kismama étrend és diéte

Fogantatásra készülve: Miben kell változtatnom az étrendemben?

A változatos étrendet és megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelt nem csak a várandósság kezdetén, de egész életünkben igen hasznos megtartani. Amit a szervezetünkbe beviszünk, a testünk azzal tud kompenzálni, segíteni egész felkészültségünket a külvilág adta megpróbáltatásokkal szemben (őszi-téli időjárás, baktériumok, vírusok stb..). A testi kiegyensúlyozottság megtartásának a változatos étrend az egyik alapvető feltétele.

Sajnos vannak olyan ételek, amelyek akár a mindennapjaink részévé is válhattak, hiszen tudom nagyon finomak, könnyen beszerezhetőek és valóban azt az érzést hívják elő, hogy most nagyon finomat fogok enni/inni!

Ahhoz, hogy étrendünk egészséges legyen, 3 fontos elemre kell odafigyelnünk!

Az egyik, hogy a bevitt tápanyagok valóban hasznosak legyenek, ne pedig inkább romboló hatással bírjanak ránk.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Folyadékbevitel a babavárás alatt

Ide értendőek a cukros-szénsavas üdítők. A cukor az ételek édesítőszere, sok fajtáját ismerhetjük (fruktóz, laktóz, glükóz, szacharóz stb.), melyek többsége természetes ételekben, mint pl. zöldségekben, gyümölcsökben, tejtermékekben is megtalálhatóak. Az előre elkészített, cukorral telített ételek nagyon meg tudják terhelni a szervezetet, főképpen, ha ezt még túlzott mennyiséggel is társítjuk.

A cukorról érdemes tudnunk, hogy fogyasztása után, a felszívódását követően, az agyunk boldogság központját stimulálja az élvezeti drogokhoz hasonlóan. Felszívódását tekintve is már terheli a szervezetet, hiszen magas szénhidrát tartalma miatt hamar felhevíti a fogyasztó emberek energiadús érzetét, majd később a gyors energia felhasználás kifárasztja a testet.

Mindezen reakció hat vérnyomásunkra, szívünk dobbanásainak erős stimulálására és nem utolsó sorban elhízáshoz vezethet.

A multi cégek által gyártott szénsavas üdítőitalok nem csak cukor tartalmuk miatt nem felelnek az egészséges étrendbe, de sajnos a színezőanyagokkal és szénsavval dúsításuk sem tesz jót a szervezetnek.

De folyadékra igenis nagy szükségünk van, ugyanis testünk több mint fele víz.

Bár nők esetében ez 50% (férfiaknál nagyobb, 60% és csecsemőknél még magasabb, 70%) ezért fontos folyadékraktárunkra mindig odafigyelni, mert az ember akár több hetet is kibír élelem nélkül, de víz hiányában csak néhány napot.

Fontos figyelembe vennünk azt is, hogy szervezetünk nem raktározza ezt a folyadék százalékot, hanem működéséhez szükséges folyamatok révén állandó felhasználás alatt tartja. Így sok esetben például a légzés, izzadás, vizelés, különböző anyagcsere folyamatok során folyamatosan veszítünk bevitt folyadék ellátottságunkból melyet testünk kiegyensúlyozott működéséhez pótolnunk kell. Elégtelen folyadék pótlás esetén akár életveszélyes anyagcsere folyamatok is felléphetnek.

Átlagos napi vízszükséglete egy egészséges embernek: 2,5-3 liter. Amelynek egy részét étel formájában is be tudjuk vinni (magas folyadéktartalmú zöldségek, gyümölcsök, levesek stb).

Tipp: Tanácsos a folyadékbevitel növelését a fokozatosság elvével kísérni. Ez azt jelenti, ha eddig napi 1 litert ittunk, akkor holnaptól ne kíséreljünk meg 3 litert magunkba erőszakolni. Próbáljuk meg fél literekkel növelni hetente az elérni kívánt folyadékbevitelt. Hasznos lehet fél literes kis üvegekből inni, hiszen az gyorsabban fogy, így könnyebben tudjuk növelni vízfogyasztásunkat. További részletek.

Cukros üdítők ismérvei

Felületesen nézzünk át néhány olyan dolgot amik miatt lehet érdemesebb más finomságot választani a felsoroltakon kívül:

2 dl kóla = 8 szem kockacukornyi cukor
A cukor jelentős része zsírrá alakul át
Koffeintartalma miatt fokozottan terheli a szívet/vérnyomást
Értékes ásványi anyagokat von el a kismama és a magzat szervezetétől (pl a csontoktól) 😱

Egészségtelen, magzatkárosító étrend

Ennél a résznél fontosnak tartom kiemelni, hogy a fő célunk nem az, hogy soha többé rá se nézz egy hamburgerre és mellé eszedbe ne jusson többet cukros üdítőt inni. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, amit figyelembe kell venni. Ez pedig a mértékletesség! Nem azzal leszünk feltétlenül egészségesek, ha nem fogyasztunk soha “bűnös ételeket”.

Viszont egészségtelenül táplálkozunk, ha többször fogyasztunk egészségtelen ételt, mint alacsony szénhidrát tartalmú ételeket, zöldséget és gyümölcsöt. Ha kéthetente egyszer vagy akár heti egyszer megkívánsz egy rosszabb tápanyag értékkel bíró ételt, egy cukros üdítőt vagy akár az imádott csokoládédat nem történik baj.

Chips / olajban sütött gyors ételek

Sok benne a só, ami vizet vesz el a szervezettől

Nagyon alacsony a tápanyagtartalma

A bőséges olajban kisütött élelmiszerek túlzott fogyasztása elhízáshoz vezethet, pattanásokat okozhat, mivel zsírosítja a bőrfelszínt is!

Hamburger

Nagyon hasonlít a Chipshez, szinte amikor hamburgert esztek tápanyag értékében majdnem megegyezik a Chipssel, ellenben a kalória tartalma nagyobb. Nem szabad, hogy megtévesszen benneteket az, hogy van benne akár egy falatnyi zöldség is.

Édességek és magas szénhidrát tartalmú ételek

Hamar kimeríti a szervezetet, hiszen a cukor nagy energia tartalommal bír. Mint említettem, ez egy olyasfajta energia, ami hamar megemeli az aktivitásunkat

Hirtelen nagyon energikusak leszünk, viszont ugyanilyen hamar ki is meríti a raktárainkat.

Roncsolja a fogakat.

Túlzott fogyasztása kiemelten roncsolja az inzulin termelés folytonosságát, mely (inzulinrezisztenciát) cukorbetegséget és sok más súlyos betegség táptalaját képezheti, így a teherbeesés esélyét fenyegetheti.

A magas szénhidrát, illetve cukor bevitel a petesejtek minőségi romlását okozza.

Fogyasztásuk maximum hetente 1-2x ajánlott. ( Lehetőleg minimális mennyiségben.)

Tudom, hogy nagyon csábítóak az édességek, mert olyan színesek, de fontos szem előtt tartanunk, hogy ez a rengeteg mesterségesen előállított színezőanyag miatt van, amit a szervezet nem tud megfelelően lebontani, hiszen többsége nem természetes. ( De ha esetleg mégis, akkor is magas koncentrátumban a természetes színezőanyagokat sem tekinthetjük egészségesnek.)

Tipp: A bő olajban sütés helyett inkább használjuk a sütőnket és a tepsit! Sokkal egészségesebb akár a krumpli is kevés olíva olajon légkeveréses sütőben megsütve, mint tocsogó napraforgó olajban! A zöldségek nyersen vagy pároltan a leggazdagabbak tápanyagokban. Húsokat/halakat is érdemesebb sütőben teljesen átsütni hiszen így nem csak ízletesebb de könnyebben emészthető is.

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük