alkohol fogyasztás terhesen

Legális drogok hatása a magzatra: Alkohol

A legális drogok közül már áttekintettük a cigarettázás hatásait, tudjuk, hogy nagy és visszafordíthatatlan pusztításokat képes okozni a fejlődő magzat számára. Nézzük meg a másik legerősebb sejtpusztító és magzatkárosító szert, az alkoholt. Az alkoholt nem a könnyű drogok között tartom számon, hiába elfogadott a fogyasztása társadalmi szinten.

Szinte bármelyik boltban megtalálhatjuk a polcokon, éttermekben is előszeretettel ajánlják. Családi-baráti összejövetelekre majdhogynem elengedhetetlen, de édességek formájában is találkozhatunk vele. Érdemes megemlítenünk, hogy addikciót kiváltó képességével az emberiség történelme során a legnagyobb kultusszal rendelkezik, a legtöbb drog kísérő elemeként is megjelenik!

Bevallom nekem is nehezemre esik csak rosszat mondani az alkoholról. Nehéz lett volna nélküle elképzelni a tinédzserkori házibulikat, koncerteket, szórakozóhelyeken a baráti összejöveteleket. Ahogy nő az ember, egyre jobban változik az ízlése. Jó esetben elkezdi értékelni az ital minőségét és a fogyasztás stílusát. Én úgy gondolom “aranyúton” voltam és leszek az alkohollal kapcsolatban. Ha volt olyan alkalom, hogy elmentünk étterembe a barátaimmal valószínűleg ittunk egy pohár bort a vacsora mellé. Barátnőmmel is szerettünk ritkán összehozni olyan csajos estét amikor egy-két pohár bort elfogyasztottunk a társalgás közben. Nyilván nem a heti programjaim része volt, azt mondanám magamról, hogy átlagos a kapcsolatom az alkohollal. Szociális ivó kifejezéssel szoktuk illetni.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Az alkohol jótékony hatásai

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az alkohol fogyasztásánál a mértékletesség betartása egész életünkre vonatkozik, hiszen saját testi-és mentális épségünk, családtagjaink és szeretteink egészsége prioritást kell, hogy élvezzen!

 Az alkohol kis mértékű fogyasztásának vannak jótékony hatásai is :
 • vérkeringés javító
 • vörösborban magas a vastartalom mely jótékony hatással van a vérképzésre
 • érfaltisztító
 • oldja a feszültséget
wine, rose, glass

Egy kis kitérő 💕

Azonban sajnos nem tudok egy fontos téma mellett csakúgy elmenni. A magyarok is nagyon szeretik az alkoholt, nyilván nem kívánom leszűkíteni a kört. Például az Egyesült Királyság, Oroszország, Lengyelország esetében a kultúrából fakadóan sok embernek az alkoholfogyasztás szinte a mindennapok része. A rendszeres fogyasztás alkoholfüggőséget jelent. Tehát, ha valakinek már hetente innia kell, szokásává vált, az már alkohol függőnek tekinthető. Visszatérve a magyarországi viszonylatokra, merem feltételezni, hogy legtöbbünk hallott- látott vagy esetleg átélt olyan élethelyzetet, hogy egy szülő, partner, élettárs rabja lett az alkoholnak.
 
Aki személyesen nem is tapasztalt hasonlót, annak is lehet elképzelése arról, hogy milyen lehet egy olyan családi körben élni, ahol az egyik szülő masszív alkoholista. Sajnos több esetben a családot, a másik felet és a gyermekeket éri a szégyen és a félelem, hiszen általánosságban elmondható, ahol az alkohol kontroll nélküliség szerűen építi le az embert, ott agresszióval, lelki terrorral gyakorol nyomást a közeli családtagjaira.

A legfontosabb: NŐK- ÉDESANYÁK, tudom, hogy mindenkinek megvan a saját története, de azért a történetért te felelsz! Minden ember különleges, minden ember megérdemli a boldogságot, a nyugalmat és azt, hogy szeressék! Soha senkinek nincs joga arra, hogy téged akár lelkileg, akár testileg terrorban tartson! Soha, semmilyen körülmények között! Senki nem született arra, hogy más félelemben tartsa, megnyomorítsa! (Természetesen nem csak az alkohol válthatja ki az emberekből a pusztító viselkedésformákat.)

Vegyük észre, hogy ha mérgező kapcsolat vesz körül vagy abban élünk! Aki alkoholista lett, annak az saját döntése, bármikor változtathatna rajta, igénybe vehet számos segítséget. Magyarországon például a hatékony és fantasztikus csapattal rendelkező AA (Anonim Alkoholisták) Szövetségét! Persze nem akarom elbagatellizálni a függőséget, nyilván nagyon nehéz tud lenni! De mindenkinek megvan a felelőssége és a választás lehetősége. Erős akarat és kitartás kell ahhoz, amit szeretnénk.

A rendszeres, függőséget okozó alkohol fogyasztás anyagi bizonytalanságban és félelemben tartja a családot! Ezt egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a kiegyensúlyozott, szeretetteljes családi élettel. Választani kell! Mi a fontos?! Ha a férj vagy apa úgy dönt, hogy kicsapongó életvitel, családi terror és pusztítás nélkül nem tud élni, merítsünk lelkierőt a változtatáshoz! Asszonyok, nők, édesanyák egyszerűen nem tehetjük meg magunkkal, a gyermekeinkkel, hogy áldozatai legyünk egy életet nyomorító kapcsolatnak! Nyilván előfordulhat, bár ritkán a fordított felállás is, melyben az édesapa-férfi lenne az áldozat.

Sajnálni és együtt érezni -sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de a bántalmazott, szenvedő gyermekek érdekében mondom- messziről is lehet! Kérlek, ha hasonló problémákkal és nehézségekkel küzdesz, MERJ KÉRNI SEGÍTSÉGET!

Fontos: Magyarországon is szerencsére számos segítséget nyújtó szervezet létezik hasonló sorsú családtagok megmentésére/ kiemelésére! Védőnőknek a nő- és családvédelem is a munkájának része! Ezért bátran forduljatok területileg illetékes védőnőtőkhöz is, aki segíteni tud lakhelyetekhez és nehézségeitekhez mérten megfelelő szervezetet találni. Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy természetesen a titoktartásra, bizalomra, támogatásra védőnőtőknél is számíthattok!

Az alkohol káros hatásai

Miután nagyjából mindenkiben kirajzolódott, hogy milyen károkat képes okozni az alkohol a közeli hozzátartozókban/családtagokban, nézzük meg, hogy milyen következménye van a masszív fogyasztásnak az emberi szervezetre.

Sejtpusztítás

Sejtpusztító hatása vitathatatlan

Immunrendszer

Csökkenti az immunrendszer erősségét

Szívritmus zavar

Képes manipulálni a szív ritmusát, mely kóros szívritmus zavart, sőt infarktust is képes előidézni

Daganatos betegségek

Különböző rosszindulatú daganatos megbetegedések megjelenéséhez hozzájárul: gyomorban, nyelőcsőben, gégén, szájüregben, nyálban, hasnyálmirigyben.

Szexualitás

Csökkenti a szexuális vágyat- hosszantartó nagyfokú fogyasztása impotenciát is kiválthat.

Szociális zavarok

Szociális zavarokat és pszichés zavarokat is képes okozni a mértéktelen fogyasztókban, például alvászavart, depressziót, hallucinációkat, paranoiát, öngyilkossági gondolatokat.

Egyéb betegségek

Növeli az alábbi betegségek kialakulásának kockázatát:

reflux, cukorbetegség, elhízás, csontritkulás, zsírmáj, hepatitis, gyomorfekély, májzsugor, tuberkulózis (TBC-tüdőgümőkór), magas vérnyomás, halláscsökkenés, idegrendszeri károsodások, demencia (agysorvadással járó állapot)

Az alkohol hatása a magzatra

A várandósság alatt TILOS az alkoholfogyasztás!!! Ami azt jelenti, hogy 1 kis kortynyi alkohol sem megengedett áldott állapotban, beleértve természetesen minden alkoholt tartalmazó ételt, italt (alkoholos süteményeket is)! Hiszen a várandósság különböző szakaszaiban eltérő elváltozásokat képes okozni.

Ha végig gondoljuk, hogy az alkohol bizonyítottan sejtkárosító hatású, mely a felnőtt szervezetben is visszafordíthatatlan károkat képes okozni, nem kérdéses, hogy fogyasztása szigorú tilalom alatt van egy állapotos nő számára.

A kismama, ha várandóssága alatt alkohol tartalmú ételt/italt fogyaszt, kockára teszi, hogy a gyermeke a magzati életben olyan ártalmakat szenvedjen, melyek egy életen keresztül végig kísérhetik. Ezek közé tartoznak:

Az alkohol hatása a magzatra

 • Magzati alkohol szindróma
 • Méhen belüli retardáció
 • Koponya -arc és szív deformitások
 • Növekedési elmaradottság mely hozzájárul az alacsony születési súlyhoz
 • Koraszülöttség kockázata nagy mértékben emelkedik
 • Microcephalia- a magzati agy méretbeli visszamaradottsága
 • Gátlás alá kerül: a sejtek kommunikációja, osztódása, alakulása
 • Életképtelenség- élettel összeegyeztethetetlen visszamaradottság
 • Viselkedési- tanulási zavarok (beszéd fejlődési visszamaradottság, koncentráció-memória zavar, ingerlékenység, túlérzékenység, depresszió, agresszivitás)
 • Növekedés során észlelhető testi elváltozások
 • Pszichés, mentális problémák
cocktail, alcohol, glass

A kritikus napok a magzat életében

Tehát az alkohol ivásáról nemcsak a várandósság és a szoptatás ideje alatt kell lemondanunk, de érdemes már a tervezési időszakban letennünk róla.

Miután a megtermékenyülés megtörtént (tehát a férfi és a női ivarsejtek találkoztak és összekapcsolódtak), a kis sejtecskék kezdenek osztódni és vándorolni a méh felé, hogy a beágyazódás során a méh nyálkahártyájában (mely már jó vastag, kényelmes és biztonságos) megtapadhasson és tovább fejlődhessen.

Ez a megtermékenyülést követő 5.-8. napon veszi kezdetét. Addig úgynevezett őssejtek álltak rendelkezésre, melyek várták az információt, hogy milyen feladat betöltéséért lesznek a felelősek. Innentől kezdve az összes sejtnek megvan a saját pontos feladata, mellyel hozzájárul ismertebb nevén embriónk (körülbelül a fogantatástól számított ötödik héttől nevezzük embriónak a megtermékenyített petesejtet, előtte zigóta, majd sejtosztódás után blasztócitának tekintjük.) és részeinek (méhlepény, magzatburok, köldökzsinór) egészséges fejlődéséhez.

Ekkor még az anyuka nagy valószínűséggel nem is sejtheti, hogy szíve alatt már egy fejlődő kis csoda készül fel az életre, mivel a megtermékenyülésnek igen korai szakaszát érinti ez a folyamat.

A megfogantatást követő első 20 nap a legsorsdöntöbb a megtermékenyített petesejt életben maradása és fejlődése szempontjából.

A magzatkárosító hatások (szaknyelvben: teratogén ártalmak) ebben az időszakban is hatással vannak a sejtekre. Az, hogy milyen mértékben roncsolódtak a fogantatásban résztvevő sejtek, az első hónapban, a szelektálás elvével érvényesül.

Tehát, ha már a megfogantatás körüli időintervallumban és az azt követő hetekben az élettel összeegyezhetetlen károk keletkeztek a megtermékenyült petesejtben, melyeket már sejtszinten nem képes teljesen kompenzálni, akkor azt a szervezetünk is egyértelműen jelezni fogja a számunkra: havi vérzés formájában. (Ez az egyik törekvése a szervezetnek és az evolúciónak arra, hogy egészséges utódot sikerüljön biztosítani a további sikeres fejlődés érdekében.)

Fontos: Erős menstruációs görcsök kíséretében, vastag- a megszokottnál több vér és méhnyálkahártya tisztulás akár jele lehet annak, hogy a beágyazódás és az azt követő folyamatok abbamaradtak. (Természetesen a vetélésről a későbbiekben bővebben fogunk beszélni.) DE arra minél előbb szerettem volna felhívni a figyelmet, hogyha a várandósság megszakadásának gyanúja fennáll mindenféleképpen azonnal forduljunk szakszerű segítséghez!
 
Havi vérzésünk elmaradása viszont valószínűleg azt jelzi, hogyha még találkoztunk is a megfogantatás időszakában és az azt követő kritikus periódusban káros hatásokkal, az anyai-és embriónális komplexumok sikeresen megküzdöttek az akadályozó tényezőkkel és teljes élet reményében gőzerővel azon dolgoznak, hogy továbbra is egészségben fejlődhessen a kis csoda. Természetesen a sikeresség nagymértékben függ attól, hogy milyen mennyiségben és mekkora gyakorisággal érintkezik az anya a magzatkárosító hatással.
 
Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a későbbiek során, mikor már az anyuka is tisztában van áldott állapotával, (fogantatás után 3.-12. hét.) az igen szenzitív időszak még mindig tart! (ez az első 12 hét, vagyis a várandósság I. trimesztere). A baba és fejlődése iszonyatosan érzékeny a sejtkárosító hatásokra és sajnos a vetélésnek is még nagy a kockázata!

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük