kismama barát mozgás formák

Így maradjunk fittek, biztonsággal várandósan is!

A rendszeres mozgás ugyanolyan fontos testünk egészségének, mint lelki egészségünknek. Segíti felturbózni minden szervünk ellátottságát, megmozgatja azokat az izomcsoportokat, melyeket alapmozgásként nem szoktunk. Felpezsdíti anyagcsere folyamatainkat és még számos jótékony hatással bír! Lelkünket és pszichénket is ápolja, támogatja a koncentrációt, segít az ellazulásban, kikapcsolódásban, illetve a stressz tűrésében – kezelésében.

Sokak fejében megfordul, “na én biztosan nem fogok elhízni várandósan, rendszeresen tornázni fogok!” Ez egy egészen jó gondolat! Ma már azért tudjuk, hogy a régi mondással ellentétben, hogy” ha várandós vagy akkor kettő helyet kell enni, vagy “nehogy már most foszd meg magadtól amit és amennyit megkívánsz” hétköznapi “bölcsességével” könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy karácsonyi szünetnek tekintjük a várandósság időszakát.

Mindenkinek szíve joga, hogyan szeretné megélni ezt az időszakot.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Csupán szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy általában az anyukák azért veszik félvállról az étkezést és a mozgást, mert ezt az időszakot a pihenéssel, nyugalommal és élvezettel szeretnék tölteni, ami érthető is. Szerintem az életet is érdemes úgy élni, hogy ezek a feltételek jelen legyenek, csak ugyanúgy, ahogy a táplálkozásnál is említettem, mozgás esetében is lényeg az egyensúly! Ha nem tudjuk beépíteni mindezekhez (pihenés, nyugalom, élvezet) azt, hogy összhangban legyenek azokkal a tevékenységekkel, mint a foglalkozom magammal és az egészségemmel, a születendő gyermekemmel, akkor nem biztos, hogy elkerülhetők az izgalmak, aggodalmak a későbbiekben..

Például: várandósan este a film mellé eszem egy nagy adag pattogatott kukoricát, amitől nincs semmi bűntudatom, mert tudom ma ettem zöldséget, gyümölcsöt, főtt ételt és a vitaminjaimat is bevettem.

Azok az anyukák akik kevesebb időt szánnak a fogantatás előtti időszakban és a várandósság alatt a helyes táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, általában több erőfeszítéssel, nagyobb idő és energia befektetéssel vágnak bele szülést és gyermekágyi időszak leteltét követően a “vissza formálódásba”.

Ezzel a kis kitérővel az egyensúlyt és az arany középutat szerettem volna erősíteni magunkban. Mint említettem, a testi-lelki jólétünket igen nagy mértékben támogatja a rendszeres mozgás. Ezalatt nem a házimunka alatti lóti-futi, a rohanós bevásárlás vagy a munkahelyen föl-le lépcsőzés és gyors léptek értendőek, hanem a rendszeres kikapcsolódást biztosító egész testet átmozgató tevékenységet értjük.

A mozgásnak, mint tudjuk/látjuk sok formája van, bármelyiket is választjuk, nagyon hasznos lehet a számunkra. Ha már a babatervezés előtt rendszeresen mozgunk, (persze orvosi megerősítés ellenében) nyugodtan folytathatjuk a várandósság idején! Azért ajánlott, mert a hirtelen inaktívvá válás jobban megterhelheti a szervezetet. Természetesen mérlegelnünk kell, hogy mi az a szint ami jól esik, hogy az adott sport ne veszélyeztesse a mama-baba épségét.

Sok tanulmány alátámasztja, hogy a rendszeres mozgás mind a leendő anyukák és mind az apukák számára is hasznos. A férfiak esetében növeli a tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelését, mely a fogantatás időszakát tekintve igen lényeges.

Azok az anyukák, akik rutinszerűen mozognak, csökkenthetik a trimeszteri tüneteiket is, mint például, székrekedés, hátfájás, mert a sport jótékony hatással lehet testtartásukra és anyagcseréjükre is. Nők esetében továbbá megállapították, hogy a rendszeres mozgás a szülési folyamatokban is tud segíteni az anyuka számára, pl. kevesebb esetben szükséges gátmetszést végezni, illetve kisebb arányban szükséges a fájdalomcsillapító a sportos anyukák esetében.

Mozgás a várandóság alatt

Ha még eddig nem mozogtál-sportoltál rendszeresen, akkor először is nézzük meg, hogy mikortól szeretnéd elkezdeni. Ha még csak tervezitek a babát és van elég felkészülési idő (3-4 hónap), akkor semmiről sem vagy lemaradva, hogy sportos kismama legyél. Érdemes valamilyen kardio mozgást választani, ha lehet akkor a természetben (a friss levegő jótékonyabb hatású a szervezet számára). Ez nem kikötés, akár otthon vagy konditeremben is megtalálhatod a te könnyed mozgásformádat.

kismama jóga torna és mozgás

Kismama barát mozgás formák

Nézzünk néhány példát, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk:

 • kímélő- vagy várandós jóga
 • szobabicikli (jobban ajánlott az elesés kiküszöbölése végett)
 • futópad- emelkedős séta, lassú kocogás, gyors gyaloglás
 • könnyed kardiós fitness
 • úszás

Azért úszást azért jelöltem külön, mert számomra is nagyon megosztó. Sokan támogatják, de egyes orvosok a fertőzésveszély miatt nem ajánlják.

Ha valaki a személyes véleményemet kérné vagy érdekli, hogy én fogok-e úszni menni várandósan vagy a felkészülési időmben, a válaszom: hogy ez az időszak nem a kockáztatás és a kipróbálás időszaka, hanem szerintem a biztonságra kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Én biztosan nem fogok várandósan úszni.

Tipp: Bármely könnyed és biztonságos mozgásformát választunk, mindig figyeljünk testünk jelzéseire. Érezzük tűrés határunkat és ezt lehetőleg ne ebben az időszakban kezdjük el feszegetni, hiszen most máson van a hangsúly. A mozgás lényege most a feltöltődés, kikapcsolódás és testünk fitten tartása, melyet most csak egy jóleső mozgás tud megadni. Érdemes odafigyelni, hogy pulzusszámunk ne haladja meg a 140/ percet és időtartamban is annyit vállaljunk, hogy még jól érezzük magunkat. Legyünk magunkhoz türelmesek és rugalmasak!

Ha nem volt időd felkészíteni a tested, hogy rendszeresen mozogj még a fogantatás előtt, akkor sincs ok pánikra: Fontos és szinte kötelező is, hogy várj még a mozgással! Ez a kritikus pihenős időszak a várandósság 12. hetéig tart! Ez a várandósság úgymond legkritikusabb időszaka, melyet óvnunk és védenünk kell!

Előfordul, hogy a sportos anyukáknak is ilyenkor ajánlott változtatni a sportolási szokásaikon. (megvárni a 12 hét elteltét, engedni a gyeplőn, kerülni a veszélyes helyzeteket). Néhány sport vagy mozgásformát érdemes mással kiváltanunk a babatervezés és a várandósság időszakára. Ide tartozik minden olyan tevékenység, amely fokozott terhelést rak a szervezetünkre ( súlyemelés, küzdősportok), vagy amelyben ütést kaphatunk, vagy könnyen eleshetünk. (Síelés, korcsolyázás, rollerezés, lovaglás, labdajátékok pl. kosár vagy röplabda, tenisz.).

Ha a pihentető időnk lejárt és az orvosunk is rábólint a választott mozgásformánkra, akkor a várandósság további részében nyugodtan neki kezdhetünk kíméletesen formában tartani magunkat!

Amikor a mozgás nem ajánlott a kismamának

Sajnos vannak olyan speciális helyzetek, amikor is jobban tesszük, ha teljesen elkerüljük a sportolást, mert veszélyezteti a várandósságot a magzat és az anyuka egészségét.

 • Korábbi vetélés vagy koraszülés
 • Veszélyeztetett várandósság
 • Kóros trimeszteri panaszok
 • Ikerterhesség
 • Pecsételő vérzés
 • Placenta Previa (méhszájhoz közel, elől tapadó placenta/ méhlepény)
 • Bármilyen fennálló betegség
 • Korábbi vagy most fennálló ízületi panaszok esetén
kismama mozgás formák
Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői tanácsadás Eker Timivel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük