Nyers/füstölt, magas higanytartalmú halak/tengeri ételek

Már nagy vonalakban kirajzolódott bennünk, hogy a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül, a várandósság során tiltólistás majdnem minden, ami nyers vagy hőkezeletlen. A tenger gyümölcseire is, mint húsra ugyanez a szabály vonatkozik. Különös tekintettel arra, hogy egy részüket nyersen szokás elfogyasztani.

A már említett toxikus ártalmak mellett, egyes halak  magas higanytartalmuk miatt is veszélyesek (cápa, kékuszonyú/ nagyszemű tonhal, atlanti tükörhal, királymakréla, marlin, kardhal, cserepeshal, mexikói tőkehal) a magzati fejlődés/ életben maradás szempontjából.

Továbbá a füstölési folyamattal tartósított/ízesített halak is közrejátszanak a már említett súlyos veszélyhelyzetek kialakulásában.

Tiltólista várandósság alatt: Diéta/fogyókúra/méregtelenítés: TILOS!

Abban az életszakaszban, melyben áldott állapotban vagyunk, nem az effajta életmódváltást szükséges gyakorolnunk! Általánosságban azért tudjuk, hogy nem várandósságunk idején fogunk kipróbálni egy új diétát. Nem most van ideje a fogyókúrának, mert kissé kikerekedtünk. Remélem senki nem gondolja úgy, hogy a babának is jót tenne még születése előtt egy “méregtelenítés”.

Fontos azzal tisztába lennünk, hogy az említettek, várandósság idején súlyos következményekkel járhatnak, melyek maradandó mentális és testi fejlődési rendellenességeket okozhatnak, továbbá akár a baba életét is elvehetik. Fogyókúránkat akkor sem ajánlott tovább folytatni, ha nem várt várandósság áll fenn, és a kúrát már a fogantatás előtt elkezdtük! Ilyen esetben mindenképpen konzultálnunk kell orvosunkkal és szakszerű segítség mellett, fokozatosan visszatérni a változatos/mérsékelt, minimum napi háromszori étkezéshez.

Vannak olyan diéták, melyet ételallergia vagy betegség miatt szinten kell tartanunk a terhesség során is! Ezeket mindig szakemberek/orvosok állítják össze és tartják kontroll alatt. Természetesen ezen diéták nem tartoznak az eddig említettek közé, sőt ellenkezőleg az anya-baba egészség megőrzése vele a cél. 

Ha valaki szívesen elmerülne mélyebben a táplálkozási irányelvekben és ajánlásokban, itt megteheti.

mit nem szabad enni terhesen

Tiltólista várandósság alatt: Méz

Méz: Pasztőrözetlen formában való fogyasztása!

A már említett listeria baktérium előfordulása a méznél is kockázatos lehet, főleg ha nem megbízható helyről (nem szakszerű a tárolás, csomagolás, készülési folyamat ellenőrzésének hiánya)  sikerül beszerezni.

A listeria monocytogenes felelős lehet vetélésért és a magzat elhalásáért is.

Tipp: Fogyasztás előtt mindig legyünk biztosak abban, hogy a méz, amit megvásárolunk pasztőrözött legyen!

Mindig ellenőrizzük, hogy felbontás után még meddig biztonságos a fogyasztása, hiszen a mézzel gyakran előfordul, hogy akár hónapokat is áll a szekrényben a felbontást követően! 

Tiltólista várandósság alatt: Édesítőszerek TILOS!

Számos tanulmány térképezte fel és bizonyította már az édesítőszerek egészségtelen, szervezet károsító hatását. Bátran kijelenthetjük, hogy kerüljük az édesítésre kifejlesztett mesterséges adalékokat. Fogyasztásuk a várandósság és a szoptatás során nem csak az anya, de a baba épségét is veszélyeztetheti. A maradandó következmények a születést követően jelennek meg a gyermekeken, melyek általában hormonális és tanulási zavarokban mutatkoznak meg.

Az elváltozásokért legfőképpen az édesítőkben található Aszpartám nevű adalékanyag felelős! Sajnos manapság már más nevekkel is illetik ezt a károsító anyagot, ezért szükség lehet az adott termék többszintű ellenőrzésére, vagy akár hozzáértő véleményére.  

A Szacharin szintén átjut a magzatba a placentán keresztül a vérkeringés útján. Kutatások által bizonyított, hogy lassú lebomlása okán nagyon könnyen felhalmozódik a baba testében, mely gátló hatást gyakorolhat a baba fejlődésére.

(Jelölései : E 954, Nátrium-szacharin/át, Kálium-szacharin/át, Kalcium-szacharin/át, Benzoesav-szulfimid) Ciklamát (E952) nevű édesítőanyagot rákkelő hatása miatt, nem csak Amerikában de számos országban betiltották.

Ezzel foglalkozó kutatók mindenkit óva intenek a fogyasztásától a toxicitása miatt, természetesen kiemelve a várandós és szoptatós anyukákat.

Tiltólista várandósság alatt: Gyógynövények

Állapotosan szinte minden gyógynövény alkalmazása tiltólistás! Ennek igen sok oka van. Egyrészt a természetes orvosságok nem rendelkeznek olyan háttér kutatásokkal, eredményekkel, mint a vény- és vény nélkül kapható gyógyszerek. 

Fontos: Ha gyógyszer/ vitamin kezelés alatt állunk, mindig kérdezzük ki kezelő orvosunkat mielőtt gyógynövényt vinnénk be a szervezetünkbe, hiszen gátolhatják egymás felszívódását, hasznosulását, vagy akár nem várt tünetek is jelentkezhetnek. 

Másfelől a gyógynövények többsége a méreganyagok felszabadulását segíti elő, ez a véráram útján a kisbabánkhoz is eljut.

Továbbá több típusát is ismerjük, melyek alhasi vérbőséget, vízhajtást és különböző élettani folyamatokat tudnak befolyásolni. Ezek következménye súlyosabb esetben vetélést is előidézhet. 

Annak ellenére, hogy a gyógynövények terén kevesebb a privát és közhasznú kutatási eredmény, mégis többségük évszázados tapasztalati múlttal rendelkezik.

mit ehet a kismama

Ezek megfelelő arányban és adagolásban, segítségünkre lehetnek a fogantatásra készülve (méhpempő, ginzeng, diólevél, aranyvessző, pitypang, csalánlevél, maca vibe, barátcserje, palástfű, jamszgyökér, komló), áldott állapotban, (bodza, gyömbér, hibiszkusz, kókuszvíz, citromfű, édeskömény, csipkebogyó).  

Fontos: Az utóbb említett gyógynövény forrásokkal is minden tekintetben nagyon gondosan kell eljárnunk a várandósság alatt! Minden terhesség más, ezért szakorvosunk véleménye az “ártalmatlan” gyógynövények esetében is fontos, mivel csak megfelelő arányban és formában fogyasztva hasznosak!

A gyógynövényeket többnyire azért preferálják a használók, mert különböző betegségeket, illetve tüneteket szeretnének enyhíteni a természet adta kivonatokkal. Viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a várandósság során tilos hosszútávú önhatalmú gyógyításra használni ezeket!

Tudom, hogy könnyen, szabályozás nélkül is beszerezhetőek, de nem véletlen van a nevében is, hogy GYÓGY, vagyis nem megfelelő, gondos alkalmazása a gyógyszerekhez hasonlóan igen nagyfokú élettani elváltozásokat képes kiváltani.

A gyógynövények káros hatásai a magzatra

Szeretném hangsúlyozni, hogy ha lehet akkor kerüljük az orvosi-gyógynövények táborába iktatott gyógykészítményeket áldott állapotban. A terhességet nem károsító gyógyfű esetén is mindig kérdezzük meg kezelőorvosunk véleményét! 

A következőkben nézzük meg azokat a természetes gyógy készítményeket, melyeknek már a gondosan ellenőrzött fogyasztása is veszélyeztetheti csöppségünk épségét. 

Fejlődési rendellenesség

Méhen belüli fejlődési rendellenességet képes kiváltani:

 • menta
 • diólevél
 • gyermekláncfű
 • csalán
 • tölgylevél

Vetélés és alhasi vérbőség

Vetélést- alhasi vérbőséget képes okozni:

 • fodros mályva
 • orbánláncfű
 • kutyabenge
 • fehérüröm
 • szenna
 • boróka

Fontos: A mindennapokban is használt zöld fűszernövények esetében (zeller, petrezselyem, koriander..) érdemes odafigyelnünk, hogy a várandósság során lehetőleg nyersen, nagy mennyiségben, napi rendszerességgel ne fogyasszuk.

Tiltólista várandósság alatt: Tea

A teázás nem tiltólistás a várandósság alatt, de kulcsfontosságú arra figyelnünk, hogy ne gyógyteát fogyasszunk, hanem gyümölcsalapú teakeverékeket részesítsünk előnyben.

Érdemes nem figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a legtöbb tea különlegesség (kifejezetten a fekete -és  zöld tea) koffeint tartalmaz.

Tehát vegyük figyelembe, ha már fogyasztottunk az adott napon kávét, mennyi koffein tartalmú teát ihatunk még hozzá. 

Érdekesség: A málnalevél tea nagyon hasznos lehet a terhességünk vége felé. Hiszen támogatja a méh- és a kismedence izomzatának ellazulását, így könnyítve a vajúdást, szülést a kismama/baba számára. Viszont fogyasztása kizárólagosan a várandósság 35. hetétől ajánlott. 

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online tanácsadás Eker Timi védőnővel

Loading...
Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük