Eker Tímea Védőnő

Eker Tímea védőnő – Bemutatkozó

Hahó szülők/leendő anyukák! Mielőtt elkezdem védőnő blogom fejlesztését engedjétek meg, hogy bemutatkozzam és elmondhassam nektek miért is érzem fontosnak, hogy megosszam veletek azokat az ismereteket illetve tapasztalatokat amelyekkel rendelkezem.

Mindig nehéz valami újat kezdeni. Ezt igaznak tartom még egy blog elkezdésére is, nemhogy egy családalapításra! Véleményem az, hogy lényeges a téglákat erős alapokra helyezni.

A nevem Eker Tímea, Magyarországon születtem Budapesten 1992-ben. Érdekes módon kiskorom óta nagyon vonzottak a kisgyerekek, majd a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések, a gyermekgondozás. Később intenzíven foglalkoztatott, hogy mitől lesz valaki “jó” szülő. Valószínűleg gondolkodásomat és effajta érdeklődési irányomat nagyban befolyásolta az is, hogy a közeli családtagjaimat is vonzották a témák. Nagypapám pszichológus, nagymamám szociológus és nem utolsó sorban keresztanyám pedig védőnő. Ők nagyszerű emberek, akik hatással voltak rám a pályaválasztásban. Mindig is érdekeltek a gyermekek, hamar rájöttem, hogy különleges kapcsolatot tudok kialakítani velük.

11 éves koromban el is döntöttem, hogy mindenképpen újszülöttekkel, csecsemőkkel, kisdedekkel és a gyermekek fejlődési lépéseivel szeretnék foglalkozni. Védeni, segíteni őket és családjukat, szüleiket, hogy a legideálisabb testi-lelki fejlődésüket elősegítő családi biztonságban nőhessenek fel, hogy később a társadalom teljes értékű tagjává váljanak.

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Védőnői diplomámat kiváló eredménnyel 2017-ben szereztem a Semmelweis Egyetemen. Talán sokan nem tudják, hogy ez a védőnői szakma, hivatás mit is takar. Ezen soha nem lepődöm meg, hiszen sok fajta oka van.

Elsősorban az én szakmám hungarikumnak tekintendő, ami azt jelenti, hogy Magyarországon a védőnő munkája igen sokrétű! A várandóságtól kezdve részesei vagyunk a gondozottjaink életének, akiknek egészségügyi, pszichológiai, gondozási, étrendi tanácsokat adunk, figyelemmel kísérve a magzat/ újszülött /csecsemő/ gyermek fejlődését.

Mi védőnők nagyon sok színtéren vagyunk részesei a gyermekek és családok életének. Ha van egy védőnői diplomád nagyon nagy felelősséggel tartozol a hozzád forduló családok életében! Miután szakmai tudásomat a gyakorlati tudásommal együtt kifejlesztettem, életem egy új szakaszába lépett!

Angliába költöztem, hogy párommal álmunkat megvalósítva mi is családot alapíthassunk. Tavaly, 2019-ben házasodtunk össze. Hivatásomat nem szerettem volna magam mögött hagyni és szerencsére az élet sem engedte, így a mai napig képzem magam és szükség szerint még, ha távolról is, de több családot és gyermeket gondozok.

Szerencsém van, hiszen Magyarországon lévő családoknak is és az Egyesült Királyságban élő magyar szülőknek is szükség szerint a segítségükre lehetek. Látom és érzem, hogy védőnőre mindenhol szükség van, hiszen támasz és útmutatás mindenkinek kell, főleg egy olyan élethelyzetben amiben még tapasztalatlanok vagyunk. Illetve akkor is, ha tapasztalatunk van ugyan, de a körülmények változtak vagy esetleg mi akarunk rajtuk változtatni.

Eker Tímea védőnő

Mit csinál egy védőnő?

Életemnek elértem azt a szakaszát, hogy a közeljövőben szeretnénk férjemmel mi is gyermekes családot! Egy olyan ötlet kapott el, amit nehezemre esne elengedni! A blogomban szeretnék végigmenni mindazokon a tapasztalatokon, amiken át fogok menni leendő édesanyaként, magyarázó segítséget nyújtva a többi (leendő) szülőnek, hogy a felkészülés időszakában, a várandósság alatt és az azt követő periódusban mi mindenre érdemes odafigyelnünk, milyen praktikákat mikor érdemes bevetni és ezek mennyire lehetnek hasznosak.

De mit is tudhat egy védőnő?

Ha megengeditek kiemelnék két számomra közel álló területet. Például a kórházi védőnők, akik az újszülöttekért és édesanyákért felelnek, amíg a kórházon belül töltik első pár napjukat. ( Magyarországon ez a minimum idő, ha mindent rendben találnak: 3 nap. ) Ennek nehézsége, hogy a védőnőnek nincs sok ideje kialakítani mélyebb kapcsolatot a családdal, folyamatosan monitorozni és segíteni elkövetkezendő életüket.

Területi védőnőként viszont, az előbbivel ellentétben mindenre van idő! A területi védőnők akik igazán komoly segítséget tudnak adni a szülőknek és a családnak.

Már a fogantatás pillanatától, ahol a szülész-nőgyógyász szakorvos megállapítja a várandósságot, következő lépcsőként a területileg illetékes védőnőhöz küldi a kismamát. Ettől a pillanattól kezdődik a védőnő feladata. A védőnő, mint a nevében is benne van, (magyar összetett szó) azt jelenti, hogy védelmező – segítő társként nyújt szerepet a család életében. Mint egészségügyi szakember, látja el gondozási tanácsokkal a szülőket.

Szakmámon belül itt találtam meg hivatásomat, hiszen végig a szülők segítségére lehetek akár már a fogantatás előtti időszakban is. Például: milyen vitaminokat érdemes fogyasztani, hogy elősegítsük a magzat fogantatását és egészségét? Milyen ételeket, milyen mértékben érdemes bevinnünk? Milyen tevékenységekre kell odafigyelnünk esetleg szükségünk van-e életmódváltásra?

Később az egész várandósság alatt, trimeszterekre lebontva (várandósság időtartamának beosztására szolgáló 3 szakasz) segíti az édesanyát a testi-lelki változások megértésében, felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, illetve el is magyarázzuk miért is fontos, majd segítjük elemezni azokat… Továbbá fontos szerepet játszunk a szülés és szülőségre történő felkészítésében is! Ez egy igen összetett folyamat, ahol minden téren a maximumot kell nyújtani a szülők számára!

Fontos, hiszen, ha egy kis csöppség érkezik, a családban először igazán kuszának tűnhetnek a dolgok, a rengeteg teendővel, a társadalmi elvárásokkal, a magunkkal szemben támasztott elvárásokkal, a beilleszkedéssel, a táplálkozással, szoptatással, mesterséges táplálással-hozzátáplálással illetve az újszülött/csecsemő gondozásával és az anya-gyermek/szülő/testvér kapcsolat kialakításával teli új teendőkkel.

Feladatomnak tekintem, hogy ezt a kusza világot segítsem a szülőknek kibogozni és a gyerekvállalásban is teljes mértékben támogassam, hogy meglássuk a csodát, az örömöt és élvezhessük azt, amit a szülőség számunkra nyújtani tud!

Én is állandóan fejlesztem magam, szerintem ez elengedhetetlen, hiszen a gyermekeinknek is a saját generációjukhoz kell majd alkalmazkodni, melyet csak is a szülői magatartás és biztonság tud megalapozni számukra!

Legyünk modern, “elég jó” szülők!

Eker Tímea

Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői tanácsadás Eker Timivel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük