kávé fogyasztás a terhesség alatt

Legális drogok hatása a magzatra: Koffein

Mint már a “megfelelő táplálkozás” fejezetben szó esett róla, a koffeinnek számos hatását ismerjük, melyet a szervezetünkre gyakorol.

A koffeinnek különböző formáival találkozhatunk egy bevásárlóközpont polcain is. Vegyük például a legpopulárisabbat, a kávét, melynek elérhetőségét különböző kávézók is biztosítják. Továbbá vannak koffeinnel dúsított édességek is, illetve teákban (fekete vagy zöld tea) is találkozhatunk vele. Mégis a legütősebb formája és merem kockáztatni, hogy a kávé után a legkedveltebbek az energiaitalok és a Kóla.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Mondanom sem kell, hogy a koffein fogyasztásának is hatalmas kultusza van. Az angolok külön “partit” szerveznek mindennap a teázás köré, ez fontos hagyománya a családi és baráti, továbbá a szociális kapcsolatok erősítésének. Gondoljuk csak végig, lényegében az egész világon a kávézás hasonló interaktív keretek között zajlik. (Nyilván, ha naponta többször veszünk magunkhoz koffeint nehéz lenne elvárni, hogy mások is különlegessé tegyék az alkalmat).

Már gyermekként is láttam, hogy a kávézás és a teázás egy nagyon felnőttes, beszélgetéshez köthető tevékenység. Ha felugrott hozzánk valaki nehéz volt elképzelni, hogy ne kínáltuk volna meg kávéval. Ha vendégségbe mentünk, biztosan a sütik mellé elhangzott a kérdés, kávét vagy teát? (persze a gyerekeknek maradt az üdítő) Később bennem is kialakult a maci kávé fogalma (gyermekeknek kialakított koffeinmentes tejeskávé por), melyet később, nagyobb koromban a kakaó váltott fel. Mindezeken felül, ahogy tinédzser lettem, természetesen már én is kávéztam! (Nyilván szigorúan az én akkori ízlésemnek megfelelően icipici kávé, éppen hogy legyen valami színe a teli bögre tejnek és jó púposan 2-3 kiskanál cukor. A mostani ízlésemmel összeegyezhetetlen, de valahol el kellett kezdeni.

A kávé valóban jó az emberi szervezetnek?

Visszakanyarodva a tényekhez, az idő múlásával és a kávéim erősödésének folyamatával, egyre jobban éreztem a koffein pozitív hatásait. Például: jobb lett az emésztésem, jobban tudtam koncentrálni, energikusabbnak éreztem magam. Később már lehetetlenné vált a reggeleimet úgy kezdeni, hogy nem iszom kávét, ez többé-kevésbé a mai napig így van.

Amit az ember a mértékletességgel összeegyeztetve nem is bán, hiszen napjainkig megannyi kutatási eredménnyel találkozhatunk, melyek bíztatnak a kávé fogyasztásra, (és ezzel egyidejűleg óva intenek az energiaital ivásától, súlyos egészségkárosító hatásai miatt).

A kávé jótékony hatásai a felnőtt szervezetre:

  • Csökkenti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát
  • Serkenti az agyi aktivitást, növeli a koncentráció képességét, csökkenti a demencia kockázatát
  • Immunerősítő hatását antioxidáns tartalmával támogatja
  • Támogatja a keringést, ezzel csökkenti az infarktus kialakulását
  • Védi a májat az elváltozásoktól
  • Bizonyos rákos megbetegedések megelőzését is elősegíti
  • Növeli a fizikai állóképességet, energizáló hatást biztosít, továbbá zsírégető hatása hozzájárul ideális testsúlyunk megtartásához.
  • Kávé fogyasztás mellett csökken a depresszió kialakulásának kockázata

Tehát a kutatások eredményeképpen egy felnőtt szervezet számára a mérsékelt kávéfogyasztás mondhatni hozzájárulhat az egészség megtartásához, hiszen testi-lelki fittséget képes biztosítani.

Szabad fogyasztani koffeint és kávét terhesség alatt?

Viszont a várandósság során a szervezetben sok folyamat megváltozik, így a koffein hatása is. Ha csak azt a tényt tekintjük, hogy az eredményeket egészséges felnőtt emberek vizsgálatából szűrték le, nem pedig a koffein fejlődésre váró magzatokra gyakorolt hatásából.

A kávé fogyasztása nem tiltott a várandósság során, viszont a mértékletességet különösen fontos megtartanunk kisbabánk fejlődésének támogatása érdekében! A WHO maximum napi 2 espresso kávé fogyasztást tanácsol, melyet lehetőleg elosztva, bőséges tejjel hígítva ajánlott fogyasztani.

Szabad fogyasztani koffeint és kávét terhesség alatt?

Viszont a várandósság során a szervezetben sok folyamat megváltozik, így a koffein hatása is. Ha csak azt a tényt tekintjük, hogy az eredményeket egészséges felnőtt emberek vizsgálatából szűrték le, nem pedig a koffein fejlődésre váró magzatokra gyakorolt hatásából.

A kávé fogyasztása nem tiltott a várandósság során, viszont a mértékletességet különösen fontos megtartanunk kisbabánk fejlődésének támogatása érdekében! A WHO maximum napi 2 espresso kávé fogyasztást tanácsol, melyet lehetőleg elosztva, bőséges tejjel hígítva ajánlott fogyasztani.

De hogy miért is kell ilyen mértékig kávézási szokásainkat megváltoztatni a várandósság során ( illetve a szoptatás ideje alatt is ), talán csak úgy tudjuk megérteni, ha tisztában vagyunk vele, hogy a túlzott koffein milyen hatást gyakorol a magzati életben gyermekünkre.

kismama útmutató - kávé és koffein fogasztás

A túlzott koffein fogyasztás hatása a magzatra

Mint már említettük, az anyaméhhez kapcsolódó placenta (méhlepény) útján, a köldökzsinóron keresztül biztosítja az anyatermészet magzatunk táplálását. Amit a szervezetünkbe juttatunk, akár vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek..így jutnak el és támogatják babánk fejlődését, de ezzel egyidejűleg például az elfogyasztott koffein mennyiség (illetve egyéb káros anyag is) ugyanúgy átjut a babába.

A várandósság első harmadában a fejlődő magzatnak 10 órába telik, majd az utolsó egyharmadban már 18 óra szükséges ahhoz, hogy a kis teste a felére tudja csökkenteni az anya által elfogyasztott koffein mennyiséget.  

Fontos: A káros szokásokról mindenképpen már érdemes a felkészülési időben lemondanunk! Tervezett baba esetében ez az első lépés, melyet a kötelességünknek kell érezni, hiszen most már nemcsak a magunk nevében kell döntéseket hoznunk, a magunk egészségéről kell döntenünk, hanem egy életért vagyunk teljes mértékig felelősek! Szülők leszünk!

A mi sejtjeinkből alkot a természet egy csodát, egy embert, aki teljes mértékig bízik bennünk, hogy a tőlünk telhető legjobbat fogja kapni! Ti lesztek számára az éltetők ahhoz, hogy egy teljes értékű egészséges kisember palántaként kezdhesse felfedezni maga körül majd az élet csodáit, valósíthassa meg álmait.

Nem terezett terhesség esetén csökkentsük fokozatosan a koffein bevitelt

Természetesen ha nem volt módunk felkészülni a várandósságra, akkor a lehető legtöbbet úgy tudjuk tenni, ha fokozatosan válunk meg ( szükséges esetben orvosi felügyelet mellett!), “rossz szokásainktól”. Ha csak a koffeinnel túlzásokba esünk, a fogantatás sikerességét is kockáztathatjuk vele. Továbbá a várandósság első három hónapjában, mely a legszenzitívebb időszak a baba életben maradása, illetve az idegrendszeri és testi kezdemények szempontjából, érdemes tudnunk, hogy akár 3-4 espresso kávé fogyasztása az első trimeszterben megnöveli a vetélés kockázatát.

A koffein májkárosító hatása a magzatra

Míg a felnőttek esetében májvédő hatást érhetünk el a kávéfogyasztás során, úgy az anyaméhben még éretlen májjal rendelkező kisbabánknak a mama túlzott koffein fogyasztása károsíthatja a máját.

Akár maradandó májelégtelenséget is eredményezhet.

Mennyi kávét szabad inni várandósan?

Egy, a kávé fogyasztásával foglalkozó kutatócsoport maximum 200 mg-ban maximalizálja a várandós nők koffein fogyasztását, mely 2 csésze instant vagy 1 csésze pörkölt kávé mennyiségének felel meg.

Lehetőleg már a tervezési időszakban szoktassuk hozzá magunkat az ajánlott mennyiséghez!

Ha úgy érezzük, hogy nem túl nagy kihívás, akkor a cukor mennyiségét is redukálhatjuk és sok tejjel hígítsuk kávénkat.

A koffein hatása a stresszhormonokra

Túlzott mértékben bevitt koffein mennyiség esetében már tapasztalhatunk magunkon is különböző tüneteket, mint például a remegés, furcsa érzés a gyomorban, azaz már nem tapasztaljuk az energiát adó hatását. Ezek a tünetek gyakran összefüggnek azzal, hogy a nagy mértékben magunkhoz vett koffein beindítja a stresszhormont.

A köztudatban is szerencsére jelen van, hogy egy várandós anyukának szinte olyan mértékben kell kerülnie a stresszt mint a tüzet. Mint tudjuk rengeteg betegség alapját képezheti a stressz! A tartós stressz képes a sejtek deformációjára, az idegrendszer károsodására, az immunrendszer működésének csökkentésére, étvágytalanságra, álmatlanságra, tehát lényünk fizikai és mentális egyensúlyának felborítására. (Későbbiekben a mentálhigiénés fejezetben majd kitérünk arra is, hogy milyen módon tudjuk a stresszt hatékonyabban kezelni.)
 
Várandós kismamák esetében ez a stresszhormon aktiválódás gátló hatással bír a baba növekedésére, tehát nem engedi a magzati növekedést biztosító IGF1-hormon felszabadulását, mely kihat a fejlődésben lévő magzat csontnövekedésére és a szöveti fejlődésére is. Az átlagnál alacsonyabb születési súlyt és születési rendellenességet okozhat.

Továbbá állatokon végzett kutatások azt is megerősítették, hogy növeli a koraszülöttség kockázatát.

Koffein vs. vitaminok a várandósság alatt

Ügyeljünk arra, hogy étkezéshez vagy vitaminok szedéséhez viszonyítva 2 órás időközt hagyjunk ki, mert a koffein gátolja a vas, a kálium és a C-vitamin hasznosulását.

Továbbá érdemes számolnunk azzal is, hogy vízhajtó hatása befolyásolhatja a bevitt folyadék mennyiségét, ezért lehetőleg 2 pohárnyi adaggal (hozzávetőlegesen fél literrel) növeljük vízfogyasztásunkat 1 espresso kávé fogyasztása esetén.

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői tanácsadás Eker Timivel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük