Jód szükséglet terhesen

Jód bevitel fontossága a várandósság alatt, és arra készülve

Szervezetünk bizonyos szervei (rövid példával szemléltetve: férfiaknál a here tesztoszteront / nőknél a petefészek ösztrogén, progeszteron hormonokat termel stb…) felelősek hormonjaink termeléséért.

A hormonok, mint tudjuk, alapvetően közreműködnek egész lényünk működésében. Termelődésükkel hozzájárulnak nemi fejlődésünkhöz, hangulati állapotunkhoz, sejtjeink ciklikus megújulásához, alakítják testi adottságainkat és hozzájárulnak a testi-lelki állapotunkhoz.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

A jód bevitele azért is lényeges, mert egy olyan hormontermelő szervünkhöz kapcsolható, amelynek funkciójához – a pajzsmirigy hormon termeléséhez– kulcsfontosságú.

Orvosi rövidítése a TSH– vagyis Thyreoidea Stimuláló Hormon, pajzsmirigyünk serkentő hormonja. Előállításához jódra van szüksége a szervezetünknek.

A jód ezen felül még hozzájárul idegrendszerünk működéséhez és testünk anyagcsere folyamataihoz is.

Érdekesség: Fontosnak tartom kiemelni, hogy természetesen szervezetünk egy hatalmas információ halmozódással bíró fantasztikus és egyedülálló élni és egyensúlyban maradni akaró csoda. A nap minden percében arra törekszik, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából, különböző megpróbáltatásokkal szemben. Ezért is, bármilyen (felszíni vagy belső) felborulás megterhelheti a szervezetet, hiszen mindent mozgósítani szükséges a kompenzáláshoz.
 

Ebből kiindulva szerettem volna szemléltetni, hogy például a pajzsmirigy hormontermelésének fokozott felborulása akár krónikus betegség kialakulását is okozhatja.

Mivel a várandósság következtében alapjaiban változik meg hormonjaink termelődésének mértéke, így ez alól pajzsmirigyünk sem lesz kivétel. (Várandósság során a pajzsmirigy hormonjainak T3 és T4 termelődése akár 50%-kal is megnőhet.)

Tipp: Ha a családban már előfordult pajzsmirigy betegség, esetleg volt már olyan laboreredményünk, mely akár csak gyanút ébresztett, vagy csak sejtésünk van afelől, (pl. szabálytalan hízás vagy fogyás, túlzott szőrösödés olyan testtájakon is, ahol a nőkre nem jellemző stb..) hogy pajzsmirigy hormonjaink nem az ideális értékhatárok között termelődnek, akkor tanácsos még a babatervezés időszakában vérvizsgálattal egybekötött laboreredményt készíteni.

Ha valóban fennáll a pajzsmirigy termelődési zavar, egyénre szabott gondozásra lesz/van szükség. (Még a komplex várandós vitaminban is speciális készítmény szedése válhat szükségessé.)

Jódhiányos állapotból fakadóan, tehát a pajzsmirigy hormonjainak harmóniája felborulhat. E fajta hiányállapot nem csak a fogantatást de a magzat egészségét (jódhiányos golyva, perinatalis- illetve újszülöttkori mortalitás, kreténizmus, kognitív fejlődési visszamaradottság) és akár a várandósságot is veszélyeztetheti.

A jód fontossága terhesség alatt

Természetes jód források

  • jódozott só
  • tengeri hal
  • ivóvíz
  • rák
  • csukamájolaj

A USA Institute of Medicine ajánlása is felhívja a figyelmünket, miszerint a nagyobb mértékű jód bevitelre a szoptatási időszakban is hangsúlyt kell fektetnünk, ügyelve arra, hogy a pocaklakós időszakot meghaladva is fedezni tudjuk kisbabánk jód igényét.

Ajánlott mennyiség: 175 mg/nap

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük