babavárás alatti vitamin szükséglet

Babatervezés: Bevezetés a vitaminok világába

Nagyon érdekes, hogy a vitamin szó összetételének jelentése ÉLET (vita) + amin (nitrogén tartalmú vegyület) is hangsúlyozza, hogy az élethez szükséges (energiát nem tartalmazó) tápanyag kiegészítőkről beszélünk.

Sok kutatásnak köszönhetően mára már majdnem az összes vitamin formáját és számtalan szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását ismerhetjük meg. (Azért szeretném itt is nyomatékosítani, hogy a bevitel leghasznosabb módja a sok gyümölcsben és zöldségben rejlik!)

Online konzultáció

Nézd meg online védőnői szolgáltatásaimat
akció

Vitamin és táplálékkiegészítő

Az egészséges életvitelhez is hasznos lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett néhány plusz vitamin. Általában jó, ha a környezeti adottságokat is figyelembe vesszük Pl. Angliában érdemes a D-vitamin elegendő bevitelére nagyobb hangsúlyt fektetni, de egy megfázósabb időszaknál, a megnövelt C-vitamin bevitele is segítségedre lehet. Összességében a vitaminok és a táplálékkiegészítők, mint a nevében is benne van, igazán jól ki tudják egészíteni a szükséges vitamin és ásványi anyag forrásainkat.

Nem is beszélve arról, hogy egy csöppséget is szeretnénk éltetni majd a “készleteinkből”! Magzatunk a fejlődéshez szükséges tápanyagokat a kismama raktárából veszi magához, ami többek között a méhlepényen keresztül és az anyai-magzati vérkeringés útján valósul meg.

Így megegyezhetünk abban, hogy tankoljuk fel magunkat már a kezdetekben!

Azért tapasztalatból hozzátenném, hogy mivel ennyi fajtáját ismerhetjük a táplálék kiegészítőknek (vitaminok, különböző ásványi anyagok, nyomelemek és még “ atya- gatya” mennyi minden..komplex vitaminok) zavarba ejthetnek minket. A vitaminokat és egyéb komponenseit, amelyeket beviszünk a szervezetünkbe, igen jól összefoglalták a kutatások. Miből mennyire van szükségünk és mi miért is hasznos. Ezeket mi is most áttekintjük, hogy tisztában legyünk vele, miért is éri meg ez nekünk, a leendő anyukáknak, apukáknak,/megfogantatásra váró kis embriónknak

A férfi szerepe a babatervezésben

Igen jól olvastátok! Mint tudjuk a megfogantatáshoz két egészséges női és férfi ivarszervének ivarsejtjeire van szükség! (Ezt a folyamatot természetesen a későbbiekben részletesen elemezzük! ) Tehát a megfogantatásra való felkészülés sem lehet egyoldalú. A leendő édesapa vitamin és ásványianyag ellátottsága továbbá az egészséges életmód kialakítása mind a két fél számára ugyanolyan lényeges.

Férfiaknál a spermiumok képződése, vagyis szakmai nyelven a spermatogenezis hasonló ciklikus módon történik, mint nők esetében a petesejt érése. Spermiumok egy 74 napos folyamat végére lesznek teljesen érettek. Ha a célunk az, hogy a lehető legerősebb és legegészségesebb hímivarsejteket tudjuk “felhasználni” a fogantatás pillanatában, (megelőzve a magzat fejlődési rendellenességek kialakulásának magasabb kockázatát), akkor tudatosság szintjén a leendő apukának is minimum 3 hónappal előtte tanácsos elkezdeni a fogantatásra való felkészülést.

Figyelembe véve azt a tényt is, hogy a gyermekvállalás manapság már kitolódhat 35 év feletti életkorra is, amely megterhelőbb lehet a szervezet számára, ezért az elegendő vitaminokra és ásványi anyagokra nagyobb hangsúlyt kell fektessünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO-World Health Organization) már 2004-ben megállapodásra jutott abban, hogy az összes súlyos fejlődési rendellenesség kialakulásának majdhogy nem egyharmada megelőzhető lenne.

babatervezés alatt milyen vitaminra van szükség

Babatervezés - vérkép

Tipp: Megjegyzésként szeretnélek titeket tájékoztatni a vérkép készítés lehetőségéről. Természetesen ez a várandósság előtti időszakban nem kötelező, így, ha a vérvétel gondolatától is rettegsz akkor igazán nem szükséges ezt a lehetőséget igénybe venni.

A vérkép abban segíthet, ha esetleg már nagyon rég készült rólad laboratóriumi vizsgálat, akkor egy térképként is szolgálhat tested jelenlegi állapotáról, így akár valamilyen rejtett eltérés is felfedezhető még a fogantatás előtt.

TSH

Pajzsmirigy

Határértékeket súroló magas/alacsony TSH érték

TSH-Thyreoidea Stimuláló Hormon: pajzsmirigy hormon mozaik jele, melynek termelődéséhez elengedhetetlen a megfelelő jód ellátottság.

Táplálkozás útján a jódot tengeri halakban, illetve tengeri sóban vagy akár jódozott sóban is megtalálhatunk.

TSH

Koleszterin

Koleszterin

Magas/alacsony koleszterin szint

Koleszterin

Vércukorszint

Vércukorszint

Magas/alacsony éhgyomor vércukorszint

Vércukorszint

A vérvételt és a kiértékelést követően (ha csak a példákban felsorolt) az arányszámok az értékhatárokat súrolják, ajánlott összetett kivizsgáláshoz folyamodni és szakember segítségét kérni értékeink optimalizálására.

Ezen értékek magas kilengése a fogantatás esélyét is csökkentik, a várandósság alatt is komplex ellátást és gondozást kíván, de egészségünk megtartása is épp olyan fontos! Továbbá segítségünkre lehet a különböző hiánybetegségeink feltárására, amelyben vitamin szükségletünk is személyre szabottá válhat.

Valószínűnek gondolom, ha a vitaminok vagy komplex vitaminok szedése előtt állunk, nehéz lehet eldönteni a sok információ halmozódásában és lehetőségek tárházában, hogy valójában mit is válasszunk. A tájékozódás mielőtt új dologba fogunk bele igen fontos és nem érdemes félvállról venni, de a hajunkat se kell tépni miatta.

Próbáljuk meg tárgyilagos módon rendszerbe rakni azt, hogy mire van szükségünk. A szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat kétféleképpen tudjuk táplálékkiegészítők formájában bevinni. Az egyik lehetőség, hogy mindezeket szükségleteinkhez mérten külön-külön fogyasztjuk vagy pedig komplex magzatvédő vitamint választunk.

Ennél a résznél szeretnék egy olyan tévhitet eloszlatni, miszerint a manapság kapható magzat vitaminok makrosomiát vagyis “óriásbébit” eredményeznek. Napjainkban már az összetett magzatvédő/várandós vitaminok koncentrációjára, illetve összetételére nagyon nagy figyelmet és gondosságot szentelnek. (Nem merem biztosan állítani, de valószínűnek tartom azt is, hogy a szülőkben kialakuló effajta félelem is közrejátszott a magas elvárás eléréséhez.)

Az elkövetkezendő fejezetekben választ kapunk:

Milyen fontos és ismertebb vitaminokra/ásványi anyagokra/nyomelemekre lehet szükségünk? Vagy mik azok amik egy komplex várandós vitaminnak is tartalmaznia szükséges? Hogyan hatnak szervezetünkre? Hogyan befolyásolják a fogantatást? Hogyan csökkentik a vetélést, koraszülést, magzati rendellenességek kockázatát?

Következő részben: Elsőként nézzük meg a Folsav (B9 vitamin) erejét! Melynek létszükségletét, mint védőnőként sem tudom eléggé hangsúlyozni!

Írj hozzászólást

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük