15 várandós és terhes könyv

Top 15 könyv és olvasmány: Ráhangolódás a várandósságra és a szülőségre

A ráhangolódást már onnan kezdheted, hogy figyelemmel kíséred a blogomat, hiszen elkezdődik egy feltérképezési, tanulási folyamat annak érdekében, hogy egyre jobban ráhangolódj a várandósságra és a rád / rátok váró változásokra. Minél jobban fel tudunk készülni a ránk váró élményekre, annál tudatosabb, magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb időszakot teremtünk magunknak.

Véleményem szerint az aktuális könyvek /kiadványok /folyóiratok olvasása a várandósság alatt nagyon hasznos és fontos része a lelki felkészülésnek. Egyrészt fantasztikus “ÉN IDŐ”-t biztosítunk önmagunk fejlesztésére, másrészt minél többször találkozunk egy-egy információval, annál gyorsabban sajátítjuk el és alakítjuk magunkévá.

Például a tanácsadások többségét is úgy végzem, hogy személyesen vagy telefonon átbeszéljük a kérdéses témát, majd írásos formában is átküldök egy vázlatot, mely tartalmazza azokat a lényeges elemeket, melyekről szó volt.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Könyv ajánló, szakkönyvek a várandósságról

Természetesen védőnőként, mint említettem, a mai napig képzem magam. Várandósságom előtt én is olvastam a témával kapcsolatban könyveket, melyekről tudtam, hogy nagyon jók, de lehetőségem mindaddig nem volt, hogy tüzetesen tanulmányozzam és magamévá tegyem a tartalmukat.

Ha a várandósságra hangolódva még nem is, de terhesség idején majd észrevehetjük, hogy körülöttünk mindenki, akinek van tapasztalata a családalapítással kapcsolatban, a maga módján segíteni szeretne. Ebben nincsen semmi rossz vagy érthetetlen, hiszen mindenki úgy érzi, sokat tapasztalt, ezért “profizmusát” szívesen átruházná vagy akár csak örömmel nosztalgiázik saját emlékeiben.

konyvek-varandosoknak

Gyakran előfordul, hogy ebből az indíttatásból jönnek létre a saját véleményt és tapasztalatot megosztó privát vagy nyilvános kismama csoportok. Ilyenkor gyakran az információ felhalmozódás áldozatai lehetünk, mivel a több évtizedes és állandóan fejlődő szaktudáson, illetve több ezer fős kismama tapasztalatokon alapuló szakkönyvek helyét, gyakran ezek az egyéni vélemények veszik át.

Ezeknek a tartalmát sokszor nehezebb és kockázatosabb megszűrni és elsajátítani. Félreértés ne essék, nem szeretném ezeknek a kluboknak a jelentőségét vitatni, lehet, hogy a sok egyéni tapasztalat és információ közül valamelyik tényleg segíteni tud.

Azonban van annak veszélye, hogy a legjobb indulat mellett sem biztos, hogy etikus szaktudás nélkül, a komplikáltabb előzményekkel rendelkező kismamának az egyéni tapasztalatainkból megmondjuk a” tutit”, azzal a szlogennel, hogy: “Nálam is így volt és az én orvosom/védőnőm ezt mondta, szóval ne törődj vele… “ ( hiszen ezeknek a tanácsoknak akár komolyabb következményei is lehetnek, amelyekért a felelősséget már nem lenne képes vállalni egy jó szándékú anyuka.)

Többször szót ejtettünk már arról, hogy minden babavárás, édesanya és baba más és más. Persze ez nem zárja ki az átfedéseket, de nem is biztosít minket afelől, ha egy baba-mama csoport egyik anyukájával így volt, akkor nálam is így lesz. Másfelől viszont én is tudom, hogy egy barátnál/ partnernél megnyugtatóbb beszélgetést nehezen lehet überelni. 

A tuti tipp az, hogy információkat, tanácsokat, még ha esetleg kéretlenek is, nyugodtan hallgassunk meg, majd utána gondoljuk át és szűrjük meg. (Minden ötlet alkalmazása előtt  járjunk utána, hogy orvosi/ egészségügyi szempontból nem kockázatos- e.) Ha úgy érezzük, hasznos lehet, tegyük talomba és ha aktuálissá válik, próbáljuk ki, ellenkező esetben meg csak engedjük el.

Továbbá, ha várandósságunk illetve a baba-mama egészsége a kérdés, akkor elsőként mindig szakember véleményét kérjük ki! Másrészt pedig, még ha első babádat várod is, ne altasd el saját anyai ösztöneidet, hiszen az tényleg egyénre szabott és sok esetben milliószor megbízhatóbb, mint más anyuka tanácsa.
Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői tanácsadás Eker Timivel

Loading...

Tehát ahhoz, hogy az egyéni tapasztalatokat és ötleteket megfelelően tudjuk kezelni és szortírozni, a blogon felül, még örömmel ajánlok néhány, megbízható szakmai tanácsokban bővelkedő olvasmányt:

Babavárás kezdőknek

“Minden, amit a babavárásról tudni kell! Babád születik egy életre szóló élmény! Könyvünk kiváló útmutató kezdő babaváróknak a baba tervezésétől az újszülött 6 hetes koráig.

Hónapról hónapra nyomon követjük a magzat fejlődését, gyakorlati tanácsokkal vezettünk be a terhesség és a gyermekvárás világába. A leendő apukák is fontos tanácsokat kapnak a szülővé váláshoz.

Könyvünkben minden praktikus és hasznos információt megtalálsz, mely a babaváráshoz elengedhetetlen.”

A Kismamák nagykönyve

“Az első olyan babakönyv, amely ábrákkal mutatja be az édesanyáknak, hogyan kell ellátni, ápolni, gondozni gyermeküket.

Minden tudnivaló egy kötetben – a terhesség kezdetétől a gyermek egészséges fejlődésének 3 éves szakaszáig.

Áttekinthető tagolása biztosítja a gyors, könnyű tájékozódást. Ésszerű, lényegre törő megoldásokat kínál minden lehetséges problémára. Nélkülözhetetlen kézikönyv minden kismama és leendő szülő számára.”

kismama-konyv
Könyv ajánló kismamáknak a várandóság alatt

Az a 9 hónap

“A szülészet legújabb eredményeire építő kötetből a gyermekvárásra, a szülésre és a leendő szülők életmódjára vonatkozó minden fontos információ megtudható.

A neves szerzők tanácsokat adnak a fogamzási tervvel és az orvosválasztással kapcsolatban, bemutatják a szülés lehetséges módozatait, hónapról hónapra ismertetik a várandóssággal együtt járó testi és lelki változásokat, kitérnek a terhesség alatti szexuális életre, felkészítenek a második gyermek érkezésére és az ikerterhességre – de mindez csupán töredéke annak a rengeteg kérdésnek és problémának, melyekre a könyv megnyugtató válaszokat ad.”

Terhesség félelem nélkül

“Aggódik? Ne tegye! Olvassa el egy tapasztalt szülész-nőgyógyász és egy bába értékes tanácsait, és adja át magát a babavárás örömeinek. Habár egy nő számára egy kisbaba érkezésének híre mindig óriási öröm, az előtte álló kilenc hónap beláthatatlan eseményei a legtöbbször félelemmel töltik el.

Victoria Clayton szabadúszó újságíró, Joyce Weckl okleveles szülésznő, valamint Stuart Fischbein szülész-nőgyógyász szakorvos és termékenységi specialista ezeket a félelmeket igyekszik eloszlatni. “

Terhesség félelem nélkül könyv

Terhesség hétről hétre

“Legyünk tájékozottak a baba fejlődéséről – a fogantatástól a születésig – és arról, mit kell tennünk annak érdekében, hogy a terhességünk egészséges és problémamentes legyen.

Eszmei társ a terhesség alatt. A baba heti fejlődése. A terhesség lefolyása. A legfontosabb vizitek és vizsgálatok és sok más hasznos információ.”

Vajúdástámogatás mindenkinek

“Együtt készültök a szülésre? A nagy, ismeretlen esemény előtt ott feszül bennetek a kérdés: vajon mit tehetünk majd, hogy könnyebb legyen? Mit kérhetek szülő nőként, mi lehet igazán jó nekem? Mit tehetek mint társ, hogy igazán segítsem őt?

Könyvünk képekkel gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, amelyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának.”

Ökobaba könyv

Ökobaba

“Sehol nem lenne ez a könyv, ha nem lenne kiért és miért hajnalig bújni a netet, számtalan ellentmondó véleményt százszor újra meg újra elolvasni úgy, hogy közben ez az alaposság ne forduljon ellenünk, ne mérgezze a hétköznapjainkat. Hogy ne félelem legyen mögötte, hanem szeretet. Én így szeretek. Hogy azokra, akik fontosak nekem, megpróbálok vigyázni anélkül, hogy belebolondulnék abba, hogy úgysem tudok rájuk vigyázni.

A picik mintát követnek. Hiszek abban, ha most a piac hangulatát szeretik meg, ha látják, hogy finom dolgokat hamar meg lehet főzni a konyhában, ha azzal játszunk, hogy vajon melyik zöld levél a bazsalikom és melyik a petrezselyem, ha igyekszünk egy adalékoktól, kemikáliáktól és felesleges tárgyaktól mentes életet kialakítani, akkor ezt fogják tovább vinni majd később a saját életükben. Mert nekik ez a természetes.

(Nagy Réka)”

A suttogó titkai 1. - A csecsemő gondozása és nevelése

“Suttogónak eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán pusztán türelemmel és halk szavakkal lecsillapít egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége volt a síró kisbaba megnyugtatásához, ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Az Amerikában hihetetlenül népszerű szerző könyvéből Ön is mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell. Legjobb, ha először a várandóssága alatt olvassa el, hogy megismerkedhessen Tracy alapelveivel, melyek a leghatékonyabb hagyományos és modern nevelési módszereket ötvözik, és ha ezekre támaszkodik, voltaképpen bármilyen problémát orvosolhat majd.

Ha a baba megszületett, már tudni fogja, mitől eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen “szórakozásra” vágyik, és hogyan lehet elejét venni annak, hogy az egész családot az uralma alá hajtó kis zsarnok váljék belőle. Sok más mellett azt is tudni fogja, hogyan szoptassa és/vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza, mikor és mivel kezdje meg a szilárd étel bevezetését; és nem utolsósorban: hogyan birkózzon meg a gyermekágyi depresszióval, miként szervezze meg az életét és törődjön önmagával. Külön erénye a könyvnek, hogy kitér az iker- és koraszülésből, valamint az örökbefogadásból adódó kérdésekre is, érdekessége pedig a baba- és az önismereti teszt, amelyek sokkal több tanulsággal szolgálnak, mint gondolnánk!“

szoptatás kézikönyve

A szoptatás kézikönyve

“Több mint tízéves szoptatási tanácsadói működésem alatt arra a következtetésre jutottam, hogy az alapvető ok egy félreértés: sokszor egyszerűen nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi is az a szoptatás.

Ha most meglepődtél, akkor nem vagy egyedül! Egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek többségének a szoptatás nem több, mint táplálás. Szerintem pedig – és nem a megszállott szakértő beszél belőlem – jóval több ennél. Ha eddig állandóan azon aggódtál, van-e elég tej a melledben, akkor most megnyugtathatlak, nem eleven cumisüveg, hanem a természet élő és virágzó csodája vagy! A bajok, problémák, kudarcok nagyobb része épp akkor keletkezik, ha nem erre gondolsz, amikor szoptatsz. Soha nem kell elcsüggedned, hiszen egyetlen korty is több a semminél, és semmi akadálya annak, hogy te és a babád mindketten élvezhessétek a szoptatást a magatok egyéni módján. Ebben szeretne segítségedre lenni ez a könyv.”

Szülés utáni depresszió - Előzmények és következmények

“Gratulálok, olyan szép kisbaba! És egészséges! Na, tessék már örülni!” Igazán boldognak kellene lennie, másnak nem jön össze a gyerek, maga meg itt összeomlik!” “Még hogy szülés utáni depresszió! Létezik ilyen egyáltalán, nem csak hiszti meg ijedtség?”

Sokan vélekednek így, amikor egy kismama szülés után nem képes felhőtlenül örülni a kis jövevénynek, csupa szorongás, aggodalom, egyfolytában sír, panaszkodik. Pedig a szülő nők tíz-tizenöt százalékánál előfordulnak ilyen hangulatzavarok. Baj akkor van, ha a szűkebb környezet, a család nem ismeri fel vagy nem tudja elfogadni ezt a helyzetet. Mert így természetesen kezelni sem képes!”

depresszió a szülés után könvy
baba testbeszéd

A kisbabák testbeszéde

“Frank van Marwijk A kisbabák testbeszéde – Érted, mit mond? Frank van Marwijk holland pszichoterapeuta kísérletei, terápiás gyakorlatai azt bizonyítják, hogy a testbeszéd és a nem szavakkal történő (nonverbális) kommunikáció kapcsolataink sikerességének zálogai: elengedhetetlen és meghatározó szerepet töltenek be az életünkben. Jelen kötetében, mely hazájában 2006-ban látott napvilágot, megismertet bennünket azzal a kisbaba és szülei öntudatlanul is használnak az egymás közötti során. Rávilágít arra, hogy nem csak a nyelv segítségével léphetünk kapcsolatba gyermekünkkel, és hogy már az anyaméhben létrejön a kommunikáció szülő és magzata között. A könyv segítséget ad a nem szavakkal történő jelek, például a testbeszéd, az arcjáték, a gesztusok megértésében és elsajátításában, segítséget nyújtva ahhoz, hogy minél jobban megismerhessük gyermekünket, és harmonikus kapcsolatot alakíthassunk ki.“

Szülők könyve - A fogantatástól az iskolakezdésig

“Az ismert gyermekpszichológus ekönyve szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék. Főbb témakörök: a gondolattól a megvalósulásig, a születés utáni időszak: csecsemőkor, majd a kisgyermekkortól az iskolakezdésig. A könyv részletesen ismerteti az egyes időszakok problémáit és megoldásait, mindvégig hallatlan aggódással a kiszolgáltatott élőlénnyel: a magzattal, csecsemővel ill. kisgyermekkel.A bővített kiadás néhány fontos, új fejezettel kiegészült: az ikrek, a félénk gyerekek, a nagyszülők szerepe régen és ma, a tündérmesék és még sok olyan téma, amely ezt a könyvet még teljesebbé teszi. Több mint 100 oldallal, és Borsi Vera újabb 20 rajzával bővül az átszerkesztett, új kiadás.”

 
Szülők könyve
Apuka könyv

Apukák könyve

“Gyakorlókönyv apáktól apáknak. Már előre örül az új és izgalmas szerepnek, hogy önből lesz a világ legjobb apukája? Ebből a könyvből megtudhatja, hogyan építhet ki gyermekével stabil, szereteten alapuló kapcsolatot. Elmondjuk, miként léphet érintkezésbe kisbabájukkal már a terhesség során. Megmutatjuk, hogyan készülhetnek fel párjával a szülés nagy kalandjára, és abban is segítünk, hogy a megpróbáltatások közepette miképpen támogathatja őt. A kisbabával töltött első esztendő sok meglepetést tartogat. Ennek megkönnyítése érdekében gyakorlati ötleteket adunk a kisbaba kézbe vételét, hordozását és pelenkázását, valamint a szeretetteljes babamasszázst és a szép játékokat illetően. Számos javaslattal mutatjuk meg, hogyan tudnak szülőként a szülés utáni levertség és az alváshiány ellenére is egymást szerető pár maradni.”

Sír a kisbabám

“Dr. Wilhelm és Zora Gienger Sír a kisbabám A sírás a kisbabák egyetlen kifejezési módja, amellyel szükségleteit közölheti velünk. Az sem rendkívüli, ha kisbabánk napi három óránál többet sír – az ilyeneket nevezzük sírós babáknak -, csak azt jelenti, érzékenyebb a kortársainál. A fiatal szülők gyermeküknek ezekre a megnyilvánulásaira leggyakrabban ijedséggel reagálnak, főképp, ha nem egyértelmű, hogy miért is sír kisbabájuk. Vajon szüksége van valamire, unatkozik, esetleg fáradt? Ebből a könyvből megtudhatják, hogyan értelmezhetik csecsemőjük sírását. Pontos és szakszerű magyarázatot kapunk arra, hogy mi is az oka a babák sírásának, és, mi a teendő ezzel kapcsolatban. Végül még arra is kapunk ötleteket, hogy a szülőként miképpen tudnak kikapcsolódni és pihenni ebben a nehéz időszakban.”

Babasírás könyv

Egyszerűbb gyermekkor

“A világhírű pszichológus-pedagógus szerző műve több országban valóságos mozgalmat indított el: szülőkét, akik nem hagyják, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja őket, és egy élhetőbb, tartalmasabb, szebb gyermekkort kívánnak lányaiknak és fiaiknak biztosítani.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik. (Sőt: közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai “címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek.)

A könyvben leírt egyszerűsítési rendszer minden családban megvalósítható, feltéve, hogy megvan a szándék és az elkötelezettség. A lépéseket nem teendőjegyzéknek, hanem menünek kell tekinteni, melyből az olvasó választhatja ki a saját családjában megvalósítható és fenntartható pontokat.

A szerző nem “könnyen, gyorsan” típusú instant megoldásokat kínál, hanem egy szemléletmódot: a gyermekkor tiszteletét. Ettől azonban nemcsak gyermekünk fog megkönnyebbülni, de mi magunk is felszabadítónak találjuk majd az egyszerűsítéssel nyert bensőségesebb, melegebb családi légkört és szülői hitelességünk növekedését.”

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük