b vitamin babavárás alatt

4 nélkülözhetetlen B vitamin fajta, ha kisbabát tervezünk/várunk

Mostani cikkemben bemutatom, hogy melyik az a 4 fajta B vitamin, amik szedése elengedhetetlen minden kismamának a családtervezéskor és a babavárás során. 

Vitamin Egyéb neve Ajánlott napi mennyiség
B1 Vitamin Tiamin 1,5 mg
B2 Vitamin Riboflavin 1,8 mg
B6 Vitamin Piridoxin 2,6 mg
B12 Vitamin Kobalamin 2,6 mg

A B vitamin(ok) szedése nagyban hozzájárulnak a vetélés kockázatának csökkentéséhez is, ezért fordítsunk figyelmet a szedésükre, leginkább a várandósság első 3 hónapjában (I. Trimeszter)!

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

B1 vitamin (Tiamin)

A B1 vitaminnak számos jótékony hatása van, ezek közül csak néhányat szeretnék kiemelni. Ha nem is gondolnánk, jelentősen hozzájárul testi-lelki-szellemi jólétünkhöz. Akár várandós vitamint választunk, akár komplex B-vitamin készítményt, szinte biztosak lehetünk benne, hogy B1 vitamint is fog tartalmazni. Külön csak erre kifejlesztett tablettát nem érdemes magunkhoz venni.

Tanácsos mennyiség: 1,5 mg/nap

Támogatja:

 • az idegrendszer működését
 • a szénhidrát anyagcseréjét
 • a vérképzést
 • az emésztést
 • szívünk, izomzatunk működését Ezen felül nagyon jó antioxidáns.
A B1 vitamin hiány növelheti a szétszórtságunkat
A B1 vitamin hiány fokozhatja az ingerlékenységünket
A B1 vitamin hiány felboríthatja az idegrendszert érintő anyagcserét

Milyen ételekben van B1 vitamin?​

Ételek formájában is nagyszerűen tudjuk emelni, illetve kiegészíteni B1 vitamin szükségletünket. Megtalálhatjuk például:

 • növényekben: bab, borsó, spenót, búzacsíra, spárga, gombák, zöld levelesek
 • olajos magvakban
 • húsokban: nyúlhús, sertéshús, marhahús
 • teljes kiőrlésű pékárukban
 • tojássárgájában
 • barna rizsben

B2 vitamin (Riboflavin)

Érdemes már a fogantatás előtti időszakban is fogyasztani, mert segíti a megtermékenyülést. A babavárás során és annak előrehaladtával energiaszükségletünk fokozott növekedésnek indul, melyet legfőképpen az első és az utolsó trimeszterben érezhetünk majd.
 
Ennek legfőbb oka, hogy az első 3 hónapban a vér áramlása megváltozik, mely kisbabánk eredményes táplálása miatt alakul át, illetve bővül.
 
Az utolsó trimeszterben is érezhetünk hasonló energiahiányt kis emberpalántánk megnövekedett méreteiből fakadóan. Mozgásunk korlátozódik vagy akár alvási nehezítettségünk is hozzájárulhat alacsony energia- szintünkhöz.

 

A B2 vitamin segíthet e tünet enyhítésében, bár külön tabletta formájában ezt sem érdemes szedni. Általában komplex vitaminok és B vitamin készítmények együttesen tartalmazzák a B vitamin alcsoportjaival egyetemben.

Ajánlott mennyiség: 1,8 mg/nap

Milyen ételekben van B2 vitamin?

Táplálék formájában tartalmazza:

 • sajt, tejtermékek
 • tojássárgája
 • teljes kiőrlésű pékáruk,
 • zöldségek: zöld levelesek, spenót, spárga, hüvelyesek, brokkoli, avokádó, kelbimbó, gomba, petrezselyem
 • baromfihús

B6 vitamin (Piridoxin)

A várandósság első trimeszterében előforduló specifikus tünetek közül mondhatni a leggyakoribb a terhességi hányás, amely akár a babát váró nők 45-90 %-át is érintheti. Általában több fokozatával találkozhat egy újdonsült anyuka. Kezdődhetnek a reggeli hányinger érzésével, (jó ha tudjuk, hogy nem feltétlen csak reggel jelentkezhet!) s ezt gyakori esetben a tényleges hányás is követheti.
 

Érdekesség: Sajnos van súlyos változata is, pl. a vészes terhességi hányás, melynek gyakorisága és akár túlzott mennyisége is súlyos következményeket vonhat maga után. Szoros orvosi-szakmai felügyelet mellett kell ez esetben a kismama tüneteit kezelni.

Az első trimeszterben jelentkező hányinger-hányás pontos okát még nem ismerjük. A szakmai vélemény szerint, gyakran öröklődik anyáról anyára ez a fajta erős reflexes testi védekező mechanizmus.

Évtizedes kutatások és megfigyelések támasztják alá, hogy az első trimeszterben jelentkező hormonváltozások okozhatta hányingert, émelygést és hányást a B6-vitamin rendszeres szedésével nemcsak mérsékelni, de akár lehetséges teljesen elmulasztani is.

Ajánlott napi mennyisége: 2,6 mg/nap

A hányingert, hányást, bizonyos ételektől vagy szagoktól való rosszullétet nem kell feltétlen egy értelmetlen kínzó gyötrelemként felfognunk. Lehet, hogy kicsit segíthet megértenünk, hogy testünk csak a legjobbat szeretné a magzatunknak. Ezek a rosszullétek testünk védekező hatását jelezhetik.

B12 vitamin (Kobalamin)

Ajánlott napi mennyiség: 2,6 mg/nap
 
A B12 vitamin megannyi anyagcsere folyamatunkban játszik fontos szerepet:
 • Többek között elősegíti a vérképzést, hiszen jelenlétével hozzájárul a vörösvérsejtek termeléséhez, így a vashoz hasonlóan gátolja a vérszegénység kialakulását.
 • Ezen felül szükségünk van B12 vitaminra a fehérjék képződéséhez, így alapvetően hozzájárul immunrendszerünk stabilitásához.
 • És még az örökítő anyagunk (DNS) előállításában is részt vesz.
Tehát B12 vitaminra alapvetően szüksége van a szervezetünknek! Előrébb tekintve, a várandósság ideje alatt változnak és fokozódnak anyagcsere folyamataink. Ennek következtében az egyik lényeges ok, amiért érdemes már a babavárás előtti időszakban is előre gondoskodnunk a megfelelő pótlásáról.
 

A másik elengedhetetlen ok, a FOLSAV felszívódásához köthető. Ezt a tényt azért is nem a felsorolásba írtam bele, hogy véletlenül se vesszen el a sorok között! Már a vitaminok elemezésénél észrevehetjük, hogy sok esetben a vitaminok összefüggést képeznek egymással a felszívódásukat és hasznosulásukat tekintve, illetve ellenkező esetben akár gátolhatják is egymást ezen folyamatok alakulásában.

A B12 vitamin jelenléte ez esetben döntő fontosságúnak számít a Folsav számára, hiszen csakis együttes erővel tud a folsav megfelelően felszívódni.

De még mindig lehet fokozni a B12 vitamin támogató szerepét, ugyanis a magzati-idegrendszer és vérsejtek szerveződésében/fejlődésében is kulcsszerepet játszik.

szülővé válás és a pszichés nehézségek

Milyen ételekben van B12 vitamin?

Ételek, amelyekben magasabb mennyiségben találhatjuk meg a B12-vitamint:

 • Olajos halak és” tengeri herkentyűk” (rák, kagyló, lazac, szardínia, tőkehal, tonhal)
 • Húsok (marha, pulyka, bárány)
 • Tej-tejtermékek és tojás
Anya. Védőnő. Tanácsadó. Blogger.

Online védőnői tanácsadás Eker Timivel

Loading...

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük