Folsav a várandósság alatt

Folsav (B9 vitamin): 1 dolog amit mindenképp szedned kell már a fogantatás előtt!

A folsav sok szempontból kivételes. Egyik legfőbb ismérve, hogy a magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hiszen a velőcső záródási rendellenesség /a nyitott gerinc, agy és koponya hiány/ megelőzésére szolgál, mint ezt sok kutatás alátámasztja.

De mi is az a velőcső záródási rendellenesség?

A magzat fejlődése nagyon összetett, mint általában az élet vagy az emberi test működése. Egy nagyon komplex folyamat következménye. A megfogantatás után a magzat fejlődésnek indul különböző biológiai folyamatok során. Az egyik legsúlyosabb fejlődési rendellenesség a velőcső vagyis az idegcső záródásának a hiánya.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Folsav - az idegrendszer fejlődése

Az idegrendszer fejlődése különösen sokrétű, azért igyekszem minél közérthetőbben és egyszerűbben átadni az információt, hogy el is tudjátok képzelni. Az embriónak a központi idegrendszere a várandósság igen korai szakaszában kezd el fejlődésnek indulni és ennek egyik mondhatni legfontosabb alapja a velőcső. A velőcsőnek a törzsi (közép) részéből fog képződni a gerincvelő és feji része pedig az agyvelő kialakulásáért felel.

Az idegrendszer fejlődése és a velőcső záródása a várandósság 4-8. hetéig történik. Mint érezhetjük ez az időszak a kisbabánk fejlődése szempontjából igen szenzitív, biztonságos fejlődését a B9 vitaminnal tudjuk elősegíteni. A csapda helyzet az, hogy akkor van a legnagyobb szükségünk rá, amikor még többségünk nem is tudja, hogy a megtermékenyülés megtörtént, tehát a kisbabánk már fejlődésnek indult.

University of Ulster keretében végzett tanulmányok alátámasztják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a megfogantatás előtt 12 héttel elegendő folsavat (400 mg/ nap) fogyasztott: 7 évvel később gyermekeik kognitív képessége növekedett, szélesebb és választékosabb szókinccsel rendelkeztek.

Kimagaslóbbnak mutatkozott az érzelmi intelligenciájuk is, mint azoknak, akiknek anyja a várandóság során természetes táplálék formájában vitte csak be a folsavat.

folsav a várandósság alatt

Érdekes tény az, hogy a gyermekáldást tervező szülők, legfőképpen leendő anyukák majdhogynem a fele nem fogyaszt folsav készítményt a megfogantatás előtt.

A B9 vitamin pótlást azért is kell nagyon szem előtt tartanunk, mert a kirívó eredményeket azért okozhat, mert a legprecízebb étrend kialakítása alatt is szinte lehetetlen elég mennyiséget bevinni szervezetünkbe.

A várandósság korai szakaszában akkora raktárkészlettel kell rendelkeznünk belőle, ami teljes mértékben biztosítani tudja magzatunk idegrendszeri fejlődését.

Bajt semmiképp nem okozunk, ha folsavban gazdag ételeket is fogyasztunk. Ilyenek például a hüvelyesek: lencse, borsó, bab, mindemellett még a spenót, brokkoli, kelbimbó, spárga, avokádó, illetve a gyümölcsök.

Továbbá az is érdekes tényként szolgálhat a számunkra, hogy a folsavat készítmény formájában (mesterségesen előállítva) jobban tudja hasznosítani a szervezet, mintha folsav tartalmú ételeket fogyasztanánk el.

University of Ulster keretében végzett tanulmányok alátámasztják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a megfogantatás előtt 12 héttel elegendő folsavat (400 mg/ nap) fogyasztott: 7 évvel később gyermekeik kognitív képessége növekedett, szélesebb és választékosabb szókinccsel rendelkeztek. Kimagaslóbbnak mutatkozott az érzelmi intelligenciájuk is, mint azoknak, akiknek anyja a várandóság során természetes táplálék formájában vitte csak be a folsavat.

Tehát ne feledjük leendő szülők, hogy a B9 vitamin elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez!

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük