Terhes vitamin e-vitamin

Babavárás: Mikor segít és mikor árt az E-vitamin (Alfa-tokoferol)?

Az E vitamin is azok közé a vitaminok közé tartozik, melynek túlzott fogyasztása káros lehet a leendő magzatunkra és ránk is. Ha nem viszünk be belőle elegendő mennyiséget a szervezetünkbe az is különböző problémákat okozhat. Ajánlott napi mennyisége: 12 mg/nap. Na de akkor lássuk is milyen pozitív hatásait érvényesíthetjük fogyasztásával, illetve miért fontos betartanunk az ajánlott napi mennyiséget.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

E vitamin jótékony hatásai

 1. Antioxidáns hatású
 2. Sejtvédő erővel bír (tehát sejtszinten képes védelmi funkciót biztosítani például a vörösvértestek számára is)
 3. Támogatja immunrendszerünk védelmező funkcióit, melynek következtében a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá válhatunk
 4. Segíti a bőr regenerálódását, ezáltal gyorsítja a sebgyógyulást is
 5. Csökkenti a preeclampsiat /magas vérnyomással és fehérje ürítéssel járó terhességi mérgezés/. A későbbiekben részletesen kitérünk ezen állapot értelmezésére, kockázati tényezőire és természetesen a megelőzésének lehetőségeire.
 6. Segédkezik a magzati károsodás csökkentésében, a koraszülés esélyét és a magzati elhalálozás előfordulását is csökkenti.
 7. Férfiak esetében, a nem elegendő E vitamin bevitel nehezítheti a termékenységet, hiszen negatív hatással lehet a szexuális vágyra.
 Érdekesség: Az E vitamin hiányának nincsenek konkrét testi tünetei.

Mik az E vitamin túladagolás káros hatásai?

Most feltehetnénk a kérdést, hogy ennyi jótékony és támogató tulajdonsága mellett, miért is bírhatna kárt okozni? Károsító hatása a magzati szív-fejlődéssel hozható összefüggésbe:

Hollandiában a rotterdami Erasmus Egyetem kutatói vizsgálatot végeztek az E-vitamin túlzott fogyasztása és a magzati szívrendellenesség összefüggésével kapcsolatban. A kutatás keretein belül 276 olyan édesanyának az étrendjét vizsgálták, akinek gyermeke szívfejlődési zavarral született. Ezeket az adatokat felhasználva, 324 egészséges babát világra hozó anyuka étkezési szokásaival összehasonlították. A felmérés rávilágított arra a tényre, hogyha az ajánlott napi mennyiség felett kétharmados többleti bevitel történik, akkor az káros hatással van a magzati szívfejlődésre.

az E vitamin érdekessége és egyben veszélye továbbá abban is rejlik, hogy az említett többletfogyasztás már a várandósság előtti 1 hónapban is ártó hatással bírhat. Következésképpen levonhatjuk, hogy már a fogantatás előtti időszakban (minimum 1 hónappal ) tanácsos odafigyelnünk, hogy táplálék kiegészítőnk milyen mennyiségben tartalmaz E-vitamint, hogy véletlenül se essünk át a ló másik oldalára!

Milyen ételekben található E vitamin?

Mivel szervezetünk nem képes önmaga előállítani az E vitamint így lessük meg, milyen ételekben találkozhatunk vele nagyobb mennyiségben:  

 • Olajos magvak (mandula, dió, tökmag, fenyőmag, napraforgómag, szezámmag, pisztácia, mogyoró)
 • Hüvelyesek (bab, borsó)
 • Búzacsíra
 • Növényi olajok (kókuszolaj, napraforgó olaj, olívaolaj, búzacsíraolaj)
 • Sötétzöld zöldségek (spenót, mángold, brokkoli, petrezselyem)
 • Gyümölcsök (mangó, kivi)
 • Teljes kiőrlésű gabonafélék
 • Tej és tojás

Felszívódását támogatja ha C-vitamin és Szelén is jelen van fogyasztása során. Viszont a Vas, Réz, Mangán gátolja a hasznosulását, ezért érdemes odafigyelnünk, hogy ne egyidőben gondoskodjunk a pótlásukról.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük