hogyan kezeljük a stresszt ha terhesek vagyunk

Hogyan birkózzunk meg a stresszel a várandósság alatt?

A várandósság során észrevehetünk magunkon a stressz jeleit, és különböző, esetleg gyakori hangulat ingadozásokat. Ezek hátterében gyakran a hormonális változások állnak. Viszont más formában is megjelenhet lelki instabilitásunk, mint például fáradékonyság/fáradtság esetleg kialvatlanság, türelmetlenség formájában..

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Az első trimeszter

Az első trimeszterre jellemző tünetek gyakori megjelenése és átélése is fokozhatja ingerlékenységünket. Érdemes kiemelni azt, hogy várandósság alatt nem csak az időjárási változásokra, hanem a szociális környezetre is képesek vagyunk sokkal szenzitívebben reagálni.
 
Mint már a tiltólistán és egyéb poszt bejegyzésekben is érezhetővé vált, egy állapotos kismamának a stressztől és az azzal járó helyzetektől nagymértékben távol kell tartania magát, hiszen a stresszel való gyakori és esetenként mély érintkezés, egy átlagos ember számára is krízis állapotot képes okozni a test élettani működését tekintve.
 
Továbbá egy fejlődő magzat az anyai stresszt nem csak átérzi és átéli ( a magzati  idegrendszer már a 7. várandós héttől kezdve nagyon összetett és igen fejlett, olyannyira, hogy már mozogni is képes ), hanem a stresszfaktorok gátló hatása kisebb – nagyobb mértékben a fejlődését is befolyásolhatja.
 
Így érthetővé válik, hogy az édesanya nyugalma nagymértékben hozzájárul a magzat egészséges és biztonságos növekedéséhez. Az élet során ez az egyetlen olyan állapot, amelyben egy kis élet ilyen mértékben függ az anya testi-lelki kiegyensúlyozottságától.

Káros hatások a magzatra

Tartós- nagyfokú idegeskedés bizonyított hatásai a pocakban fejlődő babára és a várandósságra nézve: 

Prof. Vivette Glover a londoni Imperial College összegzése rávilágít arra, hogy az anyai stressz növeli  a gyerekeknél későbbi kognitív zavarok kialakulásának esélyét.  (Kognitív funkciók felelnek a tudás elsajátításában résztvevő gondolkodási és tanulási folyamatokban, mint például az észlelés/érzékelés, figyelem, számolás, megértés/felfogás, nyelvhasználat stb..) 

Hamburg-Eppendorf Orvosi Központ kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az anyuka traumás stressz szintje ( komoly stresszt kiváltó krízishelyzetek: halálhír, munkahely elvesztése, válás, szakítás, testi-lelki bántalmazás stb.) hatással van a gyermek ekcémás, allergiás és asztmás jellegű krónikus betegségek kialakulására, főként a tinédzser kor környékén.

Ezt a Journal of Allergy and Clinical Immunology által publikált szakfolyóirat kutatási eredményei is több ízben megerősítették.

Várandósság alatt

Kortizol

A stressz hatására kortizol hormon termelődik, mely átjut a magzatba a méhlepényen keresztül. Így a tartós anyai kortizol termelés, már magzati életben nyomást gyakorol a baba stressz tűrő képességére.

Ez már a megszületést követően is érezhetővé válhat a baba viselkedésén, alkalmazkodó képességén. 

Várandósság alatt

Várandósság alatt

Koraszülés kockázata

A magzat tápanyagfelvétele, oxigén ellátottsága is korlátozódik

A magzat szívverése az anyai szívveréssel együtt fokozódik.

Fokozza a várandósság alatti görcsök megjelenését.

Növeli a koraszülés, az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát.

Várandósság alatt

Várandósság alatt

Viselkedészavarok

Az anyaméhből kapott tartós stresszhormon hatást követően, a baba a külvilághoz való alkalmazkodása is akadályozottabbá válik, mely akár különböző viselkedészavarok kialakulásához is vezethet.

Kutatások arra is rávilágítanak, hogy a várandósság első felében átélt komoly stresszhatás nagymértékben megemeli a gyermek skizofréniára való hajlamát. 

Várandósság alatt

Várandósság alatt

Toxémia

Növeli a terhességi toxémia kialakulását olyan magzati és anyai életveszélyes állapotot kiváltó betegség, mely a várandósság kapcsán, annak második felében jellegzetes tünetekkel jelentkezik.

Várandósság alatt

Szülés után

Fejlődési gondok

Már a születést követően is érezhetően sírósabbak, vigasztalhatatlanabbak, érzékenyebbek, hasfájósabbak ezek a kisbabák.  

Gyakran figyelhető meg már csecsemőkortól az egyes fejlődési lépcsők elakadása vagy kimaradása.

Szülés után

Gyermekkor

Tartós betegségek

Továbbá a magzati életben kapott stressz szintén a serdülőkorban jelentkező cukorbetegségmagas vérnyomás, illetve a depresszió és szorongás talaját is képezheti.  

A kismama tartós idegességi szintje továbbá fokozhatja születést követően születendő gyerekében az autoimmun elváltozások megjelenését.

Gyermekkor

Tehát nem túlzás kijelenteni és szem előtt tartani, hogy a stresszel teli helyzetektől való elhatárolódás, az anya védelmező stratégiájának részét kell hogy képezze a várandósság alatt. 

Nyilván ez nem egyszerű feladat, hiszen a stressznek megannyi fajtájával találkozhatunk akár csak egy napunkat végig tekintve is. A stressz jelenléte normál esetben húzóerőt, fejlődésre-változásra és munkára/dologra ösztönző pozitív hatást is jelenthet. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Szeretném hangsúlyozni azt is, hogy a mindennapi “jótékony stressz”, melyben pörgünk és jól érezzük magunkat, ha hagyunk időt a pihenésre és a relaxációra, nem vált ki káros hatásokat a magzatban. Továbbá a várandósság alatt átélt egy – egy lobbanékonyabb pillanat sem fog tartós elváltozásokat kiváltani.

woman, pregnant, silhouette

Stresszkezelés a várandósság alatt

Visszakanyarodok a fő kérdésünkre. Hogyan tudnánk mindennapi, stressztől mentes életet élni a várandósság alatt?  A válasz egyszerű és a későbbiekben is nagyon hasznos módszer a szortírozás. Nyilván a lelki nyomást lehetetlen teljes mértékig kizárni, viszont megtanulhatjuk, kezelni- levezetni, hogy átélése ne legyen traumatikus. Továbbá szükséges a szortírozás módszerét alkalmaznunk, hogy fölöslegesen ne legyünk átélői az elkerülhető helyzeteknek. 

Nos ezeket hogyan tudjuk a gyakorlatban, a mindennapokban alkalmazni? Néhány hétköznapi példával és annak megoldására szolgáló praktikájával szeretném ezt érzékeltetni.

Tippek, trükkök a stressz kezelésére

Többnyire elkerülhetetlen, hogy 9 hónapon keresztül akár gyermekünk apukájával, semmilyen konfliktus helyzet ne alakuljon ki. Bár az egyik lehetséges megoldási stratégia ellenére szeretném hangsúlyozni, hogy az apukákban már elkezd élni a bennük rejlő védő- és óvó funkció. Tudják, hogy a kismama- és a baba épsége és nyugalma nagyon fontos már a várandósság kezdeti időszakától. Gyakran ők azok, akik előbb kezdik el csillapítani a hangulatot, még akkor is ha az anyukának még bőven lenne mit mondania.   

Bárkivel alakul ki vitahelyzet és a másik fél nem érzékeli súlyát, annak hogy ez nagyobb hatással lehet a mama-baba épségére, nem tartom szükségesnek a magyarázkodást. Ha úgy érezzük, a nyomás érzés eluralkodik rajtunk és feldúlja lelkünket, minden hisztit és drámát elkerülve csak hagyjuk ott a szituációt. Persze, lehet előre ezt jelezni:

“Ne haragudj, de úgy érzem nem jutunk dűlőre és egyre jobban uralkodik el rajtam a stressz. Remélem megérted, hogy ennek nem szeretném kitenni a kisbabám. Most függesszük fel ezt a beszélgetést és később ha lenyugodtak a kedélyek, átbeszéljük és megoldást találunk rá…”

Nyilván mindenki a saját maga módján és szituációtól függően tudja ezt a fajta ideiglenes elhatárolódást alkalmazni. Ennek a lényege az, hogy feleslegesen ne maradjunk benne egy konfliktus helyzetbe, mely akár a felek akaratossága miatt egyre mélyebbé válhat. Időrést hagyunk magunknak, hogy mi is és a másik fél is tisztábban, dühtől és stressztől mentesen keressen megoldást.

Ilyenkor nagyon jót tud tenni az is, ha sétálunk egyet a természetben, hiszen maga a környezetváltozás is igen nagy nyugtató hatással bír. (A köznyelv is gyakran használja: “Kiszellőztetem a fejem”.) Továbbá szeretném kiemelni, hogy a zene is fantasztikus nyugtató terápiával hat lelkünkre. Lehet akár az ágyra/ földre fekve nyugodt körülményt biztosítani lágy zenével. Ugyanilyen, sőt néha pezsdítőbb a kedvenc dalunkat hangosan énekelve, táncolva kizökkenteni magunkat. 

Tipp: Akár takarítás, főzés, vezetés vagy bármely tevékenység közben, tudjuk élvezni a kedvenc zenéinket a várandósság alatt is, bátran éljünk vele! A baba, ahogy a feszült, úgy a felszabadult, boldog érzést is átveszi. Így ha tehetjük, például egy esküvőn is nyugodtan (nyilván biztonságosan) táncoljunk és élvezzük a hangulatot. 

További 2 hasznos trükk a stressz gyors levezetésére:

Eker Tímea diplomás védőnő - Online szaktanácsadás

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.
Loading...

Munkahelyi stressz

De elég hétköznapi lehet a munkahelyi stressz is, amit csak úgy azért nem feltétlen tudunk  “ott hagyni”, amíg nem nyugszunk meg. Ezért érdemes lehetőleg minél előbb jelezni a munkahelyen terhelhetőségünk megváltozását.

A várandósság első 12 hete a legérzékenyebb időszaka a baba életbenmaradása szempontjából.

Fontosnak tartom, hogy akár egy megbeszélés-beszélgetés formájában hozzátok szóba a munkahelyeden. Beszéld meg, hogy áldott állapotodra való tekintettel hogyan tudnak téged támogatni. Milyen változtatások jutnak érvényre a számodra. Nyilván ez jogi szabályozás alatt is áll, de személy szerint nem nagyon hallottam még olyanról, hogy a munkáltató nem tenne lépéseket a várandós munkavállaló testi-lelki biztonságának megőrzésének érdekében. 

Mindennapi stresszforrások naponta lehetnek akár egy parkolóhely megtalálása, időpontról való elkésés veszélye, nagy sor a bevásárló helyeken, tumultus a közlekedési eszközökön stb..(Azért szeretném azt is érzékeltetni, hogy várandósságunk, nyilván nem ment fel a mindennapok teendői és a felelősség alól. Szeretném, hogy tanácsaimat ne így értelmezzétek, csupán segítséget szeretnék nyújtani nektek abban, hogy a stresszt, mint egészségkárosító faktort, hogyan minimalizáljuk áldott állapotunk időszakában.) 

Ilyenkor mint egy konfliktushelyzetben, lépjünk egyet hátra fejben és lélekben is. Gondoljuk végig, hogy egy kapkodó pillanat okozta baleset, vagy a környezetből/szituációból adódó frusztráció és idegesség átélése megéri-e? Hiszen már tudjuk, hogy az anya fokozódó idegességével komoly stressz alá helyezi kisbabáját is.

Így tehát a legjobb amit tehetünk, hogy az adott helyzetben veszünk egy nagy levegőt, pocakunkra tesszük a kezünket és magunkban vagy akár félhangosan kimondva megsúgjuk csöppségünknek, hogy:  “Ne izgulj, anya sem fog!”

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük