gyógyszer-vitamin

Gyógyszerek a fogantatásra készülve

Ebben a témában bevallom, nem vagyok kompetens. De felelőtlenségnek tartanám, ha a várandóságra készülve nem lennénk tájékoztatva arról a leendő szülők, hogy a gyógyszerek befolyásolják a fogantatás sikerét.

Evidensnek tartom, ha valaki rendszeresen gyógykészítményt szed, akkor gyakori kontroll alatt tartja ezt a betegségének gyógyításáért-karbantartásáért felelős személy. Nyilvánvalóan minden gyógyszer alkalmazásának megvan a saját betegség háttere. 

Szedhetünk bogyókat testi problémáink kezelésére, de pszichés nehézségekre is. Továbbá lehet, hogy nem is szenvedünk semmifajta elváltozásokban, de akkor is ciklikusan kiváltjuk az orvos által felírt vényt, például a fogamzásgátlót. 

Mindenféleképpen szem előtt kell tartanunk, ha bármilyen gyógyszer alkalmazása alatt állunk, már a tervezés időszakában fel kell keresnünk szakorvosunkat/ szakorvosainkat! Mivel különböző megbetegedések és az ezekre épülő kezelések más-más módon befolyásolhatják a fogantatás sikerességét. 

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Mit tegyünk, ha rendszeresen szedünk gyógyszert?

Fontos tehát, hogy orvosaink tisztában legyenek gyermekvállalási szándékunkról, a fogantatás sikeressége, továbbá magunk és leendő kisbabánk egészsége érdekében. 

Hiszen az áldott állapotra való készülés és a várandósság igényelheti a megszokott gyógyszer leváltását, adagolásának módosítását vagy akár a gyógymód elhagyását is. Ahogy már beszéltük a fogantatás sikere mind a két fél egészségén múlik.

Ebből adódóan a férfiaknak is  szükséges tájékoztatást adniuk a baba tervezésről a gyógyszer alkalmazásáért felelős személynek. (Kutatási eredmények alátámasztják, hogy például a szteroid tartalmú gyógykészítmények rontják a spermiumok minőségét és mennyiségét.)

Szakorvosaink értesítését minél előbb érdemes megejteni, akár a tervezett fogantatás előtt egy évvel. Ez azért is fontos, mert sok esetben egy betegség gyógyítása során több szakember együttes munkájára is szükség lehet. Másfelől akár az adagoláson, akár a gyógyszer fajtáján kell változtatni, mindenképp időbe telhet a hatékonyság ellenőrzése illetve a gyógyszer kiürülésének időtartama.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük