jakuzzi szolárium medence használat terhesen

Szolárium, Jakuzzi, Gyógyfürdők, Masszázs, Szauna…jót tesz-e a magzatnak?

Érdekes, hogy általánosságban a szépészeti, illetve “wellness” jellegű (pl. szolárium), pihentető lehetőségekről, nincsen úgynevezett TILOS lista (mint például az ételek esetében). Ha mégis találkoznánk ilyesmivel, tekintsük át az információt és gondoljuk át, hogy minek mi lehet a következménye. Régi tanárom szavaival élve “józan paraszti ésszel” végig gondolom, hogy miért is lehetne káros az adott tevékenység?

Fontosnak tartom itt is kiemelni, hogy veszélyeztetett várandósság esetén vagy orvosi ellenjavallat mellett végképp ne merjünk kockáztatni! Panaszmentes várandósság esetén kérjük ki orvosunk véleményét!

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Szolárium és napozás

Mint tudjuk, a szolárium fő funkciója a bőr árnyalatának sötétítése, ezen kívül a pattanásokkal küzdő emberek egy része szereti kihasználni a szolárium bőrszárító hatását, mely segíthet enyhíteni a pólusok gyulladását, esetleg támogathatja azok leszáradását.

E folyamat akár egy kisebb fokú “leégés” következménye lehet, amely önmagában is terheli a szervezetet. Gondoljunk bele, hogy szélsőséges esetben a bőrfelszín ilyen sérülése helyet adhat a fertőzéseknek és a magas szintű leégést akár hőemelkedés-láz is kísérheti. Fontos tudnunk, hogy ez kockázatos lehet a magzat számára. Kutatások bizonyítják, hogyha a kismama testhőmérséklete tartósan 2 Celsius fokkal magasabb az átlag testhőmérséklettől, az méhen belüli fejlődési rendellenességet okoz a magzatnál.

Ezért is veszélyes a várandós nő lázzal járó megbetegedése, vagy bármely olyan tevékenység, amely emeli a testhőmérsékletet.

A hatások eléréséhez a szolárium gépekben lévő UV-csövek felmelegedése szükséges, mely a testünket is fokozatosan elkezdi hevíteni. Ez a felmelegedés kihat minden szervünkre, egyúttal a magzatunk védő sátrára is a méhben. A külső hőhatás továbbá fokozza az alhasban a vérbőséget és a méh összehúzódását, melyek kockáztathatják babánk épségét, mivel növelik a vetélés és a koraszülés veszélyét.

Fontos: Mindezek fejében szeretném a napozástól is óva inteni a kismamákat! Hiszen napozás során hevül a szervezetünk, így az említett következmények ugyanúgy érvényesek. Továbbá a terhesség során hajlamos bőrünk teljesen másképp reagálni a nap sugaraira. A hormonális változások következtében előfordulhatnak várandósság alatti bőrelváltozások, melynek kialakulásához a nap is hozzájárulhat. Ilyenek lehetnek: különféle pigmentfoltok, májfoltok, szeplők, anyajegyek, fibrómák (jóindulatú szöveti burjánzás), szemölcsök kialakulása, sötétebb árnyalatúvá változása.
  • Napos időkben fontos, hogy magas faktorszámú (30-50 SPF) lehetőleg bio, de mindenféleképpen magas minőségű naptejet válasszunk!
  • Nyáron lehetőleg 11:00-15:00 között ne tartózkodjunk napon. További védelem lehet még a kalap és a lenge(jó szellőzésű)-világos-hosszú ujjú ruházat.
beach, human, woman

Szauna, masszázs

A szauna, masszázs, jakuzzi és gyógyfürdők ( 35-40 Celsius fok feletti gyógyvíz) igénybevétele során, a már említett hatásmechanizmusok érvényesülnek.

A masszázst leszámítva érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy a meleg és a zsúfoltság miatt a fertőzések veszélye is fokozódik, illetve nem utolsó sorban a visszerekre sincs jótékony hatással a megemelkedett hőmérséklet.

Továbbá szeretném mérlegre tenni még azt is, hogy a szaunában és a melegvizes gyógyfürdőkben lévő magas páratartalom miatt egy légvétel során kevesebb oxigént tud felvenni a szervezetünk, ezért magzatunk oxigén ellátottsága is megváltozik ez idő alatt.

Jakuzzi, gyógyfürdő, uszoda

A Jakuzzi esetén érdemes belegondolni abba, hogy nem feltétlen kiszámítható az sem, hogy melyik levegő kivezető nyíláson fog elindulni a magas nyomás, mely akár a hasunkra is erőteljes lökést mérhet. A Jakuzzi és a masszázs pedig nyomást gyakorolhat az alhasi-deréktáji vérellátásra, melynek következménye lehet az alhasi vérbőség és a méhfal fokozott kontrakciója (méhösszehúzódás).

Tudom, most ez egy kicsit sokkoló volt, hogy mennyi “kényeztetésről” kell lemondanunk…De ne csüggedjünk, hiszen annál nagyobb ajándékot, minthogy egészséges gyermeket tudunk a világra hozni, úgy gondolom ez egyáltalán nem nagy áldozat. Főleg, hogy nem életünk végéig kell hátunk mögött hagyni ezeket a wellness szolgáltatásokat. 🙂

Online védőnői konzultáció Eker Timivel

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.
Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük