d-vitamin kismamáknak

Babavárás: 7 dolog amiért a D-vitamin szükséglet a duplájára emelkedhet

D vitamin pótlás esetében könnyebb dolga van azoknak az embereknek, akik napsütésben gazdag vidékeken élnek, mert a D vitamin a napfény sugarainak (UV- B) segítségével bőrünkön keresztül be tud épülni, így akár 15-20 percnyi napozás elegendő lehet a napi D vitamin szükségletünk kielégítésére.

Szeretném kiemelni, hogy a szolárium nem tekintendő jótékony hatásúnak ebben az esetben sem, hiszen másfajta UV sugarat bocsát ki magából (UV-A), így nem alkalmas a D-vitamin hasznosítására.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Ha a napozást választjuk, érdemes annak tudatában lenni, hogy a legtöbb napvédő krém használata gátolja a D-vitamin bőrön keresztül történő beépülését. Ha viszont nem kifejezetten napozunk, hanem a verőfényes napsütésben fürdőzést választjuk egy kellemes séta, vagy egyéb szabadidős program keretében, akár kb. 20-30 perc is elengedő lehet a D vitamin szükséges napi feltöltésére.

Olyan földrajzi területen, mint például Anglia, (Érdekességképpen szeretném kiemelni, hogy a D-vitamin hiány okozta csontritkulás más néven Angol-kór az éghajlat adta adottságok miatt kapta a nevét.) nehezített a Nap által hasznosítani a D vitamint, ezért sokkal gyakoribb a csontritkulás kialakulásának kockázata. Különösen olyan évszakokban, amikor kevesebbet érintkezhetünk a Nappal, például az őszi-téli- kezdeti tavaszi időben.

Ha munkánk során zárt épületben töltjük mindennapjaik többségét érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk a pótlására. A kalcium esetében a D-vitamin elengedhetetlen annak felszívódásához. Így fontos alkotó elemként hozzájárul fogazatunk és csontjaink egészségéhez és fejlődéséhez, gyulladáscsökkentő hatással bír továbbá erős pajzsként hat a fertőzésekkel szemben.
D-vitamin fontossága a babavárás alatt

D vitamin a babavárás idején

A D-vitamin pótlása ugyanannyira fontos a fogantatás előtt mint várandósság alatt. Megannyi kutatás támasztja alá, hogy azoknál az anyáknál akik, oda figyeltek a megfelelő D-vitamin ellátottságra várandóságuk alatt is, csökkent a gyermekeknél az I. típusú cukorbetegség kialakulásának a veszélye.

( I- típusú cukorbetegség orvosi nyelven a Diabetes Mellitus, olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet hasnyálmirigy szerve a saját inzulintermelő béta sejtjeit blokkolja/rombolja. Tehát ezért a betegeknek külső segítséggel inzulin injekcióval kell pótolniuk saját inzulintermelésük hiányát.)

Továbbá fontos szerepet tölt be belső környezetünk alkalmazkodásához és keringési rendszerünk működéséhez. Journal of Bone and Mineral Research folyóiratában megjelent kutatási publikációból pozitív eredményeket kaphatunk az egészséges várandóság alatti magas dózisú D-vitamin adagolás tekintetében. 

Dr. Bruce Hollis vezette kutatócsoport véleményezése alapján megtudhatjuk, hogy maximális adagolás mellet is veszélytelennek és hatékonynak bizonyul a D-vitamin szedése. Melynek szükségleti mennyisége a duplájára emelkedhet a várandósság alatt.

Mennyi D vitamin kell a várandósság idején?

Az ajánlott napi mennyiség. 2000 NE, ami a várandósság 12. hetétől ez az igény megnőhet 4000 NE-re is. (NE- rövidítése: Nemzetközi Egység) vagy 10 mg/nap

D-vitaminban gazdag ételek

D-vitamin igényünk kielégítéséhez milyen ételek járulhatnak hozzá? Íme:

  • lazac
  • szardínia
  • tonhal
  • tojássárgája
  • tőkehal
  • máj
  • étcsokoládé
  • gomba
  • tej
  • csukamájolaj
Fontos: Zsírban oldódó vitaminok esetében (ezek: D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, A-vitamin), fokozottan oda kell figyelnünk, hogy betartsuk az ajánlott napi mennyiséget. Mivel, ezeket a vitaminokat jobban raktározza a szervezet és a D-vitamin esetében is ha túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, ellenkező hatást váltunk ki, mely károsító hatással bírhat az embrióra.
 
De ugyan ilyen fontosnak tartom kiemelni, hogy a D-vitamin ajánlott napi fogyasztása éppen olyan fontos elem a fejlődő magzatunk számára mint a Folsav.

Érdekesség: British Medical Journal brit szaklap egyik független szerzőjének- Drug and Therapeutics Bulletin véleménye szerint: Az angol lakosság, újdonsült várandós anyukáinak a kiegyensúlyozott- egészséges táplálkozás mellett, legfőképpen a D-vitamin és Folsav igény kielégítése a legkardinálisabb faktorok a vitaminok tekintetében.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük