magzatvédő vitaminok

Magzatvédő vitaminok összefoglalója: Mi alapján válasszunk?

Mint az eléggé ismeretes lehet számunkra, mind a várandós nők számára, mind a fogantatást tervező párok részére is, hogy elég széles választék áll rendelkezésre a “multivitamin” és “magzatvédő vitamin” készítményekből. Ezeket a komplex, várandósságot elősegítő, illetve magzat védelmére szolgáló összetett vitaminokat azon szempontok szerint állítják elő, hogy táplálék kiegészítők formájában támogassák a szervezetet a változó szükségletű állapotok ( fogantatás, várandósság, szoptatás) során.

Fontos tudatában lennünk a komplex vitaminok esetében, hogy gyártónként (sőt új kutatások masszív eredménye esetében is) a vitaminok fajtájában és mennyiségben is különbözőek.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Vannak olyan várandós vitaminok is, melyek minden trimeszterre és később a szoptatási, illetve a szülés utáni regenerálódásra is külön vitamin összeállítással bírnak. Az előző fejezetekben végigvettük, mely vitamin miben támogatja szervezetünket (Folsav, Vas, A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin, E-vitamin, Cink, Szelén, Jód, Magnézium, Kalcium, Omega-3 zsírsavak, Kollagén )de még mindig nehéz lehet eldönteni, hogy mit is kéne szednem, mely táplálék kiegészítő formát, illetve magzatvédő vitamint válasszam?

A szabad választás lehetősége mindenki számára adott lehet. Gondolhatnánk azt is, hogy ezek csak vitaminok, mi bajt okozhatnának, és amúgy is vény nélkül is kaphatóak, (hozzátenném, sok esetben az egészségügyi szakemberek is többségében ránk bízzák a döntést, azzal a protokollal, hogy gyártó céget ne promotáljanak). 

Szóval akár minden anyuka saját kompetenciája is lehet, hogy mikor mit szed. Igen, valóban, aláírom, hogy a várandósságot tervező szülők, de még van, hogy sajnos a várandós anyukák sincsenek megfelelően tájékoztatva, hogy milyen vitaminra is lenne szükségük. Természetesen nem vagyok az információ túlhalmozás híve sem.

Nyilván a téma súlyossága azért mindenképp mérvadó, de ami befolyásolhatja a fogantatás és a várandósság sikerét, illetve kimenetelét arról szerintem érdemes megfelelően tájékozódnunk, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk hozni.

Tehát a multivitaminok sokszínűségét is említettük, illetve azt is hogy külön-külön szedve a leglényegesebb vitaminoknak milyen szerepük van. Mielőtt bármelyik formáját választjuk a vitaminforrásaink turbózásának, vegyük számba, hogy mit kell mérlegelnünk választásunk előtt:

  • Mindenekelőtt, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, milyen alapokkal rendelkezünk. Ezalatt azt értem, hogy ha már több éve nem volt vérvételi eredményünk, akkor tanácsos megvizsgáltatnunk, hogy van e valamilyen hiánybetegségünk. Ez akkor is tanácsos lehet, ha tudjuk, hogy a családban jelen van öröklött betegség, anyagcsere zavar, amely befolyásolhatja vitamin szükségletünket (Például pajzsmirigy betegség. Ez esetben egy speciális összetételű várandós vitamin is szükség lehet, melyet természetesen orvosi ajánlásra lehet fogyasztani). Ez akkor is ajánlatos, ha több hónapos felkészülési időnk van.

  • Nagyon fontos megjegyeznünk és szem előtt tartanunk, hogy bármilyen vitamin adagolási formát (komplex-időszakokra bontott- vagy külön adagolt) választunk, a leglényegesebb szempont a baba és a mama védelme. Ezért szükséges a választás és fogyasztás előtt mindig tájékozódnunk annak összetételéről és adagolási javaslatáról! Továbbá kérjük ki kezelő orvosunk véleményét, tájékoztatva őt minden esetleges egészségügyi problémánkról!

  • Számos hivatalos ajánlás is megerősíti azt, hogy a várandós anyuka csak orvosi vagy a várandósságért felelős egészségügyi szakember ajánlása és támogatása esetén kezdheti el szedni a terhes vitamint. Természetesen figyelembe véve az anyuka egyénre szabott igényeit. (várandósság ideje, földrajzi adottságok, táplálkozási szokások, anyagcsere- vagy más típusú betegségek, hiányállapotok stb.)

Komplex vagy szeparált vitamint válasszunk?

Vitaminok szedése külön
Komplex vitamin termékek szedése

A vitaminok erejét nem szabad félvállról venni. Ha a táplálék kiegészítők szeparált szedését választjuk, akkor nagyon gondosan kell ellenőrzés alatt tartani, mikor, mit, és milyen arányban kell magunkhoz venni.

Meddig nő meg a szükségletünk egyes vitaminok esetében, illetve melyik vitamin támogatja vagy gátolja egymás hasznosulását, azaz mit lehet egyidejűleg szedni és melyek között kell időrést hagyni.

Hozzátenném, ha egyszer összeállítjuk és kezelőorvosunk vagy más várandósságért felelős személy (szülész-nőgyógyász szakorvos) egyetért, akkor biztonsággal tudjuk ezt az utat is járni.

terhes vitaminok

Magzatvédő vitaminok napi ajánlott bevitele

Összegző táblázat a vitaminok napi ajánlott beviteléről a várandós vagy arra felkészülő időszakra:

Vitamin neve Megjegyzés Ajánlott napi mennyiség
A-vitamin 4. hónaptól 1 mg
B1-vitamin 1,5 mg
B2-vitamin 1,8 mg
B6-vitamin 2,6 mg
B12-vitamin 2,6 mg
C-vitamin 80-110 mg
Kálcium 1 200 mg
Cink 13 mg
D-vitamin (nemzetközi egység) 3. hónap előtt / után 2 000 NE / 4 000 NE
DHA 200 mg
E-vitamin 12 mg
Foszfor 930 mg
Folsav 400-800 μg (mikrogramm)
Magnézium 450 mg
Jód 175 mg
Szelén 50-80 μg (mikrogramm)
Vas 4. hónap előtt / után 18 mg / 30 mg

Eker Timi online szaktanácsadás

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.
Loading...

Saját tapasztalataim 💕

Mivel ez a saját kis blogom, ezért arra gondoltam, hogy természetesen leírom a saját választási utam. 🙂 Szeretném előre leszögezni, hogy tudtommal nincsen semmiféle egészségügyi problémám. Másfelől pedig saját választási jogommal élve alakítottam ki vitamin fogyasztási szokásaimat, szakmai tudásomra és további kutató munkámra alapozva, tehát én csak egyfajta iránytűként tudok szolgálni. De ha már valakinek tudok támpontot adni annak csak örülök!

Szeretném sokadjára is kiemelni, hogy mindenkinek egyénre szabott szükségletei vannak és az orvosi vagy más felelős személy hozzájárulása nélkül nem tanácsolom vitaminok vagy várandós vitaminok önhatalmú szedését!

Tehát a gyors tájékoztatás után bele is vágok, hogy én, hogyan alakítottam ki vitamin beviteli szokásaimat. Bevallhatom, hogy kicsit körülményesen dolgoztam fel azt, hogy miből, mikor, mennyit és hogyan szedjek… Arra a megállapításra jutottam, hogy az ember hiába van sok információ tudatában, ha másokról van szó, az objektivitás sokat segít, hogy alapos, jól átgondolt és tiszta döntéseket/tanácsokat adjunk.

Ha ugyanezt magunkkal szemben kell megtennünk, az egyből olyan bonyolulttá válik. Azt mondhatnám, hogy szőrszálhasogató lettem.

Ezekre a kis gondolatokra akkor döbbentem rá, amikor már több napon keresztül a kutyáink sétáltatási ideje közben a parkban azon tűnődtem, hogy Timea, hogy lehet ennyire túlbonyolítani a vitamin szedésed?! Ezek a gondolat menetek döbbentettek rá arra, hogy valószínűleg azért nem tudok választani még, mert nem akartam leragadni egy formánál.

Jajjj el ne felejtsem hozzá tenni, hogy ez a választási időszak az én esetemben a tervezett fogantatás előtt 5 hónappal volt. Tehát végül arra a megállapodásra jutottam, hogy első sorban 3 hónapon át csak turbózom a szervezetem a választott táplálék kiegészítőimmel.

Felsorolva: Vas (folyadék formában, igyekeztem reggeli előtt 30 perccel, de bevallom derekasan sajnos nem mindig sikerült pontosan betartani az időközt..) C- vitamin, D-vitamin, Kalcium, Magnézium, Cink, Szelén, Omega-3 zsírsav, Komplex B-vitamin, Kollagén, Folsav. Ezeket mind az említett ajánlott napi mennyiségben szedtem a férjemmel együtt , kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Érdekesség: Férfiak esetében érdemes odafigyelni a cink, folsav, A-B-C-E vitaminokra, melyek növelik a spermiumok életszínvonalát-beleértve a mozgást, mennyiséget és a minőséget is.

Majd később, hogy azért egyszerűsítsem az életem, úgy döntöttem, hogy komplex várandós- magzatvédő vitamint fogok szedni a fogantatás előtt 2 hónappal (plusz 1 tabletta folsav), melyet addig fogok szedni ameddig a kezelő orvosom mást nem javasol. 🙂

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük