terhességi csíkok és a kollagén

Kollagén: Harc a terhességi csíkok ellen

Azért tartottam kiemelten fontosnak a kollagén szedését, mert én személy szerint öröklötten hajlamos vagyok a striák kialakulására, melyet kamaszkori növekedésem során vettem észre magamon. A striák akkor keletkeznek a bőr felszínén, ha nyúlás vagy feszülés terhelése következtében a bőr rostjai megszakadnak, gyakran nevezik “terhességi csík”-nak is.

Ezt a szakadást/repedést okozhatja hízás vagy növekedés. A felszíni bőrrepedés vöröses-lilás színben húzódik az érintett területen (ez jelzi a bőr “roncsolódását” ), majd gyógyult állapotában gyöngyház színt vesz magára.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Jó tudni:

Bőrünk (75%- a tartalmazz kollagént) rugalmasságát, regenerálódását biztosító kollagén háztartása körülbelül már 25 éves kortól elkezd csökkenésnek indulni. Melynek további pótlását a szervezet önmagában nem képes támogatni. A kollagén az izületek és a haj egészségéhez is hozzájárul.

Miért hasznos a kollagén a terhesség alatt?

A várandósság intenzívebb bőrnyúlással jár, akár a mell megnagyobbodását vagy a hasunk felszínét borító bőr fokozott növekedését vesszük figyelembe. Sajnos a striák kialakulását nagyrészt öröklött hajlam vezérli és ha már kialakult, elég kicsi valószínűsége van annak (a mai tudomány állása szerint szinte semmi), hogy teljes mértékben el lehessen tüntetni, ezért a prevencióra (a bőr repedésének megelőzésére) kell nagy hangsúlyt fektetni.

Izületi leterheltség

Ha a bőr repedésére nem is vagyunk hajlamosak, érdemes szemünk előtt tartanunk a várandósság vége felé fokozódó izületi leterheltséget is. Továbbá a hormonális hatások következtében előforduló átmeneti hajhullást.

Segít a bőr rugalmasságát megtartani, megerősíti a bőr rostnyalábjait, támogatja a bőr regenerációját.

A kollagént biztonsággal (megfelelő adagolás mellett) lehet szedni a fogantatás időszakától egészen a szoptatásig, sőt még utána is melyet igen sok szakorvos és szakértő is szorgalmaz.

bőr repedés a terhesség alatt

Krém, olaj vagy tabletta?

Kutatások azt is alátámasztják, hogy a kollagént tartalmazó krémekkel szemben, leginkább tabletta formájában tudja szervezetünk igazán hasznosítani, sok-sok folyadékkal 🙂
 
Tipp: A “terhességi csíkok” megelőzésére még egy külső bőrfelszínre alkalmazott terméket is választottam. Ennek lényege, hogy a bőr felszívó funkcióját kihasználva erősítsem a bőrrostok rugalmasságát.
 

Természetes alapanyagokból készült olajra esett egyrészt a választásom, melyben a minden esti fürdés alkalmával, valósággal tocsogtam : Ennek a termékcsaládnak az a javaslata, hogy a 2. trimesztertől használjuk, ezért csak a kezdeti felkészülő időszakban használtam, (Körülbelül 1- 1,5 hónapot, amikor már éreztem a jótékony hatását és kizártam az irritációt is). De ez a készítmény inkább a már meglévő striákat segíti halványítani. Ezért másodízben egy olyan produktumot választottam, mely kifejezetten a várandóssági striák megelőzésére szolgál.

(Természetesen ennek is tüzetesen utána olvastam, illetve nagyon meggyőzőek voltak a temérdek pozitív visszajelzések is!)

Fontos, hogy ne csak a pocakunkat kenjük a terhességi csíkok megelőzésére szolgáló krémekkel, mivel más testtájainkat is érintik(hetik) a változások. Ne felejtsük ki a mellünket, csípőtájékot, belső combokat és a popsit se 🙂

Bízom benne, hogy ez az együttes kombó a kollagénnel, még ha nem is 100%-os striamentességet biztosít, de legalább segítségemre lesz abban, hogy kisebb számban vegyek észre repedéseket a bőrömön.

kollagén krémmel a terhességi csíkok ellen

Amiket mindenképpen érdemes figyelembe vennünk kollagén választása esetén:

  • Hidrolizált kollagént tartalmazzon!
  • Lehetőleg több kollagén típus is legyen benne (1, 2, 3)!
  • Ellenőrzött, jó minőségű termékre essen a választás!

Ajánlott mennyisége a várandósság és a szoptatás idején: 3000-5000 mg/nap

terhességi csíkok ellen kollagénnel
Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői szaktanácsadás Eker Timivel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük