Tiltólista a terhesség alatt

Potenciális veszélyfaktorok: Várandósság alatti Tiltólista! (2. rész)

Természetesen nem tiltólistás a terhesség és a várandósság alatt, de figyelmeztetés képpen fontos kiemelni még egyszer: csak mértékletesen a nasikkal!  (édességek, sütemények, sós rágcsák chips, csokoládé.) A hirtelen nagy mennyiségű cukor és szénhidrátbevitel, illetve magas fokú hízás a várandósság alatt, komolyan veszélyeztetheti saját magunk és kisbabánk egészségét. 

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Lehet-e gyorsétteremben enni a várandósság alatt?

Jó tudni: A “junk food” (egészségtelen ételek: gyors -olajban sült ételek, alacsony tápanyag értékkel bíró táplálékok, cukros -szénsavas üdítők stb..) esetében inkább a magas fokú mértékletesség, mint a tiltólista szabálya érvényes. Tehát nem azzal van a baj, ha fogyasztunk áldott állapotban is hasonló kajákat, hanem azzal, ha ezt pl: heti rendszerességgel tesszük és nagy mennyiséget fogyasztunk belőle. Ezért lehetőleg csak akkor vegyünk magunkhoz hasonló ételeket, ha ellenállhatatlan vágyat érzünk már irántuk, ne pedig abban az esetben, hogy csak túl legyünk egy étkezésen.

Kívánósság terhesen

Várandósság és a hormonváltozások következtében vágyak és undorok alakulhatnak ki különböző ételek-italok iránt (továbbá nem feltétlen ételnek tekintendő anyagok). 
 

Kívánosságunk abban is megnyilvánulhat, hogy ízérzékelésünk is érzékenyebbé, úgymond kifinomultabbá válhat. Ez kísértést jelenthet arra, hogy az ízletesebbnek vélt ételekből többet vigyünk be a kelleténél.

Ilyenkor gyakran elhangzik bennünk is, de környezetünk felől is az a tipikus “nyugtató” mondat: “Kettő helyett eszik“. Sajnos ki kell ábránditanunk magunkat, mert ez egy igen nagy tévhit. (Nyilván azért, ha belegondolunk egyértelmű, hogy a kis manóknak nincs annyi tápanyagra szüksége, mint amennyit egy felnőtt ember egy svédasztalos vacsora alatt meg tud enni.)

Mennyivel eszik többet egy várandós?

Összességében egy kismamának a napi kalóriaigénye a várandósság első felében (pontosabban az első trimeszterben) 150 kcal-val, majd a második felében 300 kcal-ra (kilókalóriára) nő meg. A 150 kcal jelenthet plusz egy zsömlét, vagy  300 ml 1,5%-os tejet, egy nagyobb méretű banánt az eddigi, változatos étrendünk kiegészítéseként. Ha így nézzük, akkor valóban nem kettő helyetti étel mennyiség az, amennyi szükséges. 

 

Érdekesség: 2 kritérium, mely esetében, nem érvényes az előbb említett napi energiabevitel növelési aránya:

 • várandós túlsúly problémája
 • kismama csökkent fizikai aktivitása

Ezek fennállása esetén a napi 300 kcal, helyet 200 kcal-val növelhető napi bevitelünk. Melynek 60%-át a bővült anyagcsere folyamatok égetik fel, a fent maradó 40 százalék pedig az új szövetek kiépülésének támogatására fordítódik.

 

Ennek ellenére megértem, hogy a szükség nagy úr és ha valamit egyszer megkívánunk a várandósság során és nem ehetünk belőle a sóvárgás komoly stresszt is ki tud váltani. Ez sokkal károsabb is tud lenni, mintha megennénk azt a chipset, vagy gyorséttermi ételt.

Itt válik törvényszerűvé a szakemberek ajánlása, miszerint ebben az esetben nincs tiltott étel a várandósság alatt, csak a mértékletesség betartása fontos. (Kivéve, ha potenciálisan magzatkárosító ételeket -italokat vagy fogyasztásra nem alkalmas anyagokat kívánunk meg!! Ez esetbe mással szükséges helyettesíteni.)

 

Érdekesség: Előfordulhat olyan helyzet is amikor, a várandós anyuka olyan kombinációkat képes összeállítani az ételekből, melyek furcsának és ehetetlennek tűnnek a külső szemlélő számára. Azt tudom ajánlani, hogy ha ez nem tartalmaz káros, egészségtelen összetevőket, akkor mértékkel, nyugodt szívvel fogyassza el saját alkotását.

Amikor különös dolgokat kíván meg a terhes nő...

Másik érdekesség, ami előfordulhat a kívánósság során, ha olyan anyagokat szeretnénk magunkhoz venni, melyeket a természet nem emberi fogyasztásra szánt. Ilyenek lehetnek: föld, homok, papír, kréta, agyag, festék, haj.. Ezt a jelenséget szakszóval Picának nevezzük. Gyerekeknél gyakran előfordulhat, hogy ezeket megkóstolják. Ez nem feltétlen rossz dolog, hisz hajtja őket a kíváncsiság, a világ és a dolgok megismerése.

Problémaként akkor tekinthetünk erre, ha életkorának megfelelő, figyelmeztetés ellenére is több mint egy hónapon túlmenően folytatja ezt. Felnőttek/várandósok esetében is beszélhetünk hasonló viselkedés zavarról, ha olyan dolgokat kívánnak és fogyasztanak, amelyről tudjuk, hogy nem étel.

Egyes kutatások szerint, az anya hiánybetegsége is oka lehet ezen elemek kívánásának. Például: nyomelem hiány következtében ellenállhatatlan vágyat érez a föld evésére. De ennek a fajta viselkedés zavarnak, mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében inkább szociális illetve mentális oka lehet!

Ha erős kívánósságot érzünk olyan anyagok iránt, melyek nem alkalmasak emberi fogyasztásra, lehetőleg még fogyasztásuk előtt, de minél hamarabb jelezzük ezt szakorvosunknak. Ezen anyagok fogyasztása is súlyosan károsíthatja babánk és önmagunk egészségét.

Miket nem szabad inni terhesen?

Italok kritériumai:

 • Szénsavval dúsított üdítők
 • Magas cukortartalommal, színezékekkel bíró italok
 • Magas koffeintartalmú árucikkek 

Kiváltképp azok fogyasztását különösen jobb ha kiiktatjuk, melyekben mind a négy összetevő megtalálható! Energiaitalok, Kóla..

Tipp: Bár várandósságom előtt sem ittam rendszeresen hasonló italokat, de ettől függetlenül nálunk is előfordult, mikor férjem megkívánt vacsora mellé egy kólát, hogy én is elcsábultam.

Vele együtt érezve bennem is egyre jobban erősödött a vágy, hogy belekortyolnék abba az üdítőbe és valóban meg is tettem. Mely után csöppet sem kellett, hogy bűntudatom legyen, hiszen tényleg csak az íze kedvéért kortyoltam egyet így megkaptam amire vágytam de mégsem nyomtam magamba egy teljes üveggel.

( Az egész várandósságom alatt kétszer kortyoltam bele a szénsavas üdítőbe és tényleg saját tapasztalatomból azt tudom mondani, hogy elég is volt.)

Függőséget kiváltó szerek a terhesség alatt

Addikciót (függőséget) kiváltó szerek: (A cikkekért katt a címszavakra!)

jakuzzi szolárium medence használat terhesen

Wellness várandósság alatt

Egész várandósság alatt (még a gyermekágyi időszakon túl is) különösen az első 12 hétben ajánlatos kerülni a keringést módosító továbbá a testhőmérsékletet stimuláló tevékenységeket. A témával kapcsolatos cikket itt találod!

 • Masszázs
 • Jacuzzi
 • Szauna
 • Szolárium

Fontos: Az akupunktúrával a kínai orvoslás foglalkozik. Véleményük szerint a várandósság nem ellenjavallat a kúra elhagyására, csupán meg kell válogatni milyen területeket kell kihagyni a kezelés során. Nem a kínai orvostudomány tisztelete ellen szólok, de mindenképpen azt tanácsolom, hogy a várandósságért felelős személy engedélye nélkül semmiképp ne vegyünk igénybe alternatív módszereket. 

Aromaterápia várandósság alatt

A következő olajok, azért kerültek fel a tiltólistára, mert különböző mértékig befolyásolják hormonháztartásunkat, vérnyomásunkat. Sőt méhösszehúzó és vérzés megindító hatással is bírnak:
 

Ciprusfa, Ánizs, Fahéj, Borsmenta, Rozmaring, Szegfűszeg, Zsálya és Muskotályzsálya, Kakukkfű, Borókabogyó, Kámfor, Majoranna, Csombormenta, Izsóp, Bazsalikom, Kömény, Oregáno, Szerecsendió.

massage, spa, health

Testmozgás várandósság alatt

Terhesség alatt (is) nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjunk! De akadnak a sportolás terén olyan tevékenységek, melyek tiltólistásak:

 • labda játékok
 • veszélyes/ extrém sportok
 • hasizomgyakorlatok
 • nehéz súly emelgetése, használata

További ellenjavallatokat találhattok a mozgás című blog bejegyzésben

 

Gyógyszerek, fájdalomcsillapítók hatóanyagai:

 • Acetilszalicilsav 
 • Diklofenák
 • Indometacin
 • Ibuprofen (Algoflex, Melfen, Nurofen, Advil)
 • Domperidon
 • Naproxen
 • Ergotamin
 • Metoklopramid
 • Triptánok
 • Aspirin

Legkevésbé ártalmasak a paracetamol tartalmú készítmények. Kis mennyiségben (500 mg/nap) várandósság és a szoptatás ideje alatt is szedhető. 

Nem tiltólistásak a szabadon választható programok, de vannak olyan tevékenységek, amelyeket érdemes mérlegelnünk. Eldönthetjük, hogy kitesszük-e magunkat várandósságunk ideje alatt. Hiszen lehet a programok nem számítanak annak, de az érzelmi megterhelés mint például a stressz már tiltólistásnak tekintendő áldott állapotunkban.

 

Kiváltó tényezők lehetnek:

 • Horror filmek, “vérengzős” akció filmek 

 • Olyan tevékenységek- programok amelyek szorongást/ magas fokú izgalmat- adrenalin termelést/ félelmet váltanak ki. (szabaduló szoba, vidámparki játékok stb.)

 • Akadálypályás szabadtéri programok

 • Gyantázás, epilálás (fájdalmat és stresszt is okozhat, melyet a baba is megérez) 

Tipp: Bármilyen “programra” jelentkezünk, mindig  érdeklődjünk utána, hogy várandósoknak ajánlott-e. Nem veszélyezteti-e testi-lelki nyugalmunkat? 

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük