A pszichés nehézségek a szülővé válás útján

Pszichés nehézségek: Hogyan nehezítheti meg a szülővé válás a beteljesülését?

Az előzményekben érezhetővé válhatott, hogy a test és a lélek fittsége egyaránt fontos. Már a szülővé válás előtt érdemes a pszichés nehézségek kezelése, hogy minél jobban helyt tudjunk állni az újszülött megérkezésekor. 

Hiszen sokszor hangsúlyoztam a testi-lelki felkészülés nélkülözhetetlenségét a babatervezés és a gyermekvállalás terén. Kirajzolódhatott bennünk, hogy nem lehet elég testünk karbantartása, hanem lelkünk stabilitása is kell ahhoz, hogy a megtermékenyülés sikeressé váljon. Továbbá fontos, hogy a várandósság, a gyermekgondozás, nevelés is kiegyensúlyozott legyen.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Általánosságban elmondható, hogy minden ember, élete különböző szakaszaiban találkozik krízishelyzettel. Életutunk során ezek a “nehéz időszakok”, szituációk kizökkentenek a magunk által kialakított mentális biztonságból. Miután lecsillapodott és megoldódott az aggasztó probléma körülöttünk vagy bennünk, idővel rájövünk milyen hasznos is volt számunkra a megoldhatatlan, félelmetes, vagy akár fájdalmas élethelyzet. Ez így van! Akármennyire nehéz bizonyos körülményeket megélnünk, nyugtató lehet az a tény, hogy pszichénk és személyiségünk mindeközben fejlődött.

Később, ahogy szoktuk is fogalmazni erősebbek, okosabbak, tapasztaltabbak lettünk. Röviden azt mondjuk ilyenkor, hogy tanultunk belőle! Tehát ezekre az élethelyzetekre szükségünk van annak érdekében, hogy életképességünk, lelki stabilitásunk, önbizalmunk és másokba vetett hitünk kialakuljon és egyre szilárdabbá váljon.

Fontos tudnunk azt is, hogy ez a pszichés- szociális tanulási folyamat már csecsemőkorban megkezdődik és ahogy növekedünk, mindig a körülményeink adta feladatokkal “meg kell küzdenünk.” Ezért is tartom lényegesnek kiemelni már most, hogy a gyermekkori, serdülőkori nehézségeket a szülőknek és a környezetnek ugyanolyan komolyan kell kezelni, mint a felnőttkorban fellépő lelki nehézségeket, hiszen a megelőzés és az időben történő segítségnyújtás a tartós mentális problémák elkerülésének a legmegfelelőbb módja. 
 

Elengedhetetlen tény az is, hogy mint minden várandósság, baba, család, ember és élet más. Így tisztában lehetünk azzal is, hogy egyénenként különbözünk abban, milyen helyzettel, milyen életszakaszban kell szembenéznünk. Illetve milyen alap tulajdonságokkal rendelkezünk  a probléma megoldásához. ( Volt-e már korábban hasonló tapasztalatunk? Láttunk vagy hallottunk-e a megküzdésre alkalmas stratégiát?) Hiszen nem csak testileg, de lelkileg is különbözünk másoktól.

Vegyünk egy példát akár két ikertestvér esetéből (egypetéjű, tehát azonos kinézetű), külsőleg sok esetben nem tudnánk különbséget tenni köztük. Szüleik- családi hátterük is egyezik, valószínű, hogy a megélt élethelyzetekben is többnyire osztoztak gyermekkorukban. Viszont nem nagyon hallhatunk arról, hogy a testvérpár ugyanúgy küzd meg nehézségekkel is választott munkájuk, életvitelük során ,vagy családdal-barátokkal kialakított kapcsolataik azonosak lennének. Nagyobb esély van arra, hogy egész életszemléletük más, minthogy ugyanazon élet célokért küzdenének. Ezzel a példával azt szerettem volna szemléltetni, hogy fontos és nem elhanyagolható, hogy az egyénnek milyen a lelki világa, természete, hiszen ez nagyrészt meghatározza küzdési stratégiáját.

Másik lényeges szempont, hogy a környezetünk által nyújtott erőforrásainkat fel tudjuk- e használni a nehéz helyzetekben. (Az utóbbi akár lehet egy barát, akinek kimondhatjuk a lelkünkre nehezedő nyomást. Továbbá olyan környezetünkben lévő “segédkezek”, családtagok, szakemberek, ismerősök, szervezetek, melyek segítségül szolgálhatnak számunkra.) 

Online konzultáció Eker Timivel

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.
Loading...

Pszichés nehézségek

Mint említettem ezek az alapok egész személyiségünk alakulásához hozzájárulnak, befolyásolják életünket. Gyakran fordul elő, hogy már serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban a függetlenedésre való törekvésünk nehezítheti a környezeti erőforrásaink igénybevételét, sérülhet a megküzdésre való hajlamunk. Ezekben az időszakokban átélt élményeink gyakran alapul szolgálhatnak a felnőttkorban is jelentkező szorongásoknak, depresszív érzéseknek, erős, gyakori hangulatingadozásoknak, melyek mind-mind akadályoznak lelki stabilitásunk elérésében, megtartásában.

Pedig nyugalomra, bizalomra és kiegyensúlyozottságra elengedhetetlen szükségünk van a fogantatás sikeréhez, a várandósság megtartásához, sikeres gyermekgondozáshoz, biztonságos családi légkör megteremtéséhez.

Nyilván ugyanolyan lényegesek a felnőttkorban szembe jövő krízishelyzetek, mint az alap szenzitív életszakaszokat érintő élmények. Hiszen tudjuk, attól függetlenül, hogy a társadalom felnőttként kezel minket és persze magunk is így vélekedünk önmagunkról, akárhány évesek is vagyunk a krízishelyzet nehéz. Azért tesz bennünket próbára, mert olyan helyzetet kell megélni, átvészelni amellyel még nem volt dolgunk és megoldást sem látunk a problémánkra. Vagy akár voltunk már hasonló élethelyzetben és tisztában vagyunk vele mekkora lelki gyötrelmet képes okozni, mégis megtorpanásra kényszerít minket. Akár egy kisbaba elvesztéséről, egy nem várt nőgyógyászati beavatkozásról, fennálló hormonális problémákról legyen is szó. 
 

Szeretnék azokhoz a párokhoz szólni, akiknek krízishelyzetük a gyermekáldással függ össze. Tudom, e mélyre hatoló fájdalmon nem lehet csakúgy átlendülni. Ha a megtermékenyülés nem sikerült, vagy idő előtt befejeződött a várandósság, nagyon fontos, hogy érzelmeidet (dühöt, csalódottságot, félelmet, aggodalmat, fusztrációt..) ne nyomd el. Gyászolj! Nem lehet úgy tekinteni rá, hogy nem baj, majd legközelebb, hiszen neked/ nektek ő volt akit vártatok. Tartsátok tiszteletben. Beszéljetek róla, amint már úgy érzitek, hogy itt az ideje! Sokat segíthet a pároknak, ha már a kezdetekben felismerik, mennyire tudják közösen megélni és feldolgozni a gyászt. Több szempontból is segítségünkre lehet külső szakember bevonása. Nehéz újra belevágni egy új életszakaszba, ha még az előzőt tisztességesen el sem engedtük.

Továbbá esetenként előfordulhat, hogy olyan élettapasztalatban volt részünk amit nem szívesen osztanánk meg még a legközelebbi hozzátartozóinkkal sem. (Például: gyermekkori trauma, olyan szorongás, melyet magunk előtt is szégyenlünk stb..) Vagy akár, hiába mondjuk el és adjuk ki magunkból fájdalmunkat, az nem enyhül. (Mert olyan mély, hogy úgy érezzük soha nem szabadulunk tőle.)

Ugyanakkor az is teher és hátráltató, ha tudjuk jelen van a probléma, de nem merünk vele szembe nézni. Olyan esetben is egyedül érezhetjük magunkat nehézségeinkkel, ha van kinek elmondani, de továbbra sem érezzük azt, hogy ezzel megoldásra, megnyugvásra találtunk volna, mivel a segítő tanács, megoldási stratégia elmaradt. 

Fontos: Kardinálisnak tartom, hogy bármilyen terhet cipelünk magunkban, bármilyen nehézséget és fájdalmat nyomtunk el, bármilyen pszichés nehézséggel nem tudunk megküzdeni (gyakori hangulatingadozások, korábbi depresszió, életigenlés elvesztése, szorongás, pánikroham, párkapcsolati problémák stb..) még a gyermekvállalás előtt stabilizáljuk mentális/pszichés egészségünket!

Hiszen jó, ha tudjuk, a fogantatástól kezdve kész érzelmi hullámvasúton is érezhetjük majd magunkat. A hangulati kilengésekben persze anyuka hormonális változásai is közrejátszanak. Ezek akár az egész várandósság során is hathatnak ránk. De a szülést követő gyermekágyi időszakot is igen szenzitívvé teszik.

szülővé válás és a pszichés nehézségek

Pszichés nehézségek: Szorongás, pánik roham, depresszió

Vegyünk három elég gyakori mentális nehézséget: szorongás / pánik roham / depresszív hangulat ingadozás. 

Nem szeretnék most bonyolult vagy nehezen emészthető  pszichológia kutatási eredményeket felhozni. Próbáljunk meríteni a mindennapokból és tényszerű következtetésekből. 

Ha bizonyos szituációkban és új helyzetekben gyakran kap el minket szorongás: Gondoljunk csak bele, hogy egy újszülött érkezése tele van új feladatokkal. Majdnem mindennapos önmagunk és szülőségünk megkérdőjelezése, néha bizonytalansággal és sokszor gyors reakciót kívánó új helyzetekkel teli. Mennyire tudnánk ezzel megbirkózni, ha közben a ránk váró szülői feladatoktól esetleg saját gyermekünktől is erősödne az alap szorongási kényszerünk? 

A pánikrohamokra hasonló szülői magatartás lehet érvényben. Ezekben a szituációkban a gyermek nem számíthat ránk, hiszen magunkat próbáljuk “ápolni” hogy jobban legyünk. A csöppségek nagyon érzékenyek minden érzelmi rezgésre és mozdulatra, melyet érzékelnek, megértik és őket is bizonytalanná  tehetik, a szüleik és környezetük felé. (Hiszen a szorongás vagy a pánik érzése  impulzív tünetekben is megnyilvánulhat.) A pszichés megterhelések a szülőség mindennapi örömeiről vehetik el a figyelmet. 

A depresszióra hajlamos egyének esetében a szülőséggel járó kihívások még jobban terhelik, az amúgy is kevés életörömmel és negatív érzelmekkel tarkított lelki világot. Ez akár teljesen el tudja lehetetleníteni a szülőt szülői szerepkörének betöltésétől. 
 
Továbbá szerintem mondanom sem kell, de a gyermekáldás érzelmi csodái, gyermekünk cseperedésével egyetemben életünk végéig elkísérnek. A szülők lelki érettsége, stabilitása elengedhetetlen alapul szolgál majd a gyereknevelés nehézségeinek átlendüléséhez, a megfelelő megoldások megtalálásához. Ezek mind hozzájárulnak a sikeres fogantatáshoz, a boldog babaváráshoz, a kiegyensúlyozott szülői szerep átéléséhez!  
 
Megijedni nem kell attól, ha már a babavárás előtt volt pszichés nehézségünk! A fontos az, hogy lehetőleg már a fogantatás előtt stabilizáljuk lelki egészségünket!

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük