kismama öltözködés

A kismamák öltözködési útmutatója

Nem kell senkinek sem kétségbe esnie attól, hogy mivel kismama lett, el kell hagynia addigi stílusát, önkifejezést támogató öltözködését. Szerencsére az az idő elmúlt, amikor az állapotos nők nagy buggyos ruhákkal takarták el gömbölyödő pocakjukat. Manapság már külön részlegek vannak az elismert márkákon belül.

Egész divatcégek is kiépültek a kismama trendek biztosítására. Sokan vannak úgy, hogy a várandósság időszakára már eldöntötték, milyen típusú ruhákat szeretnének majd hordani. Tehát akár külön stílust is kialakíthatnak, hogy hogyan tudják hangsúlyozni áldott állapotukat. Mik lesznek számukra azok a ruhadarabok, újdonságok, amelyeket ők is hordanának majd pocakosan.    

Nálam például ez a szoknya, harisnya és edző/laza cipő választása volt. Pontosabban azelőtt sosem hordtam, szoknyát, de már a várandósságom előtt, látva a többi kismamát, a posztokat, hirdetéseket, egyszerűen kialakult bennem a vágy a lengébb szoknyák iránt. Most már tapasztalatból is mondhatom, hogy a kényelmi szempont sem elhanyagolható. 

A kismama öltözködésében a legfontosabb szempont, hogy a felvett ruhadarabok, beleértve a zoknit, harisnyát, bugyit, melltartót is, semmi ne zavarja a vérkeringést, tehát sehol se szorítson! 

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Kismama nadrág

Az első trimeszterben nem szokott különösebb gondot okozni a ruhaméretek és szabási stílusok megválogatása, de ahogy érezzük, hogy már szorítja a pocakunkat az eddig hordott nadrág, ne legyünk restek vagy kismama nadrág után nézni vagy akár olyan ruhadarabokat  felhasználni, amiben tényleg minden testhelyzetben komfortosan érezzük magunkat! 

Akár már az első 3 hónapban is sor kerülhet, egy-egy új kismama nadrág (derék fölötti rugalmas pamuttal beépített nadrágok) vagy egy lengébb ruhadarab beszerzésére is.

Kismama szoptatós melltartó

Mivel nem csak pocakunk kezd el fokozatosan nőni, hanem általában mellünk mérete is megnő, formája is változik, azt tanácsolom, hogy érdemes a várandósság időszakában mindig a méret növekedésével összhangban, szoptatós melltartók közül választani, (nagyon szép, kifinomult, szexis/csipkés és egyszerű darabok között is megtalálhatod az ízlésednek is megfelelőt.) hiszen lehet, hogy még csak 1 méretet nőtt a cicink, de átlagosan kettővel szokott gyarapodni a várandósság vége felé.

Érdemes ilyenkor figyelembe vennünk, hogy a szüléshez közeledve már a mellet körülszövő tejöblök duzzanattal várják a tejbelövellést és a termelést. Viszont a szoptatási időszak előrehaladtával a tejöblöcskék is beállnak az átlagos méretükre, ezért egy méretet újra vissza vehet a mellből. Tehát a szülést követően nem kell mégegyszer melltartó vásárlással tölteni az időnket és növelni kiadásainkat.  

Kismama nadrág Szoknya

Öltözködés és anyagválasztás

A várandósság során a hormon hatások következtében átmenetileg bőrünk is érzékenyebbé és bizonyos testrészeink izzadósabbá válhatnak, ezért minden esetben fontos, hogy bőrünk szellőzöttségét biztosítani tudjuk. Lehetőleg csak természetes anyagú (len, vászon), jól szellőző, akár 100%-os pamut anyagú ruhákat viseljünk. 

Természetesen a reggeli szett kiválasztása során, amire külön figyelmet kell szánnunk (stílus ide vagy oda), hogy mindig évszaknak megfelelően, lehetőleg rétegesen öltözködjünk! Ezzel elkerülhetjük a felfázást, megfázást, ami akár komoly gyulladásokat is képes lenne okozni a kismama szervezetének számára. (A gyulladásos folyamatok, főképpen a kismedence és- ágyéki szerveket/ képleteket érintőek esetében, súlyosan veszélyeztethetik a magzat fejlődését, életben maradását.) 

Cipőválasztás a terhesség alatt

Mint már említettük, nem a stílusváltás a lényegi elvárás a  kismama öltözködését tekintve, hanem a kényelmi szempontok szerinti öltözködés. Például a cipő kiválasztása esetén is nagyon fontos, hogy a kényelmet és a biztonságot helyezzük előtérbe.

Jó ha tudjuk, a hormon- és a vízháztartás megváltozása következtében a lábdagadás/boka megvastagodás tünete szinte minden második kismamát érinti, sőt előfordulhat, hogy lábméretünk akár egy számmal nagyobb lesz. Ezért, ha tudjuk kerüljük a 5 cm-nél magasabb sarokkal rendelkező, szűk kialakítású cipőket (de a vékony, teljesen lapos talpúak sem a legideálisabbak), főképpen ha  várandósságunk  közepe-vége felé tartunk.

Ez azért sem bagatellizálható, mert nem csak a ficam és az elesés kockázatát csökkentjük vele, de a várandósság során egész testtartásunk átformálódik. A pocak előre gömbölyödése a gerinc alsó szakaszának, a domborulatának fokozódásával jár. A gerinc statikus terhelése megváltozik, tehát a test súlypontja is  átrendeződik. Ezáltal egyensúly érzékelésünk a változásokhoz igyekszik állandóan alkalmazkodni.

A magassarkú rendszeres viselése nem csak nagyobb odafigyelést igényelne majd a baleset megelőzésére, de ha még nagyobb terhelést rakunk a járáshoz szükséges izületekre, porcokra, szalagokra, akkor akár növelhetjük ezek tartós elváltozását is. 

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük