Mostani cikkemben bemutatom, hogy melyik az a 4 fajta B vitamin, amik szedése elengedhetetlen minden kismamának a családtervezéskor és a babavárás során.
Vitamin | Egyéb neve | Ajánlott napi mennyiség |
---|---|---|
B1 Vitamin | Tiamin | 1,5 mg |
B2 Vitamin | Riboflavin | 1,8 mg |
B6 Vitamin | Piridoxin | 2,6 mg |
B12 Vitamin | Kobalamin | 2,6 mg |
A B vitamin(ok) szedése nagyban hozzájárulnak a vetélés kockázatának csökkentéséhez is, ezért fordítsunk figyelmet a szedésükre, leginkább a várandósság első 3 hónapjában (I. Trimeszter)!
B1 vitamin (Tiamin)
A B1 vitaminnak számos jótékony hatása van, ezek közül csak néhányat szeretnék kiemelni. Ha nem is gondolnánk, jelentősen hozzájárul testi-lelki-szellemi jólétünkhöz. Akár várandós vitamint választunk, akár komplex B-vitamin készítményt, szinte biztosak lehetünk benne, hogy B1 vitamint is fog tartalmazni. Külön csak erre kifejlesztett tablettát nem érdemes magunkhoz venni.
Tanácsos mennyiség: 1,5 mg/nap
Támogatja:
- az idegrendszer működését
- a szénhidrát anyagcseréjét
- a vérképzést
- az emésztést
- szívünk, izomzatunk működését Ezen felül nagyon jó antioxidáns.
Milyen ételekben van B1 vitamin?
Ételek formájában is nagyszerűen tudjuk emelni, illetve kiegészíteni B1 vitamin szükségletünket. Megtalálhatjuk például:
- növényekben: bab, borsó, spenót, búzacsíra, spárga, gombák, zöld levelesek
- olajos magvakban
- húsokban: nyúlhús, sertéshús, marhahús
- teljes kiőrlésű pékárukban
- tojássárgájában
- barna rizsben
B2 vitamin (Riboflavin)
A B2 vitamin segíthet e tünet enyhítésében, bár külön tabletta formájában ezt sem érdemes szedni. Általában komplex vitaminok és B vitamin készítmények együttesen tartalmazzák a B vitamin alcsoportjaival egyetemben.
Ajánlott mennyiség: 1,8 mg/nap
Milyen ételekben van B2 vitamin?
Táplálék formájában tartalmazza:
- sajt, tejtermékek
- tojássárgája
- teljes kiőrlésű pékáruk,
- zöldségek: zöld levelesek, spenót, spárga, hüvelyesek, brokkoli, avokádó, kelbimbó, gomba, petrezselyem
- baromfihús
B6 vitamin (Piridoxin)
Érdekesség: Sajnos van súlyos változata is, pl. a vészes terhességi hányás, melynek gyakorisága és akár túlzott mennyisége is súlyos következményeket vonhat maga után. Szoros orvosi-szakmai felügyelet mellett kell ez esetben a kismama tüneteit kezelni.
Az első trimeszterben jelentkező hányinger-hányás pontos okát még nem ismerjük. A szakmai vélemény szerint, gyakran öröklődik anyáról anyára ez a fajta erős reflexes testi védekező mechanizmus.
Évtizedes kutatások és megfigyelések támasztják alá, hogy az első trimeszterben jelentkező hormonváltozások okozhatta hányingert, émelygést és hányást a B6-vitamin rendszeres szedésével nemcsak mérsékelni, de akár lehetséges teljesen elmulasztani is.
Ajánlott napi mennyisége: 2,6 mg/nap
B12 vitamin (Kobalamin)
- Többek között elősegíti a vérképzést, hiszen jelenlétével hozzájárul a vörösvérsejtek termeléséhez, így a vashoz hasonlóan gátolja a vérszegénység kialakulását.
- Ezen felül szükségünk van B12 vitaminra a fehérjék képződéséhez, így alapvetően hozzájárul immunrendszerünk stabilitásához.
- És még az örökítő anyagunk (DNS) előállításában is részt vesz.
A másik elengedhetetlen ok, a FOLSAV felszívódásához köthető. Ezt a tényt azért is nem a felsorolásba írtam bele, hogy véletlenül se vesszen el a sorok között! Már a vitaminok elemezésénél észrevehetjük, hogy sok esetben a vitaminok összefüggést képeznek egymással a felszívódásukat és hasznosulásukat tekintve, illetve ellenkező esetben akár gátolhatják is egymást ezen folyamatok alakulásában.
A B12 vitamin jelenléte ez esetben döntő fontosságúnak számít a Folsav számára, hiszen csakis együttes erővel tud a folsav megfelelően felszívódni.
De még mindig lehet fokozni a B12 vitamin támogató szerepét, ugyanis a magzati-idegrendszer és vérsejtek szerveződésében/fejlődésében is kulcsszerepet játszik.
Milyen ételekben van B12 vitamin?
Ételek, amelyekben magasabb mennyiségben találhatjuk meg a B12-vitamint:
- Olajos halak és” tengeri herkentyűk” (rák, kagyló, lazac, szardínia, tőkehal, tonhal)
- Húsok (marha, pulyka, bárány)
- Tej-tejtermékek és tojás